»

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Wired News - Bliskovit tehnološki napredek je skozi ves človeški obstoj zagotavljala predvsem ena stvar - vojna. Obstoj in prevlada civilizacij sta bila pogojena prav z razvojem na tem področju, od grškega ognja in angleškega dolgega loka do smodnika.


UAV - Unmanned Aerial Vehicles (letala brez pilota) so prvi uporabili Izraelci v zadnji vojni s Sirijo. Rezultat je znan, Izraelci niso izgubili niti enega letala, medtem ko jih je druga stran izgubila 80. Posledično se je za zadevo ogrela tudi ameriška vojska, ki jih je kasneje s pridom uporabljala tako v prvi in sedaj še v drugi zalivski vojni. Vojaki na bojišču do sedaj niso imeli neposrednega nadzora oz. možnosti usmerjanja pogleda teh zrakoplovov, Northrop Grumman pa po novem obljublja prav to. S pomočjo različnih daljinsko vodenih plovil bodo vojakom na terenu omogočili...

16 komentarjev

LCD novice

TweakNews.net - Začnimo najprej s slabo (oz. za nekatere samo škodoželjno) novico - Jabolčniki so imeli težave že z ekrančkom na iPodu Nano, ki se je v zelo majhni pobegli seriji lomil. Nove težave z LCD zasloni imajo 15-inčni Powerbooki, pri večjih ločljivostih namreč dodajajo prikazani sliki horizontalne črte. Enako napako so odkrili tudi na nekaterih Appleovih prenosnikih prodanih v Nemčiji.

Samsung, na drugi strani, objavlja bolj optimistične vesti. Že pred časom so se povezali s Sonyjem z namenom skupne izdelave LCD televizijskih zaslonov. Sedaj sta oba giganta vložila dodatnih 10 milijard japonskih jenov v skupno podjetje S-LCD Corporation, s katerim želita razširiti ponudbo 7 generacije amorfnih TFT zaslonov. Samsung je poleg tega razvil fleksibilen 7-palčni LCD zaslon sposoben prikazovanja resolucije 640x480. Uporaben naj bi bil v prenosnikih, mobilnih telefonih in celo za reklamne panele v oblekah. Sedem palcev morda zveni malo, a je to trenutno največji fleksibilen LCD zaslon.

...

4 komentarji

Izšla je Cinelerra 2.0

Slashdot - Ena najboljših aplikacij za urejanje videa v Linuxu je dosegla naslednjo stopnjo v razvoju. Izšla je namreč različica Cinelerra 2.0.

Med novosti, ki jih prinaša, sodi tudi zmožnost kodiranja videa v H.264 in MPEG-4 brez plačila Quicktime pro licence s pomočjo Quicktime4linux. Nova različica omogoča tudi neposreden uvoz MPEG in IFO datotek.

Več o Cinelerri si lahko preberete na strani projekta Heroine Virtual Ltd., ki uporabnikom prinaša orodja za popolno urejanje videa.

13 komentarjev

3D na dlančnikih

OSNews - Igranje 3D iger na dlančnikih ni bilo nikoli posebno popularno. Glavni krivec za to je slaba podprtost 3D tehnologije s strani operacijskega sistema, ki teče na veliki večini žepnih računalnikov, Windows CE oziroma Windows Mobile.

Microsoft se je odločil temu narediti konec, ter tako izdal nov operacijski sistem za dlančnike, imenovan Windows Mobile 5. Windows Mobile tako ponuja izboljšano podporo DirectX knjižicam, ki so danes temelj večine 3D iger.

Zmogljivosti svojega novega izdeleka so prikazali na Dellovem dlančniku x50v, ki po mnenju mnogih velja za najhitrejši tovrstni izdelek. 624 megaherčnemu XScale procesorju je grafiko pomagala prikazovati 16MB Intelova 3D kartica. Rezultati so zelo impresivni in vse kaže, da se nam obeta nov boj, saj konkurenca na področju žepnih igralnih naprav že obstaja (Nintendo Game Boy Advance, Nokia N-Gage).

Intelova 3D demonstracija
Intelova predstavitev videa
Dellova predstavitev 3D igre

12 komentarjev

Cinelerra dobila nagrado

Kiberpipa - Program za video montažo Cinelerra je prejel nagrado Making the Cut na enem najbolj znanih sejmov s področja ustvarjanja gibljivih slik - NAB.


Glede na to, da Kiberpipa že leto dni tvorno sodeluje pri nastajanju tega programskega paketa, smo tudi sami zelo ponosni. No, seveda pa si večino zaslug lasti Cinelerrin ustanovni avtor Adam Williams. Vsekakor pa je nagrada dobra vspodbuda za nadaljne delo. Tako lahko letos pričakujete še hitrejše in še bolj razhroščene različice Cinelerre. Poleg tega pa pripravljamo tudi prevod uporabniškega priročnika v slovenščino in jeseni novo delavnico uporabe programa!

3 komentarji

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev

Najmanjši tiskalnik

PDACortex - Pred kratkim je Švedsko podjetje PrinterDreams predstavilo enega najmanjših tiskalnikov na trgu. Miniaturni tiskalniki, ki jih lahko nosimo s seboj poleg prenosnega računalnika, niso sicer prav nič posebnega in tudi ta ne bi bil, če ne bi bil tako majhen, da ga lahko nosimo v žepu. Namesto klasičnega linearnega tiskanja uporablja naključno gibanje roke, to pa mu omogoča, tako majhnost. Podatke seveda sprejema preko modrega zoba, kar se za takšno napravo tudi spodobi. Ka-Klik!

0 komentarjev

Maya Personal Learning Edition

GameDev.net - Za vse, ki se ukvarjate s 3D modeliranjem in predvsem, za vse ki bi se tega radi naučili in nimate komercialnih želja >:D, je Alias|Wavefront izdal novo verzijo Maye: Personal Learning Edition (izdaja za osebno izobraževanje). Novo verzijo si lahko brezplačno pretočite iz tega naslova (trenutno ZELO zaseden). Edina omejitev je, da svojih umetnin (slik in modelov) pač ne smete uporabljati v komercialne namene.

1 komentar

Shrek

ZDNet - Linux gre v kino. Oziroma, če greste vi, boste zelo verjetno gledali specialne efekte narejene z Linuxom. Po Titaniku in Toystory-ju je zadnji tak film (risanka) Shrek. Producenti DreamWorks očitno mislijo, da je Linux tisto pravo (prevedeno iz kapitalističnega novoreka = cenejše), o njem pa razmišlja tudi George Lucas s svojim Industrial Might and Magic. Linux v zvedznih vojnah? Linux goes to holywood. Zdaj, ko je tudi sploh najbolj kul program za 3D grafiko in animacijo Maya sportan na Linux, se res obetajo dobri časi. Mogoče ima to že kdo v Sloveniji, kak review?

0 komentarjev