»

Kako sestavijo matične plošče

PC Stats - Vas zanima, kako so narejene matične plošče, oziroma natančneje, kako jih sestavijo? Na PCstats so objavili ogled, ki so ga imeli v podjetju Gigabyte. Izvemo, da je to zelo zahteven postopek, saj ga opravljajo v osmih nadstropjih. Polovica proizvodnje je ročna, polovica pa mehanska, povejo pa tudi, da so zelo pomembni tudi testi samih matičnih plošč. Veselo branje... povezava!

14 komentarjev

Le 2,5 Gb internet

Bit Technologies - Mislite, da ste z 10 Mb povezavo dosegli leecharsko nirvano? Au Contraire, pirates! V določenih predelih Pariza so za testne namene 100 domovom omogočili internet s kar 2,5 Gb/s /1,2Gb/s (d/u). Vse to za naravnost kriminalno ceno 70€ na mesec. Sacré bleu! Ker je to seveda popolnoma preveč tudi za nadpovprečen domači računalnik (in povprečnega domačega uporabnika), bo večina pasovne širine uporabljena za HD video. Ki ga bodo najbrž izkoristili tako, da bodo v vsaki od 30 soban gledali drug HD program. In še telefonijo. Pri kateri bo, vsaj po pasovni širini sodeč, poleg govora mogoče prenašati še kup francoskih štruc, par strokov česna in ozimnico krompirja za pomfri.

povezavi:
- Bit-tech;
- Infoworld.

33 komentarjev

Če imate kanček prostega časa ...

več strani - ... in ne veste, kaj bi z njim, lahko upoštevate moj nasvet. Udobno se namestite v svoj najlubši stol, se sprostite in kliknite na eno od naslednjih povezav. Za prvimi tremi povezavami se skrivajo preskusi pomnilnika, sledijo jim trije grafičnih kartic. Povezavi, ki sledita, vas bosta pripeljala do preskusov dveh prenosnikov, za konec pa si lahko ogledate tudi, kako so se odrezali Logitechovi zvočniki tipa 2.1.

0 komentarjev

PCI Express kmalu masovno

X-Bit Labs - PCI Express kot tehnologija nove generacije in znanilec večjih sprememb na področju osebnih računalnikov je pripravljena za masovno preplavitev trga. Začne se z velikimi proizvajalci, ki v svoje umotvore zmečejo najnovejšo tehnologijo in jo pošljejo po svetu, sledijo pa jim manjša podjetja in tako se v kratkem času zgodi obrat.

Kaže, da bo Dell sprožil PCI Express, vodilo prihodnosti, če malce pretiravam. Dell je namreč pri svojemu dobavitelju grafičnih kartic MSI-ju že naročil kartice s tem vodilom. Junija letos Dell namreč namerava te računalnike poslati na trg, ne ve pa se še s čim bo MSI začel proizvodnjo - nVidio ali ATIjem. Pripravljena sta baje oba. X-bit labs.

1 komentar

Prihodnost PCI Express vodila pri grafičnih karticah

Tom's Hardware - Vodila so v računalnikih vedno predstavljala ozka grla za pretok podatkov. Vse se je začelo s splovitvijo vodila ISA, nadaljevalo z vodilom PCI (ki je še danes prisoten v vseh računalnikih), ter vodilom AGP, ki je narejen izključno za grafične kartice. Vendar pa bo tudi AGP počasi postal prepočasen in nadomestiti ga bo potrebno z novim. V ta namen so na Intel developer forumu predstavili vodilo PCI Express. To naj bi imelo enkrat večjo prepustnost, kot jo ima danes AGP 8x.

Pri stricu Tomu so spisali članek na temo prihodnosti PCI Express vodila v grafičnih karticah. Prikazali so delovanje PCI Express ter rešitve za grafične kartice pri obeh gigantih (ATi in Nvidia). Primerjali so AGP4x in AGP8x med sabo, s čimer so ugotovili, da so razlike zelo majhne, ter da ima AGP vodilo še dovolj moči za nekaj časa, zaradi česar novega vodila, ki naj bi nadomestilo vodilo AGP, še ne potrebujemo tako krvavo.

18 komentarjev

PCI Express

Intelforums - PCI Express in s tem precejšen korak v evoluciji tehnologije razširitvenih naprav počasi postaja resničnost. Približno pred ducatom let je Intel predstavil "Peripheral Component Interconnect" vodilo oziroma PCI, ki je pohitril takrat že precej počasno ISA vodilo in dodal precej novih možnosti in delovnega prostora novejšim razširitvenim napravam. Ker pa za vedno zmogljivejše grafične kartice tudi to ni bilo dovolj, se je leta 1997 pojavilo takrat zelo hitro AGP vodilo, ki je bilo v primerjavi s PCI vodilom kar še enkrat hitrejše (66 proti 33 MHz).

PCI Express oziroma "tretja generacija...

11 komentarjev

Vodič: varnost na spletu

PC Stats - Zadnja generacija virusov je, vsaj upam, marsikoga prepričala v skrb za varnost svojega računalnika, v kolikor tega ni počel prej. Za vse, ki ne vejo, kako se lotili varovanja svojih mlinčkov, pa so poskrbeli na PC Stats.

Avtor se je potrudil in napisal kar 11 strani dolg dolg članek, ki razloži osnove varnosti na spletu, postavitve požarnega zidu, upravljanja s porti in podobno. Za vse, ki še vedno kolebate, kako se rešiti neprijetnosti z ZlobnoKodo™, je branje obvezno.

2 komentarja

Nastavite si delitev povezave

PC Stats - Ob priklopu dveh ali več računalnikov na en internetni priklop se pojavi težava deljenja povezave, o čemer je bil že nazorno napisan članek tudi na Slo-Techu. Če se kljub temu ne znajdete med različnimi nastavitvami, naj vam bo v pomoč še en začetniški vodič, ki je bil spisan na PC Stats. Članek obsega Microsoftove operacijske sisteme od Windows 98 naprej, ki so tudi trenutno najbolj razširjeni. Če pa si nameravate postaviti domače omrežje, so našli odgovor tudi na to vprašanje, saj je bil na to temo spisan vodič.

0 komentarjev

Umetnost navijanja -- Je to za vas?

PC Stats - Kot vsak pravi Slo-Techer ste tudi vi verjetno kdaj razmišljali o tem, da bi se lotili navijanja in iskanja skritih potencialov v svojem procesorju. Na PC Stats so spisali zanimiv članek o tem, zakaj je navijanje sploh koristno. Tega opravila se lotijo ponavadi kaki "trši" igralci iger ali pa tisti, ki bi radi iz procesorja iztisnili zadnji megaherc ali pa šli v kake ekstreme. V testno posteljico so posadili Pentiuma 4 2,66 GHz in iz njega poskušali iztisniti čim več. Test ni kako ekstremno navijanje, ampak le odgovor na vprašanje "Zakaj navijati?" in nekaj teorije o tem nadvse zahtevnem opravilu. Prišli so do zanimivih zaključkov. Priporočam branje članka vsem bodočim in navdušencem nad navijanjem. Več.

2 komentarja