»

Tajvanski proizvajalci podpirajo IEEE-jevo zamisel o enotnih napajalnikih

DigiTimes - Tajvanski proizvajalci prenosnih računalnikov so se zavzeli za uvedbo enotnih napajalnikov za prenosnike, poročajo na DigiTimes. Zatem ko je IEEE nedavno sestavil posebno ekipo v prav ta namen, so svojo podporo naznanili še Acer, Asus, Quanda, Compal, Wistron, Pegatron in Inventec. Proces je še v začetni fazi, tako da bo do prvih konkretnih idej in izvedbe preteklo še veliko vode.

IEEE želi s tem ublažiti problem e-odpadkov, saj bo s proizvodnjo enega modela za vse prenosnike dosti manj odvečnih napajalnikov. Glavni nasprotniki bodo bržkone prav proizvajalci napajalnikov, ki se jim bodo dobički in prodaja v primeru uspeha iniciative zmanjšali.

23 komentarjev

Spletne strani e-prodajaln nedosegljive v sredo

CNet - Kdor je želel še zadnje božične nakupe opraviti tik pred zdajci, se je znašel v škripcih, če se je mislil zanesti na Amazon ali Wal-Mart. Neznanci so pripravili napad DDOS na njihove spletne strani, ki so bile na hektično sredo (torej zadnji dan, ki še zagotavlja dostavo pred božičem) nekaj časa nedostopne. Napadalci so se usmerili na UltraDNS, ki zagotavlja DNS-storitve za omenjene strani, pri čemer so bili učinki večidel omejeni na ZDA, medtem ko je dostop iz tujine potekal nemoteno. Po približno uri so uspeli napad ukrotiti, tako da kakšne hujše škode kupci niso utrpeli. Zanimivo, tisti čas je bilo najpogosteje iskano geslo na Googlu UltraDNS, saj so lastniki strani na vsak način hoteli ugotoviti, kaj se dogaja.

Grinch?

2 komentarja

Wal-Mart bo začel prodajati iPhone

ComputerWorld - Pojavljajo se govorice, da bo Wal-Mart še pred božičem ali tik za njim začel prodajati Applove iPhone, ki pa jih na sedežu podjetja uradno nočejo potrditi niti zanikati. Zaposleni v Wal-Martu pa medtem pravijo, da so bili na izobraževanjih in da bodo zagoto začeli prodajati iPhone, najkasneje tik pred koncem leta.

So pa toliko bolj zgovorni razni analitiki in poznavalci, ki včasih zadenejo, včasih pa tudi ne. Ezra Gottheil iz Technology Business Research pravi, da če bo Apple res ponudil iPhone v Wal-Martu, to ničesar ne spremeni, še najmanj pa ruši Applovo podobo luksuznih izdelkov. Navsezadnje, dodaja, tudi iPode je moč kupiti na istem mestu. Apple trenutno prodaja osemgigabajtni model za 199 in šestnajstgigabajtnega za 299 dolarjev, prejšnji teden pa so se pojavila namigovanja o štirigigabajtnem za 99 dolarjev. Gottheil pravi, da je kaj takega povsem možno, ne pričakuje pa odklenjenih telefonov, in namigne na dvoletno vezavo pri AT&T, ki zdaj omogoča subvencioniran nakup iPhona...

0 komentarjev

HD DVD predvajalniki za 99 dolarjev

X-Bit Labs - Toshiba bo v nekaterih trgovinah (Best Buy in Wal Mart) ponujala HD DVD predvajalnike za (danes) pičlih 99 dolarjev (običajna cena se vrti malo nad 200 zelencev). Gre za časovno omejeno akcijo (dokler ne poidejo zaloge), s katero naj bi prispevali k večji popularnosti standarda HD DVD. S tem naj bi spodbudili željo potrošnikom, da si priskrbijo multimedijske vsebine v tem formatu in ne razmišljajo morda modro.



Izdelka se ne da rezervirati, potreben pa bo tudi obisk v lokalnih trgovinah. Sicer gre za vstopni model predvajalnika, ki je sposoben predvajanja HD DVD, DVD in CD medijev in zmore odkodirati vsebino v formatih H.264 (MPEG4 AVC), VC-1 in MPEG2 (DVD). Če vas zanima, kaj zamujate, si lahko preberete test.

Več o akciji in podrobnejših tehničnih...

35 komentarjev

AOpen Pentium M mamaplata

The inquirer - AOpen je predstavil dobro opremljeno namizno ploščo za Intel Pentium M procesorje, ki so sicer prvotno namenjeni prenosnikom, ampak si jih zaradi majhne porabe, posledično hladnega delovanja in hitrosti najbrž želi marsikdo videti v svojem namiznem računalu. Nova plošča je zgrajena okoli veznega čipovja Intel 915GM in je opremljena s krmilnikom S-ATA za diske, režo za grafiko PCIe, dvojnim gigabitnim LAN-vmesnikom PCIe, vgrajenim DVI-vmesnikom, zvokom 7.1, podporo za HDTV ... Podpira tudi pomnilnik DDRII s 533 Mhz ali navaden DDR s 333 MHz. Ploščo izdelujejo v formatu micro ATX. Cena? Še ni znana, prav tako se še ničesar ne ve o dobavljivosti tega izdelka. Za podrobnejši opis izdelka skočite sem, lahko pa si tudi preberete novico na strani proizvajalca.

15 komentarjev

Alarm za prenosnike

Slashdot - Z naraščujočo priljubljenostjo prenosnih računalnikov se vse bolj veča tudi število kraj, v katerih so slednji udeleženi. In kot "odgovor" na vse večje število tatvin so se trije študentje iz univerze Simon Fraser, Chris Mitchell, Matt Brown in Hani Mehrpouyan odločili, da bodo za svojo nalogo (izdelava naprave in njena predstavitev kot član velikega podjetja) izdelali alarm za prenosnike.

Alarm, ki se pritrdi na prenosnik in začne piskati, če se oddalji 5 metrov od sprejemnika, ki ga nosi kupec, je na koncu prišel na tretje mesto, trem mladim inovatorjem pa je prinesel nagrado v vrednosti 20.000 dolarjev. Nove alarmne naprave so že bile dane določenim podjetjem in posameznikom na preizkušanjo, serijska proizvodnja pa bi se naj začela v roku dveh mesecev, na prodajnih policah pa naj bi imele cenovno nalepko okrog 95 dolarjev. Klik!

3 komentarji

Wal-mart prenosniki

Slashdot - Na spletu so se pojavile govorice, da nameravajo v Wal-martu -- ameriški verigi splošnih trgovin -- kmalu ponuditi poleg lastnih poceni PC računalnikov tudi prenosnike. V ta namen so se povezali s tajvanskim proizvajalcem prenosnih računalnikov Arima Computers. Kaj več poleg okvirne začetne cene 750 ameriških dolarjev za najcenejši 15" model ni znano. Prav tako se še ne ve, ali bodo računala kupcem na voljo tudi v njihovih trgovinah ali samo preko spleta.

Vendar -- zakaj je ta novička tako pomembna za nas? Prihod novega igralca, za katerega sta značilna agresivnost in nizke cene, pomeni svež veter na tem področju računalništva. Trenutni proizvajalci, kot so Dell, HP in Toshiba, se bodo morali spoprijeti z novo konkurenco, kar pa ima glede na sedanje izkušnje največkrat za posledico nižje cene in boljše izdelke.

Se lahko počasi nadejamo Mercator računalnikov? [>:D]

27 komentarjev

Red Alert 2 umaknjen s polic nekaterih trgovin

Voodoo Extreme - Ko poročajo fantje na Voodoo Extremu sta dve veliki ameriški nakupovalni verigi, Staples in Wal-Mart odločili do nadaljnega umakniti vse izvode Red Alerta 2 s svojih polic. Kot obrazložitev so navedli svoje mnenje, da se jim zdi neprimerno "v takih časih" prodajati igro z odprtimi scenami uničenja New Yorka...
Obenem pa je z igričarskega trga slišati, da je ustavljen razvoj marsikatere igre, ki je kot tematiko imela tretjo svetovno vojno ali karkoli podobnega dogodku z 11. septembra. Tako je potrjeno prestavljen izid Metal Gear Solida 2 zaradi končne scene, ki kaže uničenje New Yorka. Po nekaterih govoricah pa naj bi pod vprašaj bil postavljen celo dodatek z RA2, Yuri's Revenge.
Osebno še samo zmajujem z glavo. Da je šlo za strašen dogodek se strinjamo vsi, toda medijsko in politično napihovanje in pretiravanje dosega že prav neverjetne razsežnosti. Me prav čudi, da Američane niso motile igre s tematiko Vietnama (kjer so pobili cirka 2 milijona ljudi), Balkanskih vojn in podobnih...

5 komentarjev

CompaQ zapušča Tajvanske proizvajalce prenosnikov

The inquirer - Veliko "proizvajalcev" prenosnih računalnikov, le-te naročijo pri Tajvanskih proizvajalcih. Eden izmed teh "proizvajalcev" laptopv je tudi CompaQ, ki se je pred kratkim odločil, da bo zaradi prestrukturiranja podjetja zapusti dva od štirih Tajvanskih proizvajalcev prenosnikov. CompaQ-ove prenosnike so do nedavnega izdelovala 4 podjetja - Quanta, Mitac, Arima in Inventec. Mitac je že izpadel iz "igre", kdo pa je drugi nesrečnež pa se še ne ve. Ali bo CompaQ-ova odločitev vplivala na trg prenosnikov še ni znano, zagotovo pa bo vplivala (oz. je že vplivala) na njegove delnice .

5 komentarjev