»

iTunes z nami že desetletje

Vmesnik iTunes 10 je še vedno podoben prvi različici

vir: engadget
engadget - iTunes v tem mesecu praznuje že deseto obletnico obstoja (zanimivo z različico 10.0), v preteklem desetletju pa se je vloga predvajalnika glasbe, kar je iTunes 1.0 pravzaprav bil, popolnoma spremenila. iTunes 1.0 se je pravzaprav začel s programom SoundJam MP ki ga je Apple odkupil leta 2000, januarja 2001 pa izdal za operacijski sistem Mac OS 9. Za svojo izdajo so odstranili podporo preoblekam in snemanju zvoka, a so dodali možnost ripanja glasbe z glasbenih CD-jev, ki se jo je stisnilo v popularni format MP3.

Z različico 2.0 so predvajalniku dodali podporo operacijskemu sistemu OS X ter ga povezali s svojim prenosnim predvajalnikom glasbe iPod, z različico 4.0 pa vključili še svojo glasbeno trgovino iTunes Store. Podrazličica 4.1...

18 komentarjev

Prenašanje vseh datotek legalno?

Slashdot - Študenti na Northern Illinois University (NIU) se trenutno ukvarjajo s preskušanjem nove storitve za prenašanje datotek po internetu. Njena posebnost je, da v nobenem primeru ni ilegalna. Storitev se imenuje Ruckus Network, razvili pa so jo študenti, ki so diplomirali na slovitem Massachusetts Institute of Technology. NIU za vsakega študenta plača 5 ameriških dolarjev, ti pa lahko pridobijo glasbo, filme, TV-nadaljevanke in še kaj. Programska oprema ima zaenkrat še nekaj omejitev, vendar je 170 študentov, ki jo preskuša, navdušenih. Do konca meseca bo Ruckus Network preskusilo 2500 študentov. Klik!

Morda pa se bodo tokrat računi vendarle izšli.

6 komentarjev

P2P ogroža zasebnost

Slashdot - P2P programi niso namenjeni samo razpečevanju nelegalnih kopij multimedijskih vsebin, pač pa tudi deljenju povsem legalnih domačih in osebnih datotek. Vendar malce previdnosti ne bo odveč. Nekateri namreč vede ali nevede omogočijo deljenje vseh svojih slik ali dokumentov, misleč, da bodo le-ti dostopni samo njihovim znancem.

Da pa temu ni tako dokazuje spletna stran SeeWhatYouShare.com. Avtor je malce pobrskal po P2P omrežjih in našel datoteke, katerih vsebina je vsaj - občutljiva.

Tako boste z malo sreče našli razpredelnico z imeni, naslovi in telefonskimi številkami marincev, podrobnosti o kakšni vojaški operaciji v Iraku v DOC datoteki (npr. "MILITARY OPERATIONS OTHER THAN WAR.doc" ali "support operations phase 1.doc"), fotografije iz Iraka, ali pa iz domače spalnice. Da pa se ne bi bilo treba preveč truditi z iskanjem, je nekdo postavil tudi spletno stran Found Photos, kjer si lahko ogledate nekaj (no, kar precej) najbolj sočnih primerkov domačih fotografij.

Na P2P...

13 komentarjev

Prenesenih že 25 milijonov skladb

Slashdot - Očitno je, da se je Applov servis za legalni prenos skladb dobro prijel. Apple je sedaj naznanil, da so uporabniki iz iTunes Music Store prenesli že več kot petindvajset milijonov skladb. Pri Applu priznavajo, da je k tako visokim številkam gotovo pripomogla tudi izdaja aplikacije za Windows okolje. Če se sprašujete, katera je bila petindvajsetmilijonta skladba, vam lahko zaupamo, da gre za Let It Snow! Franka Sinatre. Več o tem.

9 komentarjev

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Wired News - Jon Lech Johansen, znan tudi kot DVD Jon, ki je leta 1999 objavil programček za odstranjevanje "zaščite" DVD-jev DeCSS (le-ta uporabnikom Linuxa omogoča, da svoje zakonito kupljene DVDje gledajo na svojem računalniku, piratom pa omogoča, da DVDje nelegalno kopirajo), je ponovno udaril. 26. novembra letos je namreč na svoji spletni strani objavil programček QTFairUse, ki uporabnikom Applovega iTunes-a omogoča kopiranje zaščitene glasbe (oziroma, če smo natančnejši: kopiranje pomnilnika v katerem se nahaja glasba - za predvajanje je potrebna posebna programska oprema) v polni kvaliteti.
Jon, ki se je zaradi DeCSS znašel na sodišču in bil januarja oproščen, tudi v tem primeru odgovarja, da je njegov program namenjen izključno temu, da bi uporabniki Linuxa na svojih računalnikih lahko poslušali svojo zakonito kupljeno glasbo.

Na grožnje s tožbami na podlagi EUCD in DMCA pa Jon samozavestno odgovarja, da upa, da bo imel dovolj prostora v /dev/null...

Več informacij na Wired news.

8 komentarjev

MyTunes in iTunes

After Dawn - Ameriški študent, Bill Zeller, je razvil novo aplikacijo MyTunes, ki razširja možnosti že obstoječega iTunes za Okna.

Novost naj bi omogočala uporabnikom "pobiranje" nezaščitenih pesmi, npr. mp3-jev, od ostalih uporabnikov Apple-ovega najnovejšega in najuspešnejšega programa iTunes. Prenašanje pesmi naj bi temeljilo na P2P omrežju, kot pri že znanih sorodnih programih. Klik!

Valpet opozarja, da je novica zgolj informativne narave. Hkrati že "voha" organizicije s štiričrkovnimi kraticami...

1 komentar

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Milijon pesmi v treh dnevih in pol!

Slashdot - Podjetje Apple je v današnji izjavi za javnost z velikim veseljem sporočilo, da so si uporabniki prenesli že več kot milijon kopij programa iTunes™ za Windows, ki je izšel šele 16. oktobra. Uporabniki so poleg tega v enakem obdobju kupili ravno enako število pesmi preko Applove storitve razširjanja glasbe v digitalni obliki. Za primerjavo naj dodam, da je ob splaviti storitve iTunes™ aprila letos trajalo cel teden, da so uporabniki kupili prvi milijon pesmi. Od tedaj je Applova zbirka glasbe prodala 14 milijonov pesmi.

23 komentarjev

iTunes for Windows

vir: Apple
Apple - Že nekaj časa se je po Macovih forumih govorilo, da naj bi Apple svoj program za poslušanje in kupovanje glasbe - iTunes - predstavil tudi uporabnikom operacijskega sistema Windows. Pred nekaj urami so se govorice uresničile.

Vsi, ki uporabljate Okna in bi radi preizkusili glasbeni predvajalnik iTunes, si ga sedaj lahko dolpotegnete iz Applove domače strani - iTunes.

Pa še ena graja. V Apple Music Store lahko glasbo še vedno nakupujejo le prebivalci Združenih držav Amerike. Upam, da bo Apple le uvidel, da Američani niso na svetu sami in tudi nam omogočil enostavno kupovanje glasbe.

27 komentarjev