»

Matthias Ettrich prejel najvišje nemško civilno odličje

Matthias Ettrich z medaljo

vir: KDE
KDE - Včeraj, 6. novembra 2009, je Matthias Ettrich -- ustanovitelj in dolgoletna gonilna sila prostega odprtokodnega namizja KDE -- dobil podeljeno Nemški zvezni križ za zasluge (nem. Verdienstkreuz). Gre za najvišje (in edino) nagrado, ki jo podeljuje Zvezna republika Nemčija za civilne zasluge.

Matthias Ettrich si ga je prislužil z ogromno kontribucijo v FOSS in (s tem) izjemnim doprinosom k inovacijam in širjenju znanja v javno dobro.



Več na KDE.News

9 komentarjev

KDE dosegel milijon prispevkov programske kode

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je projekt KDE oznanil, da so dosegli milijonti prispevek kode.

KDE, je napredno in zmogljivo odprtokodno namizno okolje v katerega je svojo kodo prispevalo na tisoče prostovoljcev. Zanimiva je tudi rast prispevkov programske kode. Januarja 2006 je bilo v KDE prispevanih 500.000 kosov kode, decembra 2007 750.000, ta mesec pa je število prispevkov doseglo (in preseglo) milijon.

Podatki kažejo, da je KDE zdrav projekt, odprtokodni model razvoja pa deluje. Pri KDE tudi napovedujejo, da bodo za "zbiranje" kode v prihodnosti namesto Subversion pričeli uporabljati Git.

101 komentar

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Slo-Tech - V torek, 14. 11 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin kjer bo Andrej Vernekar predaval o prihajajočem KDE4.

V zadnjih mesecih je nastal vtis, da projekt KDE napreduje počasneje kot konkurenčni GNOME, saj je ta objavil več novih različic. V resnici pa je to le zatišje pred novo generacijo KDE 4.0, katere razvoj poteka že več kot eno leto. Šlo bo za velik preskok, kakršnega ni bilo že od KDE 1.0 dalje. Kaj nam bo torej prinesla nova generacija namiznega okolja? Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista in MacOS X 10.5? V tem predavanju bodo predstavljene nove tehnologije, ki so že v kodi KDE 4, in tudi nekaj tehnologij, ki šele prihajajo. Izognili pa se ne bomo niti spremembam v izgledu okolja, ki običajno sledijo novim generacijam okolja KDE.

Predaval nam bo Andrej Vernekar, vodja skupine za slovenjenje KDE v okviru društva Lugos.

31 komentarjev

Domače branje: "Glyn Moody. 2001. Rebel Code. Penguin, London."

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca, natančneje 25. avgusta 2006, je minilo natanko 15 let od kar je, takrat finski študent, Linus Torvalds na (kdo se še spomni novičarskih skupin) USENETU v skupini comp.os.minix javno naznanil svoj hobi - začel se je ukvarjati z izdelavo operacijskega sistema, podobnega Minixu, ki bo tekel na Intelovi platformi 386. Skupaj s tem obvestilom je javno objavil tudi FTP naslov, na katerem je bila dostopna njegova izvorna koda.

Kaj se je zgodilo v naslednjih 15 letih, bolj ali manj podrobno vemo vsi. Če pa vas zanimajo podrobnosti, kaj se je dogajalo na področju odprtokodnega programja pred in po tem, kako je Linux vstopil v poslovna okolja in kaj je k temu pripomoglo, vam priporočamo branje knjige Rebel Code, Linux and Open Source Revolution. Novinar Glyn Moody v dokaj preprostem, netehničnem jeziku podrobno opisuje zgodovino razvoja odprtokodnega programja, od začetkov Richarda Stallmana in projekta GNU, prek razvoja Linux jedra, do najpomembnejših...

1 komentar

OpenOffice.org v obleki KDE

OOo kot del KDE

PC Linux Online - Na voljo je posebna različica najnovejšega OpenOffice.org 1.1.1, ki uporablja ogrodje domačih gradnikov KDE in zbirko ikon Crystal, ki je ravno tako del KDE. Na ta način je najbolj priljubljena prosta pisarniška zbirka postala bistveno bolj povezana z najbolj priljubljenim namiznim okoljem za Linux. To je še posebej pomembno za končne uporabnike, ki so se doslej pritoževali nad neskladno podobo namiznega okolja in zbirke, ki jo potrebujejo za vsakodnevna opravila. Klik!

In kdaj bosta tudi KDE in Gnome tako povezana ...

33 komentarjev

Photoshop ne dovoli ponarejanja denarja?

Slashdot - Adobovi razvijalci so se pri snovanju nove različice svojega priljubljenega izdelka za obdelavo slik, Photoshop 8 (znan tudi kot CS), očitno še posebej potrudili. Obiskovalec foruma uporabnikov Photoshopa v Windowsu namreč poroča, da z omenjenim programom sploh ni moč odprti slik s podobo bankovca ameriškega dolarja. Enako menda velja tudi za euro, medtem ko oprijemljivh informacij o uspešnosti vgrajenega mehanizma pri drugih valutah še nimamo. Podobno spoznanje je doživel tudi nek drug uporabnik, ki je bankovec sicer odprl, natisnil pa je lahko le njegov del.

Bomo kmalu priča množičnemu upadu ponarejanja denarja?

37 komentarjev

KDE 3.2 Beta 2 pred drobnogledinjo

OSNews - Eugenia Loli-Queru, urednica strani OSNews, velja za eno izmed najbolj uglednih kritičark operacijskih sistemov in programja, povezanega z njimi. Nazadnje si je ogledala namizno okolje KDE 3.2 Beta 2 "Dobra Voda", ki je izšlo nedavno. Po njenem mnenju je KDE 3.2 bistveno hitrejši od prejšnjih različic in tudi od konkurenčnega okolja GNOME 2.4(!), kar je vsekakor pohvalno, saj smo hitrost pri KDE-ju precej pogrešali. Novih možnosti je preveč, da bi vse našteval, omenim pa naj še glavno črno piko, ki jo je Eugania dala KDE: okolje ostaja še vedno prenasičeno, torej novemu uporabniku ponuja toliko možnosti, da se le-ta prevečkrat izgubi. Meniji so še vedno preobsežni, da ne govorimo o nastavitvenih modulih v Nadzornem središču. Klik!

2 komentarja

KDE 3.2 Beta 1: Rudi

PC Linux Online - Začelo se je obdobje velikega preskušanja beta različic nove izdaje KDE, saj je pred kratkim izšel "Rudi", strokovno imenovan KDE 3.2 Beta 1. Do izida končne različice ne bo dodane nobene nove možnosti, torej je zdaj idealna priložnost, da si ogledate, kako bo izgledala nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux. Glede na to, da se nova različica lahko pohvali s 25 strani dolgim načrtom razvoja, odpravljenimi 10 000 hrošči in z odobrenimi 2000 zahtevami uporabnikov, bi do konca predstavitve novosti v KDE 3.2 verjetno potrebovali več časa, kot ga je ostalo do izida končne različice. No ja, kljub temu pa ostaja nekaj pomembnih stvari, ki izstopajo, zato jih odkrijte!

3 komentarji

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

KDE 3.1.4

Jesenska kolekcija KDE

OSNews - Danes je izšel KDE 3.1.4. Gre za četrto nadgradnjo uspešne serije KDE 3.1, ki odpravlja številne hrošče in prinaša izpopolnjene prevode, saj je KDE zdaj na voljo že v 52 jezikih. KDE 3.1.4 odpravlja tudi dve varnostni luknji v KDM. Uporabnikom KDE 3.x je priporočena nadgradnja na različico 3.1.4. Preberite (nepopolne) opombe k izdaji ali neposredno dostopite do povezav za prenos na strani z informacijami o KDE 3.1.4. Sočasno je bila nadgradnje deležna tudi zbirka orodij za izgradnjo iz izvorne kode -- Konstruct.

23 komentarjev

Odgovor na GNOME 2.4

Nekoč sem bil KDE :-)

vir: KDE
PC Linux Online - Danes je očitno pester dan kar zadeva namizna okolja. Izšel je KDE 3.2 Alpha 1, zgodnja razvojna različica okolja, ki predstavlja največjo konkurenco GNOME-u. Seveda je ta različica namenjena le preskušanju in ni primerna za vsakdanjo rabo na računalnikih s pomembnimi podatki, zato jo uporabljajte na lastno odgovornost. V novi različici je tudi razvojno okolje KDevelop 3.0 (Gideon) Alpha 6, kmalu pa bo izšel tudi KDE 3.1.4., ki bo pregnal nekatere preostale hrošče okolja KDE 3.1.


Sočasno z obema velikima namiznima okoljema pa je izšel tudi četrti kandidat za namizno okolje XFCE 4.0, ki slovi po hitrosti in skromnih sistemskih zahtevah. Najnovejša izdaja odpravlja...

9 komentarjev

KDE 3.1.2

KDE - Namizno okolje KDE 3.1 za sisteme UNIX je doživelo drugo pomladitev. Različica 3.1.2 ne prinaša novih zmožnosti, ampak izboljšano varnost in stabilnost. Vsebuje tudi večji obseg prevodov v ostale, neangleške jezike. Za natančnejši spisek novosti preberite opombe k izdaji ali pa se kar naravnost odpravite proti povezavam za prenos paketov. Tisti, ki uporabljate Konstruct si lahko KDE 3.1 prenesete skoraj samodejno.

Edino, kar me moti, je poimenovanje -- zakaj se niso odločili za KDE 3.11 for Workgroups? [>:D]

5 komentarjev

Intervju z avtorjem namizja KDE

PC Linux Online - Linux Journal je objavil intervju z Matthiasom Ettrichom, ustanoviteljem namiznega okolja KDE. Aleksey Dolya se je z Ettrichom pogovoril o začetkih razvoja KDE, o njegovi sedanji zaposlitvi, o primerjavi z okoljem GNOME ... Na vprašanje o trenutni popularnosti KDE je Ettrich odgovoril, da je nad vsemi pričakovanji, saj je čedalje več sodelavcev, prevodov in programov. Navdušen je tudi nad vlogo podjetja Apple, ki je svoj brskalnik Safari zasnovalo na dveh pomembnih tehnologijah projekta KDE -- KHTML in KJS in bo s tem prispevalo tudi k napredku brskalnika Konqueror. Klik!

0 komentarjev

NESPOLE

Newsbytes - Ta je pa 'divja'. Si predstavljate pogovarjanje s kolegi preko interneta? Seveda si. Kaj pa pogovarjanje, kjer vsak od korespondentov govori in posluša drugega v sebi lastnem jeziku? Torej, govorim slovensko, Kitajec na oni strani kitajsko, pa se razumeva... Vmes seveda sedi programček (hec: v novici na NewsBytes pišejo, da za prevajanje skrbi 'web'), ki govoričenje prevede ter sintetizira v jezik slušatelja.

NEgotiating through SPOken Language in E-commerce oz. NESPOLE, kakor se projekt imenuje, naj za razliko od ostalih programčkov, ki prevajajo po principu 'beseda za besedo' (kot se nemalokrat dogaja tudi humanoidnim osebkom), bo temeljil na 'pametnem prevajanju' (fraze). Glede na to, kolikokrat smo podobne obljube že slišali, bom verjel, ko bom videl oz. slišal. Projekt vsekakor obeta. Kdaj? Čez pol leta.

6 komentarjev