»

Dellov Adamo XPS je tu

X-Bit Labs - Končno je Dell le pokazal svoj ultratanek prenosnik Adamo XPS, ki ga je pompozno napovedoval že pred dobrim mesecem. Res meri zgolj 9,99 mm, kakor so obljubili. V tem centimetru debelem ohišju skriva 4 GB pomnilnika, dvojedrni procesor Intel Core 2 Duo U9400 z 1,40 GHz in integrirano grafiko. Za zapisovanje se uporablja 128 GB SSD, za izrisovanje 13,4-palčni LED-zaslon s 720p, za brezžično povezovanje pa 802.11n ali Bluetooth. Žal ne vsebuje nobene optične enote, lahko pa priključite svojo preko enega izmed dveh vhodov USB 2.0. Vse skupaj tehta 1,49 kilograma in stane od 1799 dolarjev dalje. Na prodajnih policah bo še pravi čas za...

52 komentarjev

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

sRGB (notranji) ter ProPhoto RGB (zunanji) barvna prostora

Slo-Tech - Naš kolega Dušan Smolnikar je za vas pripravil nov članek, ki nosi naslov Barvno upravljanje na spletu. V njem je dobro poznano problematiko ujemanja barv na različnih medijih, ki jo dobro poznajo tiskarji, razdelal za področje spleta. Po kratkem uvodu zgodovinske predstavitve barv na zaslonih se avtor posveti aktualnim problemom, teoriji za njimi in rešitvam pri doseganju verne reprodukcije barv na različnih zaslonih, ki so ali pa tudi niso primerno kalibrirani.

15 komentarjev

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

vir: CNet
CNet - Res je. In točno ta gizmo naj bi bil na prodajalnih policah že letos v času Božiča, za ceno 299$.Gre namreč za napravico, ki jo na glavo nataknemo kot čelado, le ta pa nam preko posebnih tipal oziroma senzorjev potem "prebira" naša možganska valovanja. Samo programje pa je zasnovano tako, da le ta valovanja pretvori v prave ukaze, ki se kažejo na zaslonu (npr.: manipulacija z objekti na zaslonu).Podjetje Emotiv, ki razvija to napravico prihaja iz San Francisca, za Božička pa v paketu poleg t.i. brain control interface-a obljubljajo tudi priloženo igrico.Več si lahko preberete na cnet

34 komentarjev

Posodobljen iPhone

MacRumors.com - Apple je tik pred izidom enega najbolj pričakovanih izdelkov v zgodovini podjetja izdal še nekaj podrobnosti. Mobitel iPhone, ki ga lahko pričakujemo konec tega meseca (natančneje 29. junija), bo po novem brez vmesnega polnjenja baterije zmogel kar 8 ur klicev, 24 ur predvajanja glasbe in več kot 10 dni v pripravljenosti. Manjša posodobitev je tudi steklena, na praske odporna površina oz. prevleka za zaslon.

Izvorna novica in uradna izjava za javnost.

38 komentarjev

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Celeron 700 navit na 1929 MHz?

Slo-Tech - Pa saj človek kar ne more verjeti, česa vsega je zmožna kombinacija štirih zadev: hlajenja, kakovostnega hardvera, dobrega procesorja ter psihopata, ki le-to upravlja [:D]. Malo heca, a vseeno: TribesMan, član našega foruma, je svojega Celerona, originalno tiktakajočega na 700 MHz, navil kar na 1929 MHz, kar je izjemen overclock svetovnega merila. Kako mu je to uspelo, kaj vse je moral narediti, na kakšni voltaži ter pri kakšni temperaturi se je potil procesor, ter ali celoten sistem sploh še deluje? Obvezen klik!

23 komentarjev

Nič več prenosnikov na letalih?

The Register - Ne dvomim, da na medcelinskih poletih radi letite v poslovnem razredu, in temu primerno se tudi oborožite s svojimi prenosniki za preganjanje dolgega časa. Če gre verjeti raziskavam, katerih povzetek so naredili na Registru, lahko uporaba dotičnih računalnikov ogroža vašo varnost, da ne omenjamo niti ostalih potnikov in ljudi na letališčih.
Posebej nevarni naj bi bili prenosniki, ki imajo podporo UWB, torej širokopasovnim povezavam. Sodeč po testih, ki jih je objavil Times, so testiranja na Boeingovih modelih 737 in 747 (torej, najbolj uporabljanih modelih na srednjih in dolgih razdaljah), pokazali napačno delovanje sistemov za preprečevanje trkov v zraku in pristajalnih sistemov.
Sicer večina prenosnikov še nima UWB podpore, samo kakor navajajo, osebje nima ravno diplom računalniških smeri, tako da obstaja nevarnost prepovedi vseh prenosnikov na letalih. Smola, kajne?

Še sreča, da moj laptop nima UWB podpore, in da ne letim ravno vsak dan.....

1 komentar

Evergreen Technologies Performa III 850

GideonTech - Kaj sploh je Performa III 850? Performa je slot kartica s Pentium 3 procesorjem na 850 MHz, ki jo vtaknemo v režo slot 1 na matični plošči. Pač porečete, Pentium 3 na 850 MHz v slot 1 izvedbi. Vendar zakaj v slot 1 izvedbi? Ravno v tem tiči ves čar procesorja. Performa ni namenjena sistemom, ki "prebavijo" Pentium 3 procesorje, ampak sistemom (beri: matičnim ploščam), ki zmorejo sprejeti največ Pentium 2 procesorje. Performa je torej nekakšna nadgradnja, ki obide vse omejitve matične plošče. Stvarco proizvaja Evergreen Technologies, ki je bilo znano po svojih 486 - Pentium nadgradnjah (na misel mi trenutno pride še Kingston, ki je naredil 486 - K5 90 nadgradnjo), sedaj pa se preizkuša s svojimi P2 - P3 nadgradnjami. Ampak, da bi Pentium 3 deloval na matični plošči, ki podpira največ Pentium 2 procesorje? Vse skupaj izgleda kar malce preveč lepo da bi bilo res. Če ste tako razmišljali, potem niste veliko zgrešili. Performa 850 je precej nestabilna rešitev, ki ne zmore opravljati...

0 komentarjev

Vse zmogljivejši prenosniki

Chip Online - Toshiba prehiteva. Njen najnovejši model, Satellite 2800, ima v sebi mobilno izvedenko Geforcea, imenovanega Geforce GO. 16 megabajtov pomnilnika za grafiko ter zelo zmogljiv 3D del za prenosnik sploh nista od muh. Poleg vsega ima ta prenosnih tudi vgrajeno funkcijo Twin View, kar na grobo pomeni vgrajena 2 RAMDAC vezja v prenosnik, kar mu omogoča izris dveh različnih slik na dva različna zaslona, kar je zelo primerno za vse vrste predstavitev, saj lahko upravitelj prezentacije vodi zadevo na zaslonu št.1 (LCD prenosnika), na zaslonu št.2 (v tem primeru projektor za predstavitev) pa nemoteno poteka predstavitev sama. Malo morje možnosti, torej. Da ne bomo govorili samo o grafiki: Ta prenosnik temelji na Intel Pentium III procesorju, tiktakajoč pri 850 MHz, ki uporablja 128 MB pomnilnika. Beštija v vsakem pomenu besede. Opis je nemški, a to naj nas ne bi motilo, mar ne?

4 komentarji