»

Tat izvorne kode GTA VI obsojen na zdravljenje

Slo-Tech - V preteklem letu je hekerska skupina Lapsus$ napadla Rockstar Games in ukradla cel kup podatkov, med katerimi so bile najbolj zaželene vsebine, ki so povezane s franšizo iger Grand Theft Auto. Napadalci so tedaj dobili dostop do internega strežnika za Slack in strežnika wiki Confluence. Po navedbah hekerjev so pridobili izvorno kodo iger GTA V in GTA VI, ki je sicer niso javno objavili, so pa pokazali nekaj izsekov.

Lapsus$ je sicer ena najbolj aktivnih skupin, ki je z različnimi taktikami, denimo socialnim inženiringom, zamenjavo kartic SIM in podobno, vdrla že v številna podjetja. Uber, Microsoft, Nvidia, Ubisoft in Samsung so le najodmevnejše žrtve njihovih napadov, ki so jih potem izsiljevali z grožnjo, da bodo sicer javno priobčili ukradene interne podatke, torej izvorno kodo in podobno.

Leto dni pozneje je napočil čas, ko so izvorno kodo GTA V očitno poslali na plano. BleepingComputer poroča, da je na različnih delih interneta - na Discordu, na Telegramu in drugod - začela...

12 komentarjev

Max Payne 3 napovedan za to zimo

ComputerBase - Razvijalec Rockstar Games je objavil, da lahko kmalu pričakujemo že tretjo inkarnacijo priljubljene prvoosebne klavnice Max Payne. Kot so dejali, je igra že globoko v razvoju, izid končne verzije pa lahko pričakujemo konec letošnjega leta. Spomnimo, da je prvi del izšel leta 2001, spričo njegove velike popularnosti so že dve leti pozneje izdali drugi del, lani pa so posneli celo film.

Tudi v tej izdaji bo glavni protagonist Max Payne, policist iz New Yorka, ki želi...

24 komentarjev

GTA San Andreas "že zunaj"

Slo-Tech -

Težko pričakovani peti del serije GTA, ki je s tretjim delom, ko je zaživela v treh dimenzijah, postala ena izmed najbolj popularnih iger, četrti del, imenovan Vice City, pa jo je le še potrdil, je že pred uradno predstavitvijo ušel.

Čeprav je datum uradnega začetka prodaje za ZDA 26., za Evropo pa 29. oktober, so neznani storilci ukradli izvod igre in jo na internetu v celoti objavili. V Rockstar Games v svoji uradni izjavi poudarjajo, da so prenos, posest in redistribucija igre kraja. Neljubi dogodek še preiskujejo, v isti sapi pa zatrjujejo, da to ne bo vplivalo na uradni izid igre. Computer And Video Games in Gamespot.

14 komentarjev

Longhorn ne bo maral iPoda

Google News - Če smo pred dnevi poročali, da si je Microsoft sprva zadal previsoke cilje za naslednja Okna in zato osiromašil razvojni načrt, tokrat predstavljamo morebitno novost Longhorna, ki doslej še ni bila omenjana. V Redmondu namreč razvijajo tehnologijo, s katero bodo podjetja lahko svojim uslužbencem onemogočila uporabo naprav za izmenjavo podatkov.

Ko so na trg prodrli USB-ključi, predvajalniki digitalne glasbe in podobne prenosne naprave, je začela sive lase povzročati možnost kraje podatkov in okužbe računalnikov z virusi. Tovrstne naprave se lahko pohvalijo s čedalje večjo kapaciteto nosilcev in hitrostjo prenosa podatkov, zato Microsoft zagotavlja, da bo uporaba teh naprav v prihodnje manj liberalna. Še ostali viri.

22 komentarjev

Quake3 ter GTA:ViceCity v raytracing tehnologiji?

Computer Graphik UdS - Na Fakulteti za računalniško grafiko na univerzi v Nemčiji že dlje časa delajo na projektu OpenRT (OpenRT Realtime Ray-Tracing Project). Ray-Tracing (sledenje žarku) je metoda za izrisovanje/prikazovanje slike. Njena posebnost je v tem, da za vsako točko na zaslonu pošljemo v globino (smer pogleda) en žarek ter mu sledimo. Ko se le ta "ustavi", njegove barvne lastnosti prenesemo na dotično točko/pixel. Več ali manj se pri tem uporablja vektorska matematika, s katero lahko prikažemo zelo všečno sliko (refleksija, refrakcija, "prave" sence). No, seveda je taka metoda procesorsko zelo zahtevna, ampak če pogledamo slabo desetletje nazaj ter se spomnimo 3D pospeševalnikov, oziroma danes že...

18 komentarjev

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev

Ne ubijajte Haitijcev

Australian IT - Še ena zanimiva zgodbica iz Čezlužja. Skupina Haitijcev, borcev za pravice, toži Rockstar Games zaradi žaljive igre GTA Vice City. V čem je problem? V igri, katere 11 milijonov kopij je bilo že prodanih, morajo igralci pobijati Haitijce, za to početje pa so še nagrajeni z dodatnimi točkami, kar Haitijci smatrajo kot žaljivo in nesprejemljivo.

Pri Rockstar Games so privolili, da bodo iz prihodnjih kopij odstranili motečo vrstico z navodili za ubijanje Haitijcev, le-ti pa poleg tega zahtevajo še 15.000 dolarjev odškodnine. Zgodba na sodišču še ni dobila epiloga. Klik!

8 komentarjev

Eksoskeletoni prihajajo

vir: BBC
BBC - Damn, ko sem igral igrice, kot je recimo Syndicate ali Deus Ex sem vedno mislil, da so tiste bionične izboljšave človeških vojakov nekje daleč v prihodnosti. Eeeee, wrong! Na BBCju sem danes zasledil zanimivo zgodbico o začetku razvoj in testiranja prvih eksoskeletonov za vojaške potrebe. Šlo bo za nekakšne mehanske izboljšave (ali obleke...) vojakov, ki jim bodo omogočale večjo vzdržljivost, hitrejši tek, dvigovanje težjih stvari, nošenje težjega orožja in podobne zadeve. Ameriška vojska že vlaga ogromne denarce v razvoj (okoli $50 milijonov) in prvi testi naj bi se začeli že v tem desetletju. Čista znanstvena fantastika! Jaz sigurno ne bi rad bil na napačni strani teh bioničnih supermanov !...

14 komentarjev