»

Povpraševanje po LCD-televizorjih se vrača

CNet - Počasi se upehano gospodarstvo vnovič zaganja, tako da lahko vsakokrat pišemo o kakšnem novem segmentu, kjer se povpraševanje in proizvodnja vračata na stare ravni. To pot so to LCD-televizorji, ki so bili kot ena izmed nenujnih dobrin kar precej na udaru v iztekajočem se letu. V poročilu, ki ga je objavil DisplaySearch, ugotavljajo, da so v tretjem četrtletju prvikrat letos zabeležili porast prodaje LCD TV-jev. Letos je bilo tako prodanih 140 milijonov enot, medtem ko je projekcija za prihodnje leto 170 milijonov, kar pomeni dvajsetodstotno rast. Skupno je bilo letos prodanih 205 milijonov televizorjev.

Letos smo bili priče devetodstotni pocenitvi TV-jev, kar je nekoliko načelo dobičke proizvajalcev (dohodki naj bi letos znašali 101 milijardo...

13 komentarjev

Asusovi majhni in poceni prenosniki prihajajo

vir: Hexus
DigiTimes - Po poročanju DigiTimesa naj bi Asustek sredi septembra začel z dobavo svojih poceni prenosnikov imenovanih Eee PC v Evropo, ZDA, na Kitajsko in na Tajvan. Gre za prenosnike majhnih dimenzij, najverjetneje s 7 oziroma 10 palčnimi ekrani. Kupcem bodo predvidoma na voljo štiri različice omenjenih prenosnikov, izmed katerih bo za najcenejšega potrebno odšteti 199, za najdražjega pa 369 ameriških dolarjev, med tem ko bo cena srednje opremljenih različic 239 oziroma 349 dolarjev, prav slednjih pa naj bi bilo največ na voljo.

Obenem naj bi Asustek sklenil pogodbe o prodaji omenjenih prenosnikov tudi z več izobraževalnimi ustanovami in zavarovalnicami. Kljub...

94 komentarjev

Abit bo prestavil polovico proizvodnih kapacitet v ECS

DigiTimes - Abit očitno opravlja čistko v podjetju, do konca leta nameravajo zamenjati upravni odbor, v načrtu pa imajo tudi odplačilo slabih $130 MIO posojil. Za dosego tega cilja bo treba zmanjšati proizvodne stroške, zato so se odločili, da bodo približno polovico proizvodnje (predvsem vstopne modele) preselili v podjetje Elitegroup Computer Systems, znano predvsem po svojih cenejših namiznih rešitvah. Naprednejše matične plošče, namenjene zahtevnim uporabnikom, se bodo še naprej izdelovale na dosedanji lokaciji, v kitajskem mestu Suzhou.

Novico, skupaj z obsežnim pregledom poslovnih rezultatov, je včeraj objavil DigiTimes, o njej pa nas je obvestil bozicek, za kar se mu tudi zahvaljujemo.

23 komentarjev

9 GB na 96 kvadratnih centimetrih (DL DVD-/+R)

DigiTimes -

Konec tega, začetek naslednjega četrtletja lahko pričakujemo iz tovarn podjetij Ritek in CMC Magnetics prve enostranske dvoslojne zapisljive DVD medije. Kapaciteta takih medijev znaša 2*4,7*109 bajtov (8,75 GiB) - taki kapaciteti pravimo tudi DVD9.

Philips in Pioneer uvajata striktnejšo licenčnino za proizvajanje DVD+R DL medijev, zato bo proizvodnja teh medijev za manjše izdelovalce onemgočena, kar pa za nas v končnem efektu pomeni boljše medije. Ritek med drugim načrtuje masovno proizvodnjo ploščkov, okrog konca junija.

Prve enote Japonci že napovedujejo za sredino maja, Tajvanci so pa povedali, da bodo njihovi mediji 20-30% cenejši od konkurenčnih iz Japonske.

Opozarjajo pa nas, da naj ne pričakujemo hitrega padanja cen...

9 komentarjev

Prvi DVD zapisovalnik, ki je cenejši od 100$

Slashdot - AOpen je izdelal prvi pekač, ki se ponaša z cenovno znamko, ki je nižja od 100$. DRW4410 DVD+R/RW, kot model imenuje, lahko zapisuje CD-R medije s 24x hitrostjo, CD-RW diske z 10x, CDje bere z 40x, DVD+R/RW zapisuje plošče z 4x hitrostjo in jih bere z 8x, ima 2mb pomnilnika ter povprečen dostopni čas za DVDje 140ms in za CDje 120ms.

Kljub temu, da to ni najhitrejši DVD zapisovalnik pod Soncem kljub in nepodpori zapisovanju DVD-R in DVD-RW medijev, pa ga dejstvo, da stane samo 95$, dela precej privlačnega za kupce. Klik!

12 komentarjev

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

Slashdot - Uveljanje DVD-jev je podobno Sizifovem delu, saj medij kljub prednostim, ki jih nudi, ni nikoli popolnoma zaživel. Če je posredi temu dejstvu cena, bomo videli v prihodnjih nekaj mesecih, saj so se sedaj cene zapisovalcev že nevarno znižale. Ker pa je za skoraj vsako področje računalništva značilno, da se v trenutku, ko postane tehnologija zanimiva za množice, pojavi nova, tokrat ni nič drugače.

Tako je združenje DVD Forum podjetjema NEC in Toshiba danes odobrilo standarde za novo generacijo DVD-jev, in sicer HD-DVD. Gre za tehnologijo, ki bo omogočala petkratno kapaciteto sedanjih medijev in bo mešala štrene Sonyu in ostalim proizvajalcem, ki razvijajo Blu-ray. Kljub temu, da gre zgolj za potrditev standarda za branje, pa so celo znane že začetne cene zapisovalnih enot, ki naj bi se pojavile na začetku leta 2005, in bodo znašale predvidoma 300.000 jenov.

Dejstvo, da bodo vstopne cene okoli 20% nižje kot pri Blu-rayu, in podatek, da za HD DVD-je ne bo potrebna nova proizvodna...

5 komentarjev

Povpraševanje po zapisljivih DVD-jih raste

DigiTimes - Sočasno s padanjem cen DVD zapisovalcev in zapisljivih medijev DVD se povečuje tudi povpraševanje po njihm, ugotavljajo na DigiTimes. Gordon Yeh, Ritekov generalni direktor, tako napoveduje, da se bo povpraševanje v prihodnjem letu podvojilo in doseglo vrednost 1,5 milijarde medijev. Prav tako načrtuje dvotretjinsko rast prodaje DVD pogonov, saj naj bi jih prodali kar 50 milijonov. Več o tem.

11 komentarjev

Modem? Tajvanski. WLAN-kartica? Tajvanska.

DigiTimes -

Evropejci in Američani se imamo za tehnološki velesili, ki združujeta najbolj izobražene ljudi in najboljšo tehnologijo. Recimo, da to do neke mere res drži, a je po drugi strani zanimivo pogledati statistiko, od kod naša oprema izvira.

Na DigiTimes pravijo, da naprimer kar 70 odstotkov xDSL-modemov izvira s Tajvana (18 od 26 milijonov). Največji proizvajalci so Ambit Microsystems, Askey Computer in Zyxel Communications. Klik!

Pri opremi za WLAN je ta številka še višja in se približa osemdesetim odstotkom, s čimer so tajvanski proizvajalci zaslužili okrog 164 milijonov dolarjev v drugem četrtletju letos. Celotni prihodki od prodaje omrežnih komponent (vključujoč ne brezžične) pa je znašal 400 milijonov dolarjev, kar je za slabih 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Klik!

4 komentarji

Dražji zapisljivi CD-ji

DigiTimes -

Kot poročajo na DigiTimes, se nam obeta nova podražitev CD-R medijev. Trenutno je njihova cena približno 0,2 dolarja (40 tolarjev), v tretjem četrtletju letošnjega leta pa lahko pričakujemo kar desetodstotni porast nabavnih cen na 0,22 dolarja (44 tolarjev). Ritek in CMC Magnetics, največja izdelovalca teh medijev, poudarjata tudi, da se bodo še zadnje letošnje podražitve pojavile koncem leta. Razlog je povečano povpraševanje, ki bi v letošnjem letu doseglo predvidoma devet milijard enot, medtem ko proizvodnja zaostaja za dve milijardi. Po njihovih besedah proizvodnja ne bo dosegla povpraševanja vsaj še dve leti. Več o tem.

Kakšen učinek bo imela ta, na prvi pogled malenkostna podražitev na cene pri nas, je težko reči, a cene se pri nas po vsej verjetnosti ne bodo dvignile samo za deset odstotkov.

13 komentarjev

Seagate, Hitachi in Maxtor ...

Slo-Tech - ... so iz prodaje začeli umikati trde diske s kapaciteto med 40 in 80 GB, kar pomeni da umikajo prav najbolj prodajane. Razlog za umik proizvodov je slaba kvaliteta diskovja, narejenega na Kitajskem. Diski so imeli namreč slabe sektorje in so se čudno obnašali pri formatiranju. Največ, kar 15.000 teh pogonov je odšlo na Tajvan. Edini izmed štirih velikih proizvajalcev trdih diskov, ki ni imel nobenih težav, je Western Digital, saj ta nima tovarne na kitajsekm. Klik!

Hvala ReSpEcTu za novičko.

3 komentarji

LCD-ji se bodo spet podražili

The inquirer - Kar malce prelepo je izgledalo, ko so se cene monitorjev LCD tako umirjeno spuščale proti znesku, ki si ga navadni smrtniki že skoraj lahko privoščijo, vendar pa se padanje cen ne bo več nadaljevalo, saj se bodo LCD-ji zopet podražili. Čeprav podražitev ne bo tako zelo očitna (10-20 $), upajmo da se draženje teh zaslonov ne bo nadaljevalo, kot se je pred časom že zgodilo.

0 komentarjev

SCSI disketnik

3D Chipset - Ok, priznam, to ni ravno gate parajoča novica, toda po svoje je zelo smešna. SCSI disketnik? Zakaj za vraga bi kdo rabil SCSI diketnik? Pri podjetju Winstation očitno mislijo, da je povpraševanje po takih zadevah ogromno in so izdali svoj model. Na posebnem disketniku seveda more biti tudi posebna nalepka s ceno in če si boste zaželeli te ekstravagance, boste za njo odšteli kar 135$. Haaallloooo [:P]?

4 komentarji