»

Ustvarjalna gmajna 2017: Ali govorite CC?

Slo-Tech - Jutri, v sredo, 6.12. ob 18h se lahko v novem prireditvenem prostoru OSMO/ZA na Slovenski 54 v Ljubljani (stolpnica Avtotehne na Bavarcu), kjer domuje tudi LJUDMILA, udeležite srečanja Ustvarjalne gmajne, skupnosti za prosto kulturo v Sloveniji.

Maja Bogataj Jančič bo opozorila na reformo avtorskega prava, ki trenutno poteka v Evropski Uniji. Ob njej si roke manejo kreativne industrije in kolektivne organizacije, prijatelji gmajne pa si pulimo lase. Spodbudila vas bo, da skupaj in naglas izrazimo svoje pomisleke. Luka Prinčič bo na kratko predstavil nekaj uvidov kot glasbenik, ki že od srede 90ih objavlja glasbo na spletu, predvsem pa kot vodja slovenske spletne (CC) založbe Kamizdat. Davor Orlič bo poročal s kongresa Unesco o odprtih izobraževalnih vsebinah v Ljubljani, Luka Frelih pa z letnega srečanja mreže Creative Commons v Torontu. Izvedeli boste lahko tudi, kaj so in kako uporabiti nabor licenc Creative Commons 4 ter orodja za licenciranje, dostopna tudi v slovenščini.

...

2 komentarja

Nemško zunanje ministrstvo pojasnilo razloge za vrnitev na MS Windows

Cornelia Rogall-Grothe, nemška komisarka za informacijske tehnologije

vir: Heise
Heise - Februarja smo poročali o odločitvi nemškega zunanjega ministrstva, da kljub dolgoletnim dobrim izkušnjam z okoljem GNU/Linux preidejo nazaj na Microsoftova Okna in Pisarno. Ministrstvo je takrat izdalo skopo pojasnilo, da Linux ni upravičil pričakovanih finančnih prihrankov, predvsem zaradi težav desktop uporabnikov. Polni odgovor (pdf, v nemškem jeziku) na poslansko vprašanje opozicijskih SPD je na voljo šele zdaj, pripravili pa so ga v uradu komisarke vlade za IT, Cornelie Rogall-Grothe.



Komisarka je zapisala, da se prosto programje kot tako ni izkazalo kot bolj varno in zanesljivo od lastniškega. Še vedno naj bi stremeli k njegovi uporabi, vendar le tam, kjer se to...

54 komentarjev

Delavnici dela s Pure Data in Super Collider

Goto 80 zvočni performans

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa organizira v nedeljo (3.10), ponedeljek (4.10.) in torek (5.10.) v okviru mednarodnega festivala zvočnih umetnosti EarZoom dve izobraževalni delavnici na temo uporabe audio programske opreme.



V nedeljo, 3.10. med 10:45 in 14:00 in v ponedeljek, 4.10., med 14:45 in 18:00, bo Hans-Christoph Steiner predstavil načine grajenja inštrumentov z odprto-kodnim programskim orodjem Pure Data. Na delavnici bodo predstavljeni načini zajemanja podatkov s...

6 komentarjev

Menart ponudil brezplačen prenos glasbe

Slo-Tech - Glasbena založba Menart Records je s februarjem vsem glasbenim oboževalcem ponudila brezplačen legalen prenos glasbenih datotek z njihove internetne strani. Med spiskom skladb so trenutno uspešnice nekaterih najbolj znanih slovenskih in tujih glasbenikov, ki delujejo pod okriljem založbe, zakodirane so v MP3 datoteke z bitno hitrostjo (bitrejtom, za sovražnike materinščine) 192 kbps, prenesete pa jih lahko z njihove strani.

Po pionirski potezi skupine Mi2 v lanskem letu je to pri nas prvi podoben dogodek, s katerim se poskuša glasbo na prijaznejši način pripeljati do poslušalcev. Ko bi se le še druge glasbene založbe zgledovale po njih.

33 komentarjev

Kiberpipina šola Linuxa

Slo-Tech - Za vse začetnike, ki si od računalnika želijo več, Kiberpipa po celoletnem premoru v novembru vnovič organizira šolo Linuxa, kjer se bodo popolni začetniki v šestih tednih naučili samostojno in samozavestno uporabljati Linux.

Iskanje alternativ na področju programske opreme se nezadržno širi in prodira tudi do navadnih uporabnikov, ki imajo dovolj monopolov, visokih cen programja in nezmožnosti izbire. Tako je prišel čas, ko se lahko uporabnik ne samo odloči, kaj bo z računalnikom počel, temveč tudi, kaj mu bo računalnik...

22 komentarjev

LinuxAudioMeetMe

Kiberpipa - Mesečna srečanja precej odprte oblike, namenjena vsem entuziastom, tako začetnikom kot specialistom za zvok, glasbo in multimedio na Linux-platformi, pod taktirko Luke Prinčiča.

Na prvem, oktoberskem, LAMM-u si bomo ogledali možnosti za glasbenika v Linuxu, kratek pregled prostega programja in distribucij, namenjenih delu na zvokovnem področju, ter slišali poročilo (in videli fotke) z mednarodne konference Pure Data, ki poteka v Grazu konec septembra.

Raziščimo skupaj! Kiberpipa: 13.10. ob 19:00.

0 komentarjev

Delavnica Tablixa

Kiberpipa - Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena...

5 komentarjev

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 16. marca, ob 19.00 bomo v Kiberpipi zaradi velikega povpraševanja ponovili spoznavanje orodja Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

1 komentar

Slix na Sredinem seminarju

Slo-Tech - V sredo, 3. marca, ob 18.15 bo na FMF na Jadranski 21 v Ljubljani (glede lokacije si oglejte tudi povezano novico) v predavalnici M3 v 2. nadstropju Žiga Kranjec predstavil Slix. Za tiste, ki še ne veste, za kaj gre, naj omenim, da je to "živa" distribucija Linuxa, ki ima marsikaj skupnega s trenutno Slo-Techovo, npr. skupne korenine v Knoppixu, izdelali pa so jo v Ljudmili. Vstop je seveda prost. Klik!

Kdo ve, morda pa bi znalo biti poučno za ustvarjalce Slo-Tech GNU/Linuxa ...

5 komentarjev

Zvok v Linuxu in delavnica Pure Data

Kiberpipa - RX-TX in Kiberpipin OPALab (Open Audio Institute) organizirata delavnico Zvok v Linuxu in Pure Data, ki bo potekala v Kiberpipi od 18. do 20. decembra med 15:00 in 18:00. Trodnevna delavnica multimedijskega in zvočnega raziskovalca ter umetnika Dereka Holzerja (Acoustic SpaceLab) vas bo popeljala v svet manipulacije zvoka in glasbe s prostim orodjem PureData. Zadnji dan bo Martin Pichlmair predstavil še del PureData za obdelavo digitalnega videa. Brezplačna delavnica bo potekala v angleškem jeziku, prijavite pa se lahko na naslov opalab@kiberpipa.org.

13 komentarjev

Linux in glasba - Odprti ritmi

Slo-Tech -

V ponedeljek, 25., in torek, 24. novembra 2003, se bodo odvijale delavnice, predstavitve in zvočni dogodki na temo prostega programja in elektronske glasbe.

Dvodnevni dogodek Open Beats/Odprti ritmi predstavlja intermedijske projekte, ki sodobno tehnologijo in medmrežje uporabljajo kot odprt sistem. Izhodiščna tema dogodka je prosto programje, znano pod pojmom 'free software' ali 'open source'. Ker teoretsko in praktično ozadje prostega programja ni omejeno samo na svet računalništva, dogodek med drugim prikazuje različna razumevanja avtorstva, lastnine in svobode na splošno.

  • 25. 11. 2003 - prezentacije in zvočni dogodek v Bežigrajski galeriji II, Vodovodna 3, Ljubljana

2 komentarja