»

Novi pristop k boju z rakom

\"Killer-bot\"

Slo-Tech - Znanstvenikov s Caltecha (California Institute of Technology) smo že dolgo vajeni kot stalnih gostov v novicah o tehnoloških in znanstvenih prebojih, tokrat pa so nas razveselili s prvim "zdravilom" - nanoroboti, ki so na testiranjih uničili rakave celice 1/1, zaenkrat brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

Po besedah Marka Davisa, vodje razvojnega tima, ki je ustvaril armado nanorobotov za boj proti rakastim celicam, gre za novo stopnico in prvi uspeh te vrste - prvo zdravilo, ki je selektivno napadlo in uničilo rakave celice.

Gre za postopek vstavitve RNA fragmenta v rakasto celico, s tem pa blokado določenega gena v genskem zapisu celice in tako tudi z njim povezane...

130 komentarjev

Nad raka z nanočebelami

ScienceDaily - Raziskovalci z Washington University School of Medicine v St. Louisu poročajo o odkritju nove metode za spopadanje z rakastimi celicami. S poizkusi na miših so ugotovili, da vbrizganje čebeljega strupa melitina, ki je razlog za neprijetne občutke pri piku čebel, zavre rast tumorjev ali jih celo skrči. Melitin je namreč majhen peptid, ki se močno veže na celične membrane, kjer tvori pore, ki razbijejo celice in jih tako učinkovito pokončajo. V zadostnih koncentracijah uničuje prav vse celice, hkrati pa zaradi svojega mehanizma rakastim celicam onemogoča tvorbo efektivnega obrambnega mehanizma, na katere sčasoma naletijo drugi agensi.

Eksperiment so izvedli na dveh skupinah miši. Prvo so okužili z rakom dojk, drugo pa z melanomom. Po dodatku več injekcij z melitinom in nanodelci se je rast prvega tumorja upočasnila, drugi pa se je začel krčiti. Glavni izziv je dostava strupa prav v rakaste celice. Za to so uporabili tako imenovane nanočebele. Nanodelci, ki so nosili melitin, so se...

29 komentarjev

Na eBayu je batmobil!

Gizmodo - Batmana iz leta 1989 je upodobil Michael Keaton, Jokerja Jack Nicholson, Kim Basinger pa je poskrbela za ljubezensko razsežnost znanstveno-fantastičnega filma. Zagotovo pa vam je v spominu ostal tudi legendarni batmobil, ki se je skoraj 20 let pozneje nepričakovano pojavil na eBayu in bil prodan za 110 tisoč dolarjev. Pravzaprav je bil to le eden izmed petih prototipov, ampak kupec bo po podrobnost najbrž zamolčal, saj je navzven podoben originalu kot jajce jajcu.
O prodaji batmobila iz Črnega viteza vas bomo poskušali obvestiti še pred koncem dražbe.

39 komentarjev

Zanimiv hrošč v Excelu

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o zanimivem hrošču v Excelu 2007, ki so ga odkrili na Googlovih skupinah. Težav tokrat ne povzroča neka obskurna operacija, temveč množenje.

Opaziti je, da operacija 850 * 77.1 vrne rezultat 100.000 namesto pravilnega 65.535 (0xFFFF v šestnajstiškem sestavu). To pravzaprav ni osamljen primer, saj so našteli cel kup primerov, ki bi morali dati enak rezultat, a namesto tega vrnejo enako napako. Hrošč se v prejšnjih verzijah ne pojavlja. Dodatek: Microsoft je hrošča uradno priznal in pokomentiral.

105 komentarjev

Nad raka s HIV

Wired News - Kot poroča Wired News, so raziskovalci University of California iz Los Angelesa razvili postopek genske terapije, s katerim so modificirani virus HIV "prepričali", da napada in uničuje rakaste celice.

Postopek so uspešno preiskusili na živi miši, pravijo pa, da bodo s kliničnim testiranjem na ljudeh še počakali, saj ne želijo, da bi se ponovila zgodba iz leta 1999, ko je 18-letni pacient, ki se je udeležil podobne genske terapije na University of Pennsylvania umrl.

29 komentarjev

Z laserjem do nove perspektive

Slashdot - Dandanes je "največji dodatek", ki ga lahko uporabljate z očmi, kakšna (barvna) leča ali očala. A prav kmalu bomo lahko na svet gledali v popolnoma novi perspektivi, saj bo laser, ki bo svetil direktno v oko, poskrbel, da se nam bodo pred očmi prikazovali vsi potrebni in nepotrebni podatki. Prednosti te tehnologije so očitne predvsem v industriji, kjer jo že uporabljajo v Hondinih tovarnah. Slednji so tudi izračunali, da tehniki, ki so jim bile vse informacije dostopne takoj (pred očesom), prihranijo 40% časa pri pregledovanje različnih priročnikov in posledično na mesec Honda privarčujejo 2000 dolarjev na tehnika. Prvi poskusni primerki so že bili poslani tudi ameriškim vojakom v Irak.

Kaj pa domači uporabniki? Verjetno ne boste kar skočili v trgovino in nabavili novega (modnega?) dodatka, saj nosi cenovno nalepko 4000 USD. Vsekakor pa je tehnologija zanimiva tudi za širši krog uporabnikov in bo s pocenitvijo verjetno vgrajena v različne prenosne naprave.

Kako tehnologija...

9 komentarjev

Prehlad proti raku?

Slashdot - Danes zjutraj so na Slashdotu poročali o tem, kako so na univerzi v St. Luisu v ZDA uspešno patentirali boj proti raku z virusom prehlada - ja, tistega od katerega nam teče iz nosu. Sicer malce spremenjeni (hehe, modificirani -- alien-w) virus poskrbi za to, da uniči vse rakaste celice, medtem ko zdrave celice pusti pri miru. Izjava za javnost je tukajle. Seveda za vsem skupaj stoji podjetje, ki je patentiralo zadevo. Še ena izjava.

In že vidim naslove B produkcijskih znanstveno-fantastičnih filmov o pobeglih 'dobrih' virusih ...

11 komentarjev