»

Zaslišanje pred senatom zaradi zavajanja kupcev prek interneta

CNet - Včeraj je v ZDA potekalo zanimivo zaslišanje pred odborom ameriškega senata za trgovino, znanost in transport, kjer so obravnavali zavajajoče in nasilne prodajne pristope na internetu in njihov vpliv na ameriškega potrošnika. Geneza sega nekaj mesecev nazaj.

Poleti so se namreč ameriški potrošniki v večjem številu zganili in začeli pritoževati, da imajo na svojih kreditnih karticah čudne postavke. Vsak mesec jim je z računov odteklo kakšnih deset dolarjev, pri čemer nihče ni točno vedel zakaj in kam. Josh Lowensohn, ki je reporter za stran CNet in navdušen spletni nakupovalec, je trpel iste težave in zadevo malo bolje raziskal. Odkril je, da še zdaleč ni edini. Na spletu je kar mrgolelo zgodb ljudi, ki so...

9 komentarjev

Spletna glasbena prodajalna zabavaj.se je prenehala z delovanjem

Slo-Tech - Apple je s svojo spletno prodajalno iTMS nedvomno služil kot navdih za nove poslovne modele podjetjem širom po svetu. Med njimi se je poizkusil tudi slovenski operater mobilne telefonije, Mobitel, ki je prek portala zabavaj.se ponujal prenos posameznih skladb (seveda prav izdatno obogatenih z DRM-jem), v protivrednosti enega eura, za 0,004 eura pa je bilo na voljo enkratno poslušanje skladbe.

Pred časom je Slo-Tech izvedel anketo o tem, koliko njegovih uporabnikov je kupilo posamezno skladbo na podobnih servisih.

Ste na spletnih servisih (zabavaj.se, iTMS,) že kupili posamezno skladbo?
Ne.97%
(1100)
Da.3%
(31)
Skupaj glasov: 1131


Četudi ne gre za reprezentativen vzorec...

82 komentarjev

Napster ponovno "zastonj"

CNet - Pri nekdanji legendi Napsterju so se odločili, da bodo ponovno ponudili glasbo zastonj. To bodo storili s pomočjo, z oglasi izdatno podprtega, prostega programja in možnim 5x dostopom do željene skladbe iz njihove ponudbe. Pod "dostop" je mišljeno poslušati in ne običajni P2P žargon: snemati, kopirati, prenesti, sneti...

Če vas v šesto zasrbi poslušati določeno skladbo, bo potrebno izbrati med nakupom skladbe za iTunes ceno ali mesečno naročnino. Seveda vsebuje programje še nekaj dodatnih dobrot, a je tu žal še slaba novica: kot ponavadi, je stvar omejena na ZDA.

Novi Napster tako omogoča tri možne dostope do glasbe: brezplačno omejeno poslušanje, kupovanje posameznih skladb ali mesečno naročnino.

Vprašanje je le, ali bodo "iPodniki" to znali ceniti?

4 komentarji

Napster prodal pet milijonov skladb

vir: Napster
Slashdot - Na News.com poročajo, da je naslednik prvotnega Napsterja, plačljivi servis Napster 2, za prenos skladb z interneta, ki je v Roxiovi lasti, od oktobra, ko je pričel obratovati, prodal že več kot pet milijonov skladb. Med programi, namenjeni uporabi izključno na PC-jih, ga to postavlja na prvo mesto, sicer pa absolutno prvo mesto drži Applov izum iTunes s 56 odstotnim tržnim deležem, ki ga lahko uporabljajo tako uporabniki PC-jev kot tudi Machintoshev. Več o tem.

11 komentarjev

Napster se je vrnil

The Register -

Poročali smo že, da je Napster 2.0 že pred časom začel poskusno obratovati, danes pa je vse skupaj postalo še uradno. Začenši z današnjim dnem bo Napster 2.0 ponujal prenos raznovrstne glasbe z interneta, pri čemer bo za prenos posamezne skladbe potrebno odšteti 99 centov, celoten album pa vas bo olajšal za 9,95 dolarjev. Napster bo ponujal tudi pavšalno plačevanje, kjer boste vsak mesec plačali 9,95 dolarjev, ne glede na prenesene vsebine. Vse seveda popolnoma legalno.

Pred nakupom so na voljo so tudi 30s posnetki posameznih skladb, tako da odpade nevarnost kupuvanja mačka v žaklju, žal pa tudi tokrat ne gre brez drobnega tiska, ki nas to pot opozarja, da naj skrbno pazimo na prenesene datoteke, saj nam jih ob morebitni izgubi Napster ne bo brezplačno ponovno ponudil. Več o tem.

32 komentarjev

Napster se vrača

Fool.com - Pionir na področju medmrežnega kopiranja glasbe, Napster, se po dveh letih vrača nazaj na sceno -- tokrat legitimno. V četrtek so ga zagnali poskusno, uradno pa bo začel obratovati 29. oktobra. Napster 2.0 bo sprva ponujal 500.000 skladb, za prenos posamezne pa bo potrebno odšteti en dolar. Zanimivo je, da je kar petnajst odstotkov Roxia, ki je Napsterjev lastnik, v lasti dveh največjih založb, Sonyja in Universala. Več o tem.

14 komentarjev

Vrnitev Napsterja

roxio - Še pomnite; preden so se datoteke izmenjevale s programi, kot sta eMule in KaZaA, je na področju deljenja MP3-datotek vladal Napster, ki je bil postal priljubljen predvsem zaradi preprostosti in hitrosti. No, zaradi dvomov o legalnosti takšne izmenjave datotek so Napster ukinili in projekt je zaspal za kar nekaj let. Sedaj je podjetje Roxio izkoristilo že uveljavljeno blagovno znamko in izdalo nov program -- Napster 2. Od svojega predhodnika se bo razlikoval predvsem po eni lastnosti -- legalnosti -- program bo namreč popolnoma v skladu z zakonom, kakorkoli pač to interpretirate. Več o tem.

5 komentarjev

Napsterja še nekaj časa ne bo nazaj

The Register - V času velikih bitk zaradi Napsterja so se "prizadeta" podjetja odločila, da bo lahko servis delal, samo bo postal plačljiv. Tako naj bi postal Napster funkcionalen do konca leta. Ampak, kot poroča The Register, se to naj ne bi zgodilo do druge četrtine leta 2002. Glede na vse povedano, tudi na start ne bo preveč uspešen, saj ima Napster že dosti naslednikov.
Sicer bomo pa tako ali tako videli, samo ne vem, koliko ljudi bo plačevalo, če lahko zastonj dobi glasbo

1 komentar

Spletno izmenjevanje glasbe v razmahu

Australian IT - V popolnem nasprotju s pred kratkim objavljeno analizo Garner-ja, ki je zatrjevala, da downloadanje skladb iz Napster-ju podobnih servisov upada, pa študija Webnoize Inc pravi, da je število prenešenih enot veliko večje kot v časih Napsterja.

Pred vklopom raznih zaščit na Napsterju, naj bi se preko spleta mesečno preneslo 2.79 milijard skladb, sedaj pa kar cca 3.08 milijard. Najpopularnejši je FastTrack (skoraj milijarda prenešenih enot), sledijo pa mu Audiogalaxy (910 mio), iMesh.com (640 mio) in Gnutella (530 mio).

4 komentarji