»

Kongresna knjižnica bo arhivirala vse tweete

Slashdot - Ameriška kongresna knjižnica je napovedala, da bo v svoje arhive spravila vse javne tweete, ki so bili napisani od Twitterjeve ustanovitve marca 2006. Vsak dan uporabniki napišejo več kot 50 milijonov tweetov, tako da bodo arhivirali več milijard kratkih sporočil. Ker Twitter ni neko obskurno orodje okultnih ločin, marveč ga uporablja nepregledna množica ljudi, od slehernika do predsednikov, je seveda logično, da bodo kratka, 140-znakovna sporočila dobila svoje mesto v zgodovini pisane besede. Na tak način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo omogočila izvedbo zanimivih raziskav in znanstvenih projektov, ki bodo nam in kasneje našim zanamcem osvetlili duh tega časa, evolucijo postmoderne angleščine (in tudi drugih jezikov) v...

13 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Intel bo razkril dvojedrne procesorje

X-Bit Labs -

Pri Intelu so obljubili, da bodo hitrih procesorjev željnemu ljudstvu razkrili nove dvojedrne procesorje prihodnji mesec na tradicionalnem Intelovem razvijalskem forumu. Spomnimo se, da lahko dvojedrni procesorji obdelajo dvakrat več podatkov v urinem ciklu kot njihovi enojedrni bratje in hkrati obdelujejo več niti.

Judi Goldstein, tehnični inženir iz Intelovega oddelka za programsko opremo bo predstavil rezultate študije o Intel Threading Tools, orodjih, ki izboljšajo aplikacije, da bi na večjedrnih procesorjih delovale hitreje, ter še nekatere druge težave, ki se pojavljajo pri prehodu na nov tip procesorjev.

Intel je obljubil, da bodo dvojedrni procesorji dosegljivi za strežnike, namizne računalnike in prenosnike dosegljivi naslednje leto. Jasno je, da bodo prenosniki uporabljali Pentium M tehnologijo, strežniški procesorji pa Itanium 2, ni pa še znano, kaj bomo uporabljali navadni uporabniki. Več o tem.

14 komentarjev

Vedno več podatkov

vir: BBC
BBC -

Dejstva, da ljudje proizvajamo iz dneva v dan več podatkov, ni potrebno posebej poudarjati. A vendar, ste se kdaj vprašali, koliko? To so se vprašali raziskovalci na kalifornijski univerzi (University of California, Berkeley) in produkcijo podatkov po svetu temeljiteje raziskali.

Raziskovalci zdaj trdijo, da vsako leto vsak Zemljan proizvede 800 megabajtov podatkov, torej za dobršen CD. Tako danes hranimo na papirju, filmu, optičnih in magnetnih enotah dvakrat več podatkov, kot smo jih pred štirimi...

12 komentarjev

Dobri stari časi interneta

Slo-Tech v Netscape

DejaVu -

Dandanes nam novi, hitri, varni in še kakšni spletni brskljalniki prikažejo vse čare in multimedijske zanimivosti, ki jih je moč videti na širnem spletu. Glasba, slike, animacije so postale tako rekoč že standard. A vendar, ste se morda kdaj vprašali, kako je izgledal internet skoz oči pionirskih brskalnikov? Mnogo izmed vas je sicer še premladih, da bi se tega sploh lahko spomnili. [:))]

A če vas zanima ...
Kakorkoli že, teh prvotnih brskljalnikov vam ni treba iskati in nameščati, če vas zanima pogled na splet skoznje, saj lahko enostavno odklikate na stran dejavu.org, kjer so zbrani emulatorji večine prvotnih spletnih brskljalnikov, ki vam pričarajo stare čase.

Le oglejte si, kako v njih izgleda...

6 komentarjev

Tračne enote

Tom's Hardware - V današnjih je glavni medij za prenašanje podatkov zagotovo CD -- vsaj domačih uporabnikov. Tudi kadar moramo vpisati format c:, nam za varnostno kopijo kar dobro služijo že prej omenjeni mediji. A pri velikih podjetjih bi bil tak način shranjevanja neuporaben, zavzel bi preveč časa in prostora ... V te namene se uporabljajo že skoraj zastarele tračne enote. Izgledajo kot malo večje videokasete, saj je v njih magnetni trak, na katerega se shranjujejo podatki. Največja prednost so kapacitete, saj na eno enoto lahko spravimo tudi do 50 GB podatkov. Hitrost je tu sekundarnega pomena.

8 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov interneta

The Register - Tudi internet se danes pridno razvija. To dokazuje tudi vedno večje število uporabnikov, ki ne narašča samo v azijskih, ampak tudi v evropskih državah in v drugih razvitejših predelih sveta. Tako so pred kratkim ugotovili, da je na svetu približno pol milijarde uporabnikov interneta. Od tega jih 19 milijonov dostopa preko tehnologije xDSL, 14 milijonov pa preko kabla. Več tukaj.

3 komentarji

Milijoni konzol v Čezlužje

The Register - Microsoft in Nintendo sta objavila več podatkov o številu plasiranih enot svojih konzol na trg Severne Amerike: Microsoft je znova odposlal več kot milijon enot, do konca leta pa jih namerava 1 do 1,5 milijona; Nintendo bo poslal 1,3 milijona GameCube-ov, po vsem svetu pa jih namerava prodati kar 4,5 milijona, kar je 12,5 procenta več, kot je bilo predhodno načrtovano.

0 komentarjev