»

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.0

OSNews - FreeBSD, za raznimi distribucijami Linuxa drugi najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem, je danes ponoči tudi uradno dočakal že svojo sedmo glavno različico.

Med novostmi izpostavimo poskusno uvedbo datotečnega sistema ZFS, "dnevnik" gjournal nad privzetim datotečnim sistemom UFS, iniciator iSCSI, poskusno uvedbo razporejevalnika ULE (ki naj bi postal privzet že v različici 7.1), podporo arhitekturi ARM (s čimer si obeta preboj v raznorazne elektronske naprave, t.i. vgradne sisteme), občutno pohitren TCP stack, primeren tudi za 1Gb in 10Gb mrežne vmesnike, ter tudi sicer izboljšano učinkovitost, saj naj bi po nekaterih testih za pribl. 15% prekašal Linux 2.6.22 oz. 2.6.24. Več podrobnosti najdete v uradni najavi, tehnično bolj podkovani pa ste vabljeni tudi k branju intervjuja z razvijalci.

Ker je bil izid že nestrpno pričakovan, zlasti onkraj Atlantika, priporočamo dolvleko s slovenskega zrcala.

15 komentarjev

Radeon HD 2600 Pro z GDDR3

HIS Radeon HD 2600 Pro z GDDR3

Fudzilla - HIS je najavil grafično kartico Radeon HD 2600 Pro, ki ima za razliko od običajnih različic namesto DDR2 GDDR3 pomnilnik. Le ta tiktaka pri frekvenci 700 MHz, frekvenca jedra grafične kartice pa znaša 600 MHz. Kupcem bosta na voljo dve različici, in sicer s 512 MB in s 256 MB 128-bitnega pomnilnika, ni pa še znano kdaj se bodo omenjene kartice pojavile na policah trgovin in koliko bo potrebno odšteti za njih. Več o tem na Fudzilli.

14 komentarjev

Slovenci podirajo rekorde

Računalniške novice - Slovenska navijalca zbogi in Shark-357 sta v preteklosti pod okriljem ekipe Funtech OC team že dosegala zelo uspešne overclockerske rezultate, tokrat pa jima je uspelo nekaj nadvse izjemnega. S procesorjem Intel Core 2 Duo E6700 sta milijon decimalk števila pi izračunala v samo 9.906 sekunde, s čemer sta postavila svetovni rekord. Procesor sta ohlajala s tekočim dušikom, northbridge s suhim ledom, prebila pa sta se do zavidljivo visoke frekvence 5,15 GHz. Ponosni smo, da se v svetovnem merilu izkaže še kak naše gore list, tako da jima iskreno čestitamo, bralci pa lahko več podrobnosti najdete v izvorni novici.



Link do novice je posredoval steev.

46 komentarjev

Parhelia

X-Bit Labs - Gotovo se še spomnite izida Matroxove Parheliae, poskusa preboja nazaj v samo svetovno špico izdelovalcev grafičnih kartic. No, Matroxu celotna zadeva ni najbolj uspela in Parhelia je tako, kljub dobrim predispozicijam na papirju, neslavno propadla, pri čemer je zagotovo veliko vlogo odigrala prenapihnjena cena.

Toda Matrox očitno še vedno verjame v svojo stvaritev, tako da so danes uradno predstavili Parheliao, sparjeno s kar 256 MB DDR SDRAM pomnilnika. Le-ta tiktaka pri 200/250 MHz, medtem ko je 128 MB različica tiktakala pri malenkost višjem taktu -- 220/275 MHz (GPU, pomnilnik). O samih zmogljivostih ter dobavljivosti še ni znanih podatkov, znana je le cena, 635 do 700 dolarjev na Japonskem ter okrog 570 dolarjev v ZDA. Klik!

18 komentarjev

Hitrejši DDR SDRAM

EBN - Čeprav je DDR SDRAM z oznako PC2100 že v osnovi precej hiter, je Micron najavil dobavljivost PC2600 pomnilnika. Le-ta deluje pri 334MHz (DDR), na trgu pa naj bi bil dobavljiv nekje v drugem četrtletju 2001. Tehnologija je v bistvu že razvita, saj pomnilnik takšne hitrosti in več ( 374 in 400MHz) že zdaj dobavljajo izdelovalcem grafikulj. Edini problem trenutno je v tem, da trenutno še ni čipovja, ki bi tak pomnilnik podpiralo. Toda, brez skrbi, tudi to se bo kaj hitro spremenilo: napovedani Nvidiin Crush ima v specifikacijah tudi PC2600 pomnilnik, šušlja pa se tudi, da ga bo podpiral VIAin Apollo Pro2001. Več podrobnosti najdete v tem članku.

2 komentarja