»

Razmišljanje: kakšni naj bodo cilji prostega programja?

Slo-Tech - V Free Software Magazine je Terry Hancock v svoji kolumni zapisal zanimivo razmišljanje o tem, da cilj "odprtokodnikov" ne sme biti samo večanje tržnega deleža Linuxa, pač pa predvsem svoboda izbire - kar pa dopušča tudi svobodo izbire operacijskega sistema Windows. Po njegovem mnenju bi namesto tržnega deleža moral biti cilj razvijalcev in uporabnikov Linuxa kvaliteta, stabilnost ter odprti standardi.

Tržni delež ter posledično dotok denarja, ki ga podjetja kot npr. Canonical lahko usmerijo v razvoj je po njegovem mnenju sicer dobrodošel, vendar pa razvoj in obstoj Linuxa nista odvisen od njega. Tudi če komercialni distributerji Linuxa propadejo, se bo Linux razvijal in živel dalje.

Vsekakor zanimivo razmišljanje, ki lepo ponazarja filozofijo prostega programja in ki poudarja dejstvo, da "'uspeh' pomeni nekaj čisto drugega ko je tvoj cilj 'svoboda' kot ko je tvoj cilj 'moč'".

Vredno branja.

49 komentarjev

Vaš mobilnik je lahko tudi optični bralnik

Slashdot - NEC in Nara Institute of Science and Technology sta razvila posebno tehnologijo, s pomočjo katere lahko uporabite vaš prenosni telefon s kamero kot optični bralnik, četudi ima kamera nizko ločljivost. Vse kar je potrebno za optično branje slike je, da vaš telefon med snemanjem filma pomikate po podlagi, posebna programska oprema pa poskrbi za optimizacijo slike, ki jo sestavi iz delčkov filma. Tehnologijo bo moč uporabiti tudi v video kamerah, omogočala pa naj bi visokokvalitetne slike pri velikosti do formata A4.

7 komentarjev

Konferenca Desktop Linux Consortium

News Forge - V izobraževalnem centru Bostonske univerze se je končala prva enodnevna konferenca Desktop Linux Consortium, katere namen je izobraževanje, razširjanje in povezovanje programske opreme za Linux na namizju.

Eden izmed organizatorjev konference je bil Bruce Parens, za mnoge najuglednejši podpornik odprtega modela razvoja programske opreme. Med svojim nastopom je podal nekaj presenetljivih napovedi: leta 2006 naj bi Linux poganjal 30% delovnih postaj, IBM naj bi kmalu kupil Novell ali pa vsaj trdno stal ob njem, največja grožnja Linuxu pa so po njegovih besedah patenti in digitalno upravljanje pravic (DRM).

Poleg tega je napovedal novo distribucijo Linuxa, ki bo temeljila na Debian GNU/Linuxu in bo namenjena namizjem v podjetju. Soustanovitelj Ximiana, Nat Friedman, je povedal, da Novell razmišlja o Evolutionu za Windows, s katerim bi omogočili lažji prehod na Linux, Sam Docknevich pa, da trenutno 14.000 zaposlenih v IBM-u uporablja Linux na namizju. Klik!

Zaskrbljujoče pa je, da...

3 komentarji

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

addaboy - Zanimiv članek (editorial) se je pojavil na strani Addaboy, v katerem avtor razglablja o razlogih, zaradi katerih Linux naj ne bi bil primeren za povprečnega uporabnika. Po piščevem mnenju tako niso najbolj odločen razlog za uporabo Windows tolikokrat poudarjene OEM namestitve, ki jih dobite že ob nakupu računalnika, temveč sam pristop, saj Windows delujejo skorajda "iz škatle", medtem ko je za Linux vsekakor potrebno predznanje in nekaj nastavitev. Nadvse zanimivo razmišljanje, ki izpostavi nekaj "problemov" Linuxa, ki nedvomno prispevajo k dejstvu, da so Windows s 95-odstotnim deležem na domačih računalnikih še vedno vodilni operacijski sistem na tem področju.

30 komentarjev

Catalyst 3.5 izšli

Warp2Search - Kratka novica za vse privržence ATI-jeve privržence in lastnike njegovih kartic. Izšla je nova inačica popularnih Catalyst gonilnikov. Tokratna inkarnacija nosi zaporedno številko 3.5, prinaša pa:
  • Radeon display driver 7.90,
  • Multimedia Center 8.5,
  • HydraVision 3.21 in
  • Remote Wonder1.5.
Prenos je mogoč tako za lastnike Windows 2000/XP, kot tudi Windows 98 in ME. Klik!
Še spisek novosti in izboljšav.

17 komentarjev

V Windows XP so problemi s HT

več strani - Microsoft je včeraj uradno priznal, da ima Windows XP kljub dolgemu dogovarjanju in sodelovanju z Intelom težave pri podpori HyperThreading tehnologije. Napaka se pojavlja zgolj v nekaterih primerih, kadar uporabniki na Windows XP namestijo prvi servisni paket popravkov. Napaka ni kritičnega pomena za varnost, je pa neprijetna, zato Microsoft težavo že preiskuje. Do objave končnega popravka lahko vsi uporabniki, ki jih ta napaka prizadela, dobijo neuraden popravek, ki še ni na voljo za prosti prenos z interneta. Klik, klik!

13 komentarjev