»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem in na Tajvanu

weforum.org -
Medtem, ko je večina podjetij iz Vzhodne Evrope letos zadržana pri iskanju novih sodelavcev, pa bo Slovenija v 2017 zabeležila pravi zaposlitveni cunami. Tako mednarodna organizacija World Economic Forum, ki je predstavila analizo držav in njihovih gospodarstev s poudarkom na ustvarjanju novih delovnih mest. Med 11 državami, katerih podjetja bodo letos najbolj iskala svež kader, se je Slovenija uvrstila na tretje mesto, takoj za Tajvanom in Japonsko. Slovenska podjetja bodo po analizi letos povečala iskanje novih sodelavcev za 22 odstotkov v primerjavi z letom poprej. Gonilo zaposlovanja pa bodo tehnološka podjetja. Med evropskimi državami, ki so se znašle na omenjeni lestvici, so še Madžarska, Bolgarija in Romunija.

221 komentarjev

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio

Slo-Tech - Norveška bo prva država na svetu, ki bo prenehala radiodifuzijo analognega radijskega signala, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za kulturo. V začetku leta 2017 bodo začeli izklapljati oddajnike, do konca istega leta pa bo v celotni državi moč poslušati le še digitalni radio. Glede na njegovo razširjenost ne pričakujejo večjih težav pri prehodu. V Evropi sta v uporabi dva načina: DAB in DAB+, ki se razlikujeta po kodeku. Novejši DAB+ potrebuje manj pasovne širine, a ni nazaj združljiv s starejšimi sprejemniki za DAB. Norveška ne predpisuje uporabe enega ali drugega, temveč se bodo morale postaje odločiti same. Seveda je mogoče oddajati oboje, a s tem tratimo več frekvenčnega prostora.

...

73 komentarjev

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

PC Magazine - Španija je sledila finskemu zgledu in bo vsem svojim državljanom omogočila pridobitev širokopasovnega dostopa do interneta. Od leta 2011 bodo vsi Španci lahko kupili vsaj megabiten dostop do interneta, ne glede na to kje živijo. Že sedaj sicer na Iberskem polotoku obstaja univerzalna pravica dostopa do interneta, ki jo nudi Telefonica, in preprečuje, da bi zaradi krčenja stroškov prebivalce odročnih predelov odrezali od dostopa do interneta. Operaterje je leta 2006 to stalo 75 milijonov evrov. Potrošniška organizacija FACUA pozdravlja takšno odločitev, dodajajo pa, da en megabit ni dovolj in da je leto 2011 preveč oddaljeno.

43 komentarjev

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

ISS stara 10 let

ISS in ATV

Slashdot - Prav je, da se spomnimo okrogle obletnice Mednarodne vesoljske postaje (ISS), katere prvi modul je leta 1998 poletel v orbito. Res je, jutri bo minilo deset let, odkar je ruska raketa Proton z izstrelišča Bajkonur v vesolje ponesla prvi modul z imenom Zarja. Od takrat pa vse do današnjih dni se ISS z različnimi moduli počasi dopolnjuje, tako da je trenutno 85 % končana. Prvi stalni gostje so nanjo poleteli novembra 2000, štiri mesece po priključitvi habitatnega modula Zvezda, in od takrat ni bila nikoli prazna.

Mednarodno vesoljsko postajo skupaj vzdržujejo Rusija, ZDA, EU, Kanda in Japonska, prek posebne pogodbe z NASO pa sodeluje tudi Brazilija. Nasledila je rusko postajo Mir, ki je...

17 komentarjev

Analogno - Hollywood sovraži, Kongres bo ukinil (TV)

Slo-Tech - Holivudski studiji so v okviru boja proti piratstvu podali nov predlog omejitev in prepovedi. Zadevo so poimenovali Digital Transition Content Security Act, omenjeni zakon pa naj bi zamašil t.i. "analogno luknjo". V primeru, da bo predlog zakona sprejet v predstavljeni obliki, bodo napravice, ki konvertirajo analogni signal v digitalnega kmalu prepovedane ali omejene. Tako naj bi bili digitalni snemalniki z analognim vhodom omejeni na snemanje do samo 90 minut (v primeru avtorsko zaščitene vsebine). V napravah pa bo morala biti minimalno podpora dvema zaščitama: VEIL - Video Encoded Invisible Light in CGMS-A - Copy Generation Management System Analogue.
Vir: C Net

Po drugi strani pa so v nižjem predstavniškem domu kongresa* v ponedeljek že sprejeli dopolnilni zakon, ki določa prehod ZDA na HD-TV s 17. februarjem 2009. Pri tem so zelo netipično ameriško odobrili 1,5 milijarde USD, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri nakupu pretvornikov iz HD-TV v stari TV signal in s tem...

38 komentarjev

Na Japonskem samo še digitalna televizija?

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi predvidoma do leta 2011 na Japonskem popolnoma prešli z navadne analogne tehnike oddajanja signala na digitalno. Kljub temu da je zaenkrat digitalni signal na voljo le ob večjih mestih Tokia, Nagoye in Osake, japonska vlada načrtuje, da bo signal na voljo vsem državljanom do leta 2006. Popoln prehod pa naj bi se po predvidevanjih zgodil do leta 2011.

Sicer je vse skupaj zelo lepo, vendar se tukaj pojavi problem, da manjše televizijske hiše ne bodo mogle oddajati digitalnega signala, ker je potrebna oprema zelo draga. In ne samo oprema za oddajanje, tudi oprema za sprejemanje je zelo draga. Po zadnji raziskavi ene izmed večjih japonskih agencij je povprečen kupec za nadgradnjo pripravljen plačati samo 1.200 dolarjev. In samo 40 odstotkov ljudi ve, kaj sploh je digitalna televizija. Klik!

5 komentarjev