»

Samsung začel proizvajati XDR čipe

Elpidin XDR pomnilniški čip

vir: Expreview.com
Expreview.com - Do sedaj je bila Elpida edina proizvajalka XDR oz. Rambus pomnilniških čipov, saj je nekdanja proizvajalka, Qimonda, zaprla svoje obrate. XDR pomnilniški čipi naj bi v primerjavi z običajnimi, DDR čipi ponujali večjo prepustnost na povezavo (kar zmanjša število kontaktnih pinov oz. spajkalnih točk) ter manjše zakasnitve pri dostopu podatkov. V teoriji se standard sliši dobro, tudi za uporabo v računalniških sistemih in na grafičnih karticah, a je navdušenje proizvajalcev le-teh nekoliko manjše. To je verjetno posledica slabe izkušnje Intela, ki je Rambusov pomnilnik za kratek čas uporabljal v časih Pentium 4. Vseeno ima Rambus oz. proizvajalci čipov po njihovih načrtih dokaj velikega partnerja - XDR pomnilnik...

5 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Rambus izgubil na sodišču

SystemLogic - Na Slo-Techu smo Rambusovo tožarjenje pozorno spremljali že od samega začetka in sedaj se zadeva počasi zaključuje. Po tem, ko jim je uspelo podrediti nekaj manjših proizvajalcev pomnilnik, se je Rambus lotil velikanov in na prvem mestu je bil Infineon. Na srečo se je vse skupaj pri Infineonu tudi končalo. Ne le, da Rambus ni dobil, kar je zahteval, temveč jih je sodnik spoznal za krive prevare pri pridobivanju patentov, ki so jih pomnilniški proizvajalci razvijali pod okriljem JEDECa. Tako mora Rambus plačati $3.5 milijona odškodnin. Na sodbo se sicer mislijo pritožiti, toda dvomim, da bo to kaj spremenilo. Pa so le dobili, kar so si zaslužili!

3 komentarji

Rambus ujet

Electronic News - Sodeč po tej novici na ENews, je pravni boj za Rambus pravkar postal zelo, zelo otežen. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti, e-maili in poslovni načrti, ki samo potrjujejo dejstva, da je Rambus načrtno kršil pravila JEDECa z namenom, da na skrivaj prevzame nadzor nad celotnim DRAM trgom. V dotični novici tako lahko preberete kar nekaj "sočnih" izsekov iz e-mailov, kot so recimo skrivni pogovori najvišjih operativcev Rambusa, načrti za prevzem DRAM tehnologij in podobne stvari. Seveda to vse skupaj pomeni, da je svet za Rambus v trenutku postal precej bolj črn in da je pričakovati, da bodo v prihajajoči sodni bitki popolnoma poraženi. Juhej .

1 komentar

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji

Rambus profitira

X-Bit Labs - Če si mislite, da je z Rambusom kot podjetjem bolj ali manj konec, se krepko motite. S svojim izsiljevanjem so si pridobili kar lep kupček denarja, kar kaže tudi zadnji primer s Hitachijem in NECom. Obe podjetji sta že enkrat podlegli Rambusu in plačali dajatve, potem pa sta se združili v Elpida Memory Inc. ( obratovati bodo začeli januarja 2001 ). Kot novo podjetje pa so Rambusu še enkrat morali izplačati vse dajatve. Neverjetno [:\\].Glede na sedanje stanje pa resno dvomim, da ima Rambus kot podjetje kakšno perspektivno na pomnilniškem trgu, saj jih je DDR SDRAM povozil na celi črti!

0 komentarjev