»

Google ponuja plačilo za nadzor uporabe interneta

Ciscov router z vgrajenim nadzorom internetne uporabe.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot smo že pisali, začno marca veljati spremembe v Googlovi politiki zasebnosti, ki bodo združile podatke od vseh njihovih storitev (seznam) in tako omogočile še bolj donosno prodajo uporabniških podatkov oglaševalcem. Podjetje se s tem brani odkrite konkurence s strani socialnih omrežij tipa Facebook in Twitter, ki mu, tako eden od bivših menedžerjev, spodjeda delež na trgu iskalnikov. A kot kaže, nadzor brskalnika, cele palete storitev in mobilne (Android) aktivnosti ni dovolj za vse primere. V torek so potihem začeli partnerstvo s tržnoraziskovalno firmo Knowledge Networks, ki uporabnikom ponuja manjša plačila za polni dostop do njihove internetne komunikacije.

...

29 komentarjev

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

Kazaa in Bollywood

ZDNet - Pri Sharman Networks so v četrek najavili, da bodo omogočili prenos filma Bollywoodske produkcije, s svojim "peer-to-peer" programom Kazaa. Gre za Hindujski film Supari, ki si ga bodo uporabniki lahko ogledali za 2,99 avstralskega dolarja. Glasba iz filma oz. posamezne skladbe pa bodo na voljo za 90 centov, medtem ko bodo filmski izvlečki - prikolice in posnetki s snemanja - dosegljivi zastonj. Producenti filma bodo denar dobil vsakokrat, ko bo film dodan v javno dostopne datoteke ali kupljen s pomočjo programa Kazaa. Klik!

4 komentarji

Zmešnjava z SP2 za WinXP

ZDNet - Po tem ko je Microsoft - natančneje človek ki je odgovoren za Windows popravke in spletno stran - najavil, da bomo lastniki Windowsev XP še letos videli Service Pack 2 so točno to isto najavo umaknili in jo "malce" popravili. Letos bo izšla samo beta preizkusna različica Servisernega Paketka 2, medtem ko bo pravi SP2 zunaj šele sredi leta 2004.

Prav tako zamuja Longhorn, ki je sedaj predviden za konec leta 2005 oziroma bolj verjetno šele v začetku leta 2006. Več!

10 komentarjev

Bo KaZaA postala plačljiva?

SMH -

Upravitelji najpopularnejšega servisa P2P za prenos datotek, KaZaA, so sporočili, da začenjano uresničevati načrt, po katerem bodo uporabniki za uporabo njihovega servisa morali plačevati. Ideja sáma je podobna kot pri novem Napsterju, ki sedaj začenja obratovati. Uporabniki bi vsako preneseno pesem plačali s kreditno kartico, najverjetneje kar na računu za dostop do interneta.

KaZaA upa, da bodo založniki pozabili na nekdanje zamere in podprli nov projekt, ki bi dobiček prinesel tudi njim. Marty Lafferty, predsednik DCIA (Distributed Computing Industry Association), je predvidel, da bi uporabniki vsak mesec prenesli več kot 1,8 milijarde pesmi, kar bi založnikom navrglo milijardo dobička mesečno. Na njihove uradne izjave še čakamo. Več o tem.

20 komentarjev

Univerze proti P2P

Wired News - Delilcem datotek se obetajo črni časi. Zaenkrat sicer samo tistim z University of Florida, verjetno pa se jim bodo kmalu pridružili tudi študentje drugih univerz. Njihovi programerji so namreč razvili open source program za onemogočanje P2P izmenjave datotek. Za takšno rešitev so se odločili preprosto zato, ker so v začetku leta dobivali do 40 obvestil o kršitvah avtroskih pravic preko P2P omrežij mesečno, prav tako pa so P2P omrežja zajedala 90% lokalnega prometa.

Program z imenom Icarus deluje tako, da se morajo študentje ob prvem vstopu v omrežje najprej strinjati, da ne bodo delili avtorsko zaščitenih datotek, program pa nato preišče njihov računalnik za različnimi črvi, virusi ter stežniškimi programi tipa Kazaa, nato pa jim ponudi navodila kako te programe blokirati. Če študent nato vseeno poiskuša uporabiti tak program, Icarus o tem pošlje eletronsko obvestilo, prikaže pop-up opozorilo ter študenta izključi iz omrežja. Prvi poiskus se kaznuje s polurno, drugi s petdnevno,...

18 komentarjev

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in...

24 komentarjev

Deliti ali ne deliti? Deliti!

Slashdot - Nenapisano pravilo pravi, da je dobro vse, kar je zastonj. Če gre za glasbo in računalniške datoteke, še toliko bolj, saj je ravno to dvoje v dobi, ko je računalništvo na velikem pohodu, najbolj pomembno in seveda priljubljeno. Problem nastopi, ko pridemo do vprašanja, kje zastonjske datoteke in glasbo sploh dobiti. Odgovora sta dva. Lahko se poslužite npr. javno dostopnih datotek (programov, iger) in amaterske glasbe, lahko pa uporabite tudi malce bolj zvito taktiko in uporabite razne Napster klone, ki najdejo veliko bolj sočne stvari. O legalnosti teh klonov sicer nebi razpravljal, ampak vam bom raje povedal, kje so naredili najnovejši test nekaterih "Napsterskih" programčkov. Test so opravili na InfoAnarchy, primerjali pa so programe od WinMX-a, preko Morpheusa, do Gnutelle in še nekaterih. Primerno branje za vse tiste, ki obožujete zastonjsko kosilo.

0 komentarjev