Prijavi se z GoogleID

»

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta

Slo-Tech - V dnevnem časopisju smo lahko pred kratkim prebrali, da Slovenija zelo intenzivno razmišlja o glasovanju na volitvah preko interneta. Ambiciozen načrt predvideva, da bi lahko volivci že na državnozborskih volitvah 2008 imeli možnost tovrstnega glasovanja.

Ideja v naši ljubi državi ni nova, saj se je že 2004. leta govorilo o tem. Vendar ideja zaradi pomanjkanja politične volje ni bila realizirana. Nov zagon so Vladi dale uspešno izvedene nacionalne volitve v E-stoniji. Po besedah vladnih predstavnikov bi s tem omogočili določenemu delu populacije, da glasuje na enostavnejši način oziroma celo, da del, ki ne namerava iti na volitve, opravi glasovanje

Se s takšnim načinom glasovanja vendarle odpirajo relevantna vprašanja? Preberite!

111 komentarjev

Kako varne so e-volitve?

Slashdot - Verjetno nima smisla poudarjati, da nas v torek čaka dolgo pričakovana končna odločitev, kdo bo vodil Združene države v prihodnjih štirih letih.

Glede na slabe izkušnje prejšnjih volitev, se na Slashdotu sprašujejo, kako je na novo uveden sistem elektronskega glasovanja varen in kaj lahko sprememba enega samega glasu pomeni za rezultate. Kot so pokazali študentje univerze Yale, bi sprememba samo enega rezultata na glasovalno napravo spremenila elektorske glasove, pri dveh pa bi se spremenili rezultati v štirih zveznih državah.

Sodeč po povedanem, znajo biti volitve še predmet precej polemik.

Mogoče pa je predsednik Bush poleg ekipe pravnikov najel še kakšen ducat hekerjev...

12 komentarjev

Spletne strani v volilni kampanji 2004

Slo-Tech - Na parlamentarnih volitvah 2004 je kandidiralo 26 političnih strank, strankarskih list in neodvisnih kandidatov in večina jih je v času volilne kampanje imela svoje spletne strani.

Njihove spletne strani smo si ogledali, vendar tokrat ne njihove vsebine in oblike, pač pa njihove tehnološke in varnostne vidike.

Večina, kar 17 jih teče pod odprtokodnim spletnim strežnikom Apache, ostalih 5 pa pod Microsoftovim IIS-jem. Večina strežnikov je v internet vključena preko Siolovega omrežja, nekoliko bolj pa sta zastopana še Voljatel in Netsi.net. Štirje gostujejo v tujini.

Z izjemo ene spletne strani, politične stranke svojih obiskovalcev ne informirajo z izjavo o zasebnosti, smo pa med njimi našli tudi dve, ki sta odpirali pop-up okna (pri čemer se je pri eni skušala izvesti ActiveX skripta, ki na računalnik obiskovalca namesti orodno vrstico), ena spletna stran je skušala predvajati glasbo (zaradi česar skuša obiskovalcu naložiti poseben programski dodatek), ena spletna stran za...

16 komentarjev

MSN Slate Magazine naprodaj

Slashdot - Microsoft je v pogovorih s petimi ali šestimi potencialnimi kupci spletnega časopisa MSN Slate Magazine. Razlog za prodajo naj bi bilo veliko zanimanje za časopis s strani drugih medijskih hiš, ki je prisotno že nekaj časa. Microsoft želi MSN Slate Magazine tudi po prodaji ohraniti v sklopu spletnih strani omrežja MSN. Seveda pa to ni nujen pogoj za prodajo, zato Microsoft ne bo oporekal prenosu časopisa na katero drugo spletno mesto ali v tisk.

Časopis se je nazadnje zaiskril pred nekaj tedni, ko je na veliko promoviral brskalnik Firefox ...

2 komentarja

Bush krepko vodi pred Kerryem

Wired News - Seveda ne v anketah, pač pa v številu varnostnih napak in pomankljivosti, ki jih vsebuje njegova spletna stran georgewbush.com.

Wired News namreč poroča, da se je nekaj varnostnih analitikov odločilo analizirati Bushevo in Kerryevo spletno stran iz varnostnega vidika. Pri Bushu so odkrili več kot 30 varnostnih pomankljivosti s pomočjo katerih je mogoče prevzeti popoln nadzor nad Bushevo spletno stranjo, kar pomeni, da jo je mogoče sesuti, ali pa spreminjati informacije na njej (tudi slogane in slike).

Pri Kerryu je stvar malenkost boljša, vendar pa je ravno tako mogoče s pomočjo SQL injection brskati in spreminjati SQL bazo, ki poganja Kerryevo spletno stran.

Pri tem pa je na obeh spletnih straneh zapisano, da je poskrbljeno za najstrošje varnostne ukrepe, saj se strežnika nahajata v zaklenjenih prostorih, Kerry pa se še pohvali, da njegov strežnik varuje stražar. Očitno je tako za varnost strežnika dovolj poskrbljeno.

Oba kandidata pa s pomočjo spletnih hroščev zbirata...

9 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

Papirnate e-volitve

Wired News - Po znanih zapletih z elektronskimi volitvami v ZDA, o katerih smo že poročali - naj spomnimo, da so bili sistemi e-volitev tako slabo zasnovani, da so omogočali spreminjanje števila elektronsko oddanih glasov - so se tokrat v Kaliforniji domislili rešitve tovrstnih težav. Do leta 2006 bodo namreč morale biti vse e-volilne naprave opremljene s tiskalnikom, ki bo vsak oddan glas tudi natisnil. S tem bo omogočeno naknadno preverjanje oddanih glasov, oziroma onemogočeno e-volilno goljufanje.
Dodatno veselje, merljivo v konvertibilnih zelencih, pa proizvajalcem tiskalnikov povzroča tudi predlog kako ukrepati, ko tiskalniku zmanjka papirja: člani volilnega odbora se namreč ne bodo ukvarjali z menjavo papirja, pač pa bodo tiskalnik preprosto zamenjali. V času volitev naj bi bila namreč natisnjena volilna potrdila neprodušno zaprta v tiskalniku.

Upajmo, da se med razlogi za razveljavitev volitev ne bo znašel tudi 'paper jam'...

2 komentarja

Wesley Clark je za odprto kodo!

Mozillazine - Na spletnem dnevniku Wesleyja Clarka, ki želi postati demokratski kandidat na predsedniških volitvah v ZDA prihodnje leto, so v sklopu predstavitve tehničnega dela za izvedbo kampanije objavljeni tudi podatki o programski opremi, ki jo osebje uporablja na računalnikih. Glavno sporočilo je, da je večina programja odprtokodnega. Za pisarniško delo uporabljajo OpenOffice.org, za brskanje po internetu Mozillo, za pregledovanje elektronske pošte pa Mozilla Thunderbird in Squirrelmail (spletni vmesnik).

Wesleya za predsednika?

5 komentarjev

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Wired News - Na Slo-Techu smo že poročali o ameriških težavah z volilno tehnologijo. Tudi o tem, da so direktorji podjetja Diebold republikancem nakazovali denarna sredstva. Tokrat pa je s pomočjo Wired-a na dan prišla še bolj zaskrbljujoča novica, ki postavlja uporabo informacijske tehnologije v volilne namene še pod večji vprašaj. Na nedavni konferenci o volilnih sistemih je namreč predstavnik Kalifornije javno povedal, da je Kalifornija ustavila certifikacijski proces volilnih naprav podjetja Diebold. Razlog?

Diebold naj bi na volilne naprave v enem izmed volilnih okrožij naprave namestil neoverovljeno programsko opremo. Kasneje se je izvedelo, da gre za okrožje Alameda County, ki velja za trdnjavo - demokratov. Je to ob nakazilih Diebolda republikanski stranki res samo naključje? Verjetno ne, saj obstaja več poročil, ki trdijo, da je Diebold v svojih napravah namenoma onemogočil vgrajene varnostne mehanizme, kar naj bi omogočilo ponarejanje volitev. Diebold pa naj bi se tudi že povsem...

6 komentarjev

Nov kandidat za predsedniške e-volitve?

Wired News - Sistemi elektronskih volitev kar naprej zahajajo v težave. Po Dieboldu, za katerega se je izkazalo, da njihov sistem elektronskega glasovanja ni zanesljiv in varen, je tokrat prišlo na vrsto podjetje Sequoia Voting Systems. Ob tem pa seveda ni zanemarljiv podatek, da so tehnologijo tega podjetja uporabljali tudi na zadnjih volitvah za terminatorja, pardon, guvernerja Kalifornije.

Kaj se je zgodilo? Po poročanju Wired news, je nekdo na nezaščitenem FTP strežniku podjetja Jaguar Computer Systems, ki je skrbelo za informacijsko podporo kalifornijskim volitvam, našel programsko opremo, ki jo Sequoia uporablja v svojih volinih strojčkih. Za razliko do Dieboldove programske kode, ki je bila dostopna v izvorni obliki, je Sequoina koda dostopna v binarni obliki. Kar pa ne pomeni, da je ni mogoče analizirati in odkriti morebitnih varnostnih pomankljivosti. Le trajalo bo nekoliko dlje časa - ocenjujejo da kakšna dva meseca.

So pa seveda strokovnjaki nekaj stvari že odkrili. Sequoia se...

3 komentarji

E-volilno goljufanje?

Wired News - Informacijsko tehologijo je mogoče uporabiti za marsikaj. Tudi za... volitve. Volitve pa so, kot vemo, občutljiva zadeva.
Tudi - ali po Floridi sploh - v ZDA. Ameriško podjetje Diebold, namreč ponuja glasovalne naprave, ki nadomeščajo klasično glasovanje. Gre za to, da volilec namesto preko glasovnice svoj glas odda preko zaslona občutljivega na dotik, njegov glas pa zabeleži računalnik.


Vendar pa se je izkazalo, da tak način glasovanja ni zanesljiv oziroma varen. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da njihove sisteme uporablja že 37 ameriških zveznih držav.
Odgovorni v podjetju so se sicer skušali delati nevedne, vendar je marca na njihov slabo zaščiten FTP strežnik vdrl heker in novinarjem ter aktivistom posredoval 15.000 internih obvestil podjetja, ki dokazujejo, da je bilo podjetje Diebold z varnostnimi pomankljivostmi seznanjeno, vendar so sistem kljub temu prodajali še naprej. Zaradi teh varnostnih pomankljivosti je lahko kdorkoli, ki je imel dostop do glasovalnih naprav dodajal...

20 komentarjev