»

DVD Jon namerava licencirati razbitje FairPlay-a

Tech Report - Oči se priprejo in čez obraz zaveje blag nasmeh, ko je med našimi bralci govora o DVD Jonu. To je tisti fantič, ki je pri 15 letih razbil zaščito kopiranja DVD medijev. Zdaj pravi, da je enako storil z Applovim DRM-jem, FairPlay.

Napisal je dva programska kosa. Prvi omogoča, da se skladbe, prenesene iz iTunes predvajajo tudi na ne-iPod predvajalnikih, z drugim pa bodo lahko poleg Appla...

1 komentar

S toplogrednimi plini do več goriva

Wired News - Kanadsko energetsko podjetje EnCana je s pomočjo ameriške Dakota Gasification Company izvedlo poizkusni projekt, kjer sta podjetji načrpali toplogredni plin CO2 v naftno polje in praktično podvojili pridobivanje in izboljšali rentabilnost le tega. Tako so ubili dve muhi na en mah, znebili so se nadležnega plina in pridobili več surove nafte. Žal ta postopek ni uporaben za vsa naftna polja, ker niso vse zemeljske plasti primerne zanj. Več o tem, kaj še nameravajo ogljikovim dvokisom, v izvirnem članku na Wired, preberete pa lahko še kaj o zelo ambicioznem projektu elektrarne brez emisij.

Glede zalog same nafte in trendov njene porabe so mnenja zelo deljena. Po raziskavah Radfordske univerze naj bi bilo nafte dovolj še za par stoletij. Seveda pa to ne ovira naftnih koncernov pri nasprotnih trditvah, ustvarjanju umetne krize in mastnem služenju (na naš račun).

21 komentarjev

DeCSS legalen

PC World - Kakor je znano, je svet v očeh velikih založnikov razdeljen na regije. V vsaki regiji izdajajo lastne DVD-je in da bi nam preprečili gledanje kvalitetnih ameriških filmov pred uradnim izzidom v Evropi, so DVD-ji zašifrirani in zaklenjeni na regije.

Nekaj let nazaj so si določeni bistri mladeniči vzeli par dni časa in razbili zaščito. S tem so omogočili dve stvari: gledanje DVD-jev v Linuxu in izdelavo divx filmov. Studiji so seveda ponoreli in padale so tožbe in kmalu je vsakdo, ki je želel gledati DVD-je v Linuxu, bil kriminalec. Pravne bitke je sedaj po štirih letih konec, saj so se pri DVD Copy Control Association odločili, da vse skupaj nima smisla in da bodo svoje moči usmerili raje v druge stvari.

Očitno bodo svoje moči strnili v kakšno drugo neumno tožbo ...

5 komentarjev

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Wired News - Jon Lech Johansen, znan tudi kot DVD Jon, ki je leta 1999 objavil programček za odstranjevanje "zaščite" DVD-jev DeCSS (le-ta uporabnikom Linuxa omogoča, da svoje zakonito kupljene DVDje gledajo na svojem računalniku, piratom pa omogoča, da DVDje nelegalno kopirajo), je ponovno udaril. 26. novembra letos je namreč na svoji spletni strani objavil programček QTFairUse, ki uporabnikom Applovega iTunes-a omogoča kopiranje zaščitene glasbe (oziroma, če smo natančnejši: kopiranje pomnilnika v katerem se nahaja glasba - za predvajanje je potrebna posebna programska oprema) v polni kvaliteti.
Jon, ki se je zaradi DeCSS znašel na sodišču in bil januarja oproščen, tudi v tem primeru odgovarja, da je njegov program namenjen izključno temu, da bi uporabniki Linuxa na svojih računalnikih lahko poslušali svojo zakonito kupljeno glasbo.

Na grožnje s tožbami na podlagi EUCD in DMCA pa Jon samozavestno odgovarja, da upa, da bo imel dovolj prostora v /dev/null...

Več informacij na Wired news.

8 komentarjev

MyTunes in iTunes

After Dawn - Ameriški študent, Bill Zeller, je razvil novo aplikacijo MyTunes, ki razširja možnosti že obstoječega iTunes za Okna.

Novost naj bi omogočala uporabnikom "pobiranje" nezaščitenih pesmi, npr. mp3-jev, od ostalih uporabnikov Apple-ovega najnovejšega in najuspešnejšega programa iTunes. Prenašanje pesmi naj bi temeljilo na P2P omrežju, kot pri že znanih sorodnih programih. Klik!

Valpet opozarja, da je novica zgolj informativne narave. Hkrati že "voha" organizicije s štiričrkovnimi kraticami...

1 komentar

iTunes najbolj Kul™ izum leta 2003

Slashdot - Ameriška revija Time je letos izbrala Applov iTunes za najbolj Kul™ izum leta 2003. No ja, mnenja glede pravega zmagovalca so deljena, vendar je moj osebni favorit vseeno nevidna obleka.

Na seznamu novih inovacij najdemo tudi očiščevalec vode, avto, ki "pelje" po vodi, posebna padalska krila, s katerimi je možno ostati dlje časa v zraku in celo napravo za merjenje telesne temperature oseb na daljavo (bilo namenjeno predvsem organom javnega reda in miru na območjih SARS-a) - torej nekaj podobnega kot detektor kovin.

Klik in klik.

8 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Milijon pesmi v treh dnevih in pol!

Slashdot - Podjetje Apple je v današnji izjavi za javnost z velikim veseljem sporočilo, da so si uporabniki prenesli že več kot milijon kopij programa iTunes™ za Windows, ki je izšel šele 16. oktobra. Uporabniki so poleg tega v enakem obdobju kupili ravno enako število pesmi preko Applove storitve razširjanja glasbe v digitalni obliki. Za primerjavo naj dodam, da je ob splaviti storitve iTunes™ aprila letos trajalo cel teden, da so uporabniki kupili prvi milijon pesmi. Od tedaj je Applova zbirka glasbe prodala 14 milijonov pesmi.

23 komentarjev

iTunes for Windows

vir: Apple
Apple - Že nekaj časa se je po Macovih forumih govorilo, da naj bi Apple svoj program za poslušanje in kupovanje glasbe - iTunes - predstavil tudi uporabnikom operacijskega sistema Windows. Pred nekaj urami so se govorice uresničile.

Vsi, ki uporabljate Okna in bi radi preizkusili glasbeni predvajalnik iTunes, si ga sedaj lahko dolpotegnete iz Applove domače strani - iTunes.

Pa še ena graja. V Apple Music Store lahko glasbo še vedno nakupujejo le prebivalci Združenih držav Amerike. Upam, da bo Apple le uvidel, da Američani niso na svetu sami in tudi nam omogočil enostavno kupovanje glasbe.

27 komentarjev

Še je upanje ...

Jon Johansen

vir: Aftenposten
Aftenposten - Pred časom smo že poročali o Jonu Johansenu, ki je z zloglasnim kosom kode imenovanim DeCSS pred dvema letoma omogočil, da je DVDje možno gledati tudi pod Linuxom.

Lovke ameriške filmske industrije pa segajo daleč, saj je ta s svojim vplivom pritisnila na Norveško policijo, ki je nato pri Jonu izvedla racijo in ga takrat kot 16 letnika priprla.
Po dveh letih je razplet afere jasen: Jon je oproščen v vseh točkah obtožnice.
Dokazal je, da namen njegovega programa ni bilo neleagalno kopiranje, sodišče pa se je strinjalo, da lahko s kupljenim DVDjem počne karkoli pač hoče, da ga le ne kopira naprej.

Končno država in sodišče z zdravo pametjo. Da, tudi to je se zgodi ... vsakih nekaj let. ...

14 komentarjev