»

Debian bo obdržal "non-free"

Slo-Tech - Kot smo že poročali, se je nekaj razvijalcev Debiana, priljubljene distribucije Linuxa, odločilo predložiti opustitev skupine programskih paketov "non-free", ki ji pripadajo paketi z neustrezno licenco, ki ni v skladu z načeli Debiana. Slab mesec po predlogu so na voljo rezultati volitev.

Kljub "prostosti" in "odprtosti" omenjene distribucije Linuxa, predlog ni dobil zadostne podpore. Potreboval je kar tričetrtinsko večino, dobil pa ni niti navadne. Seznam glasovalcev in rezultati glasovanja.

1 komentar

Debian še bolj prost?

Slashdot - Debian GNU/Linux je znan predvsem po tem, da je najbolj zvest načelom in filozofiji odprte kode. Je nekomercialen, povsem brezplačen, razvija ga izključno skupnost prostovoljcev, pohvali pa se lahko tudi s tem, da vsebuje samo prosto programje.

A kljub temu obstaja kar precej uporabnikov, ki potrebujejo programe, ki niso prosti, oz. ni ustreznih prostih zamenjav zanje. Tako v Debianu obstaja posebna skupina programov z imenom "non-free", ki jo moramo med namestitvijo posebej odobriti. Ker to nekaterim skrajnim zagovornikom prostega programja ni čisto všeč, so predložili spremembo Debianove Družbene pogodbe, ki skupino "non-free" odpravlja. Predlog mora na glasovanju dobiti večino 3:1. Klik!

4 komentarji

KDE 3.2 Beta 2 pred drobnogledinjo

OSNews - Eugenia Loli-Queru, urednica strani OSNews, velja za eno izmed najbolj uglednih kritičark operacijskih sistemov in programja, povezanega z njimi. Nazadnje si je ogledala namizno okolje KDE 3.2 Beta 2 "Dobra Voda", ki je izšlo nedavno. Po njenem mnenju je KDE 3.2 bistveno hitrejši od prejšnjih različic in tudi od konkurenčnega okolja GNOME 2.4(!), kar je vsekakor pohvalno, saj smo hitrost pri KDE-ju precej pogrešali. Novih možnosti je preveč, da bi vse našteval, omenim pa naj še glavno črno piko, ki jo je Eugania dala KDE: okolje ostaja še vedno prenasičeno, torej novemu uporabniku ponuja toliko možnosti, da se le-ta prevečkrat izgubi. Meniji so še vedno preobsežni, da ne govorimo o nastavitvenih modulih v Nadzornem središču. Klik!

2 komentarja

Intervju na freedesktop.org

Slashdot - Linuxovo namizje je kakor ena velika kuhinja, kjer mnogo ljudi kuha, ne da bi točno vedeli drug za drugega. Tako so tekom časa nastali različni projekti z različno zgodovino in iz različnih razlogov. Ker je vsaka skupina strmela k svojim ciljem in je pogosto imela le ona edino pravo rešitev, se niti niso preveč ozirale ena na druge.

Nakar se je počasi med uporabniki začela širiti ideja, da mogoče ne bi bilo slabo, če bi se največji med seboj dogovorili za določene standarde, kar se tiče izgleda, zmožnosti in protokola, ki bo slonel za vsem skupaj. Tako se je rodil projekt freedesktop.org, katerega člani se trudijo doseči prav to. Želijo doseči večjo interopravilnost med projekti kot sta GNOME in KDE ter programerskimi vmesniki, ki stojijo za vsem tem (Qt, GTK+, XUL, VCL ...).

Danes je OSNews.com objavil obsežen intervju z razvijalci, ki bdijo za tem projektom in določajo standarde. Tako so se pogovarjali s Havocom Penningtonom (Debian, GNOME, Red Hat), Waldom Bastianom (SuSe,...

1 komentar

Kirurški poseg v X

Lepši časi za Linux?

PC Linux Online - Okenski sistem X Window System( ?) oz. njegova prosta izvedba XFree86™ je trn v peti mnogim zagovornikom Linuxa na namizju in njegovim uporabnikom, saj je zelo okoren in ne podpira takih kozmetičnih dodatkov, kot jih ima npr. MacOS X. Poročali smo že o tem, da se je eden ključnih razvijalcev, Keith Packard, moral posloviti od sodelovanja v projektu, ker naj bi z ogorčenostjo nad počasnostjo in konzervativnostjo razvoja povzročal slabo vzdušje in želel priti do vodilnega stolčka. Packard je ubral svojo pot in v sklopu organizacije freedesktop.org, ki skrbi za poenotenje namiznih okolij za Linux, zbral skupino, ki se ukvarja s predelavo okenskega sistema X. Danes so objavili prve...

27 komentarjev

XFree86 dobiva konkurenco?

OSNews - Mike Harris iz podjetja Red Hat in Keith Packard - član projekta Fontconfig, sta se na nedavni telekonferenci z nekaterimi pristaši odločila, da bosta korenito posegla v kodno osnovo XFree86 ali vsaj ustanovila vzporedno organizacijo projekta XFree86, ki bi demonstrirala kako naj bi tovrsten projekt učinkovito deloval. Trenutno izbirajo primerno ime projekta, rezervirali pa so že domeno xwin.org, na kateri se nahaja tudi začasna spletna stran.

Projekt XFree86 razvija odprto različico okenskega sistema X za različne UNIXe, zato je znan je predvsem uporabnikom Linuxa. Keith Packard ga je pred kratkim neprostovoljno zapustil, ker naj bi želel postati vodja projekta, s čimer je seveda užalil svoje nadrejene. Po njegovem mnenju se projekt razvija prepočasi in ni dovolj odprt za prispevke zunanjih sodelavcev.

7 komentarjev