»

Zanimiv hrošč v Excelu

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o zanimivem hrošču v Excelu 2007, ki so ga odkrili na Googlovih skupinah. Težav tokrat ne povzroča neka obskurna operacija, temveč množenje.

Opaziti je, da operacija 850 * 77.1 vrne rezultat 100.000 namesto pravilnega 65.535 (0xFFFF v šestnajstiškem sestavu). To pravzaprav ni osamljen primer, saj so našteli cel kup primerov, ki bi morali dati enak rezultat, a namesto tega vrnejo enako napako. Hrošč se v prejšnjih verzijah ne pojavlja. Dodatek: Microsoft je hrošča uradno priznal in pokomentiral.

105 komentarjev

Evolucija grafičnega uporabniškega vmesnika

Slo-Tech - Na /. se je pojavila zanimiva povezava na galerijo, v kateri si lahko ogledate, kako so se skozi čas razvijali uporabniški vmesniki dveh pomembnih operacijskih sistemov, Microsoftovih Oken in jabolčnega Mac OS-a. Na voljo so posnetki zaslona vseh pomembnejših različic začenši z 1.0, pogrešamo le pregled razvoja nekaterih manj znanih, a vendar uporabljanih GUIjev za Linux, pa tudi kaj bolj eksotičnega, kot naprimer BeOS in Amiga OS. Klik.

89 komentarjev

Iz Microsoftovih logov

Slashdot - Skoraj osem let po prvem primeru napada LAND sta Windows XP SP2 in Windows Server 2003 še vedno neodporna nanj, poroča Slashdot. Na napako je pred tednom dni Microsoft opozoril srbski inženir Dejan Levaja, a od Microsofta ni dobil odgovora, zato je ranljivost javno objavil. Omeniti velja, da so pred tovrstnim napadom varni vsi računaniki za požarnimi zidovi, a žal je jih je premnogo v rokah neodgovornih administratorjev, ki niti za tako najosnovnejšo zaščito ne znajo ali nočejo poskrbeti.

Na Slashdotu še poročajo, da se lahko novega datotečnega sistema WinFS nadejamo tudi v Windows XP, kar je zelo presenetljivo po avgustovski odločitvi, da WinFS ne bomo videli v Longhornu (nasledniku Windows XP), ki ga lahko pričakujemo v letih 2006 (klient) oz. 2007 (strežniška različica). Ne pozabimo, da bomo v Windows XP deležni tudi Avalona iz Longhorna. Več o tem.

22 komentarjev

Vedno hitreje do interneta

The Register - Rezultati raziskave, ki so jo konec preteklega leta opravili pri Point Topic, kažejo, da je širokopasovni dostop do interneta ena izmed najhitreje rastočih tehnologij, ki je prekosila celo mobilno mrzlico. Trenutno naj bi bilo na svetu več kot 100 milijonov teh internetnih priključkov (vštevši xDSL, kabelske priključke in optiko), njihovo število pa se še povečuje. Sodeč po rezultatih, smo do te vrtoglave številke prišli v zgolj treh letih in pol, medtem ko so se naprimer mobilni telefoni do te mere razširili v petih letih in pol. Več o tem.

13 komentarjev

Koliko časa za odpravljanje napak

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o zanimivem eksperimentu, ki ga je cel lanski december izvajal Marshall Brain. Na računalniku, ki je tekel ves čas, je beležil čas, ki ga je porabil za odpravljanje vseh programskih nevšečnosti: posodobitve pokvarjenih gonilnikov, ubdanje z naključnimi napakami in podobno. Ugotovil je, da je v enem mesecu vsega tega naneslo za 11 ur in 20 minut oz. za dober odstotek in pol. Ali če preračunamo na eno leto -- 5 dni in pol. Slashdot, domača stran eksperimenta.

8 komentarjev

Razvoj aplikacij za GPU

Slashdot - Ker postajajo procesorji na grafičnih karticah (GPU) vedno hitrejši, se vedno pogosteje porajajo ideje, da bi jih bilo smiselno uporabiti za poganjanje negrafičnih izračunov, saj so, kadar ne igramo iger, bolj ali manj neobremenjeni. O tem smo razmišljali tudi na forumu v temah Are GPU's limited to just graphics operations? in Alternativna uporaba GPUjev.

Slashdot pa danes poroča o zanimivem projektu BrookGPU. Gre za nadgradnjo ANSI C, pri čemer končni izdelki ali nekateri njihovi deli tečejo na GPU-jih. Tako navajajo, da GeForce FX 5900 Ultra doseže 20 GFLOPS, kar je primerljivo s Pentiumom 4 10 GHz, če bi obstajal. Vsekakor zanimiv projekt.

18 komentarjev