»

Microsoft prevzema ZeniMax

Xbox News - Iz Microsofta in Bethesde so danes na igričarsko industrijo spustili megatonsko bombo: redmondski velikan bo prevzel Bethesdinega lastnika, založnika ZeniMax Media, za sedem in pol milijarde ameriških dolarjev. Nakup bo eden največjih v zgodovini industrije in bo Microsoftu v naročje potisnil znamke, kot so Doom, Fallout, The Elder Scrolls in Wolfenstein, vkup z njihovimi razvojnimi studiji, kot sta id Software in Arkane.

Letošnji oglaševalski spopad med Sonyjem in Microsoftom pred izidom nove generacije konzol je pokazal, da v Redmondu še ne dosegajo razvojne moči in kvalitete Sonyjevih internih razvijalskih studijev - in to kljub temu, da se je Microsoft v zadnjem času spustil v nakupovalno mrzlico, med katero je pohopsal na primer Obisidan Entertainment, Ninja Theory, Double Fine in druge hiše. V zadnjih mesecih se je zato šušljalo, da nas čakajo novi nakupi; med tarčami se je omenjalo studio Bungie. Toda zdaj je jasno, da so imeli v Redmondu še precej višje cilje, kajti danes...

32 komentarjev

Microsoft prevzema Nokio

Ballmer in Elop.

vir: engadget
engadget - Po poročanju Engadgeta, Reutersa in še nekateirh drugih portalov, je Microsoft kupil finskega proizvajalca mobilnih naprav Nokia. Za nakup bo Microsoft odštel 7.2 miliarde ameriških dolarjev.

Novico je s sporočilom zaposlenim v Nokiji potrdil tudi Microsoftov CEO v odhajanju Steve Balmer.

Sam prevzem bo zaključen do prvem četrtletju 2014.

Zdaj samo čakamo, da bo pekel (spet, še enkrat) zaledenel...

34 komentarjev

Phoenix opušča BIOS

Slashdot - O novi generaciji strojne opreme, ki bo poskrbela, da bo uporaba računalnika resnično varna, smo že poročali. Srž ideje je, da če imamo na eni strani operacijski sistem in programe digitalno podpisane ter na drugi strani strojno opremo, ki ima prav tako digitalno podpisano čipovje, nam ZliLjudje™ ne morejo mednje vstaviti, naprimer, naprav za prisluškovanje. Prav tako odpadejo razni virusi in podobno, saj naenkrat poganjamo samo programsko opremo, ki je digitalno podpisana in ji zaupamo.

Eden izmed pomebnejših členov oz. celo prvi je BIOS, ki poskrbi, da se zažene računalnik in operacijski sistem. Ker trenutne implementacije niso primerne za zaupanje vredne računalnike, seveda potrebujemo novo. Tako so pri Phoenixu napovedali novi izdelek Core System Software (CSS), ki bo nadomestil trenutni BIOS. Kdaj bodo izdelki s to rešitvijo na voljo, ni znano. Prav kmalu verjetno še ne, saj mora Microsoft poskrbeti za primerno programsko opremo. Toda razvijalci se že pripravljajo in cilj...

4 komentarji

Microsoft prevzema BIOS

Slashdot - Na ZDnet poročajo o novem dogovoru Microsofta s Phoenix Technologies, znanim proizvajalcem BIOS-ov. Tako bodo določene nove izvedenke BIOS-a odlsej tesneje sodelovale z operacijskim sistemom in omogočale večji oddaljeni nadzor sistemskim administratorjem. Rešitev, ki je trenutno izredno zanimiva za strežniške produkte, kjer bo še lažje priti do stanja oddaljenega strežnika.

Bolj pa nas bi moral skrbeti drugi del dogovarjanj med podjetjima. Povečana komunikacija med BIOS-om ter operacijskim sistemom bi tudi omogočila delovanje Microsoftove Naslednje Generacije Varnega Računalništva (Next Generation Secure Computing), ki onemogoča pretakanje digitalno zaščitenih vsebin in preprečuje kopiranje le-teh. Če je vsa komunikacija znotraj OS ter med OS in strojno opremo šifrirana in za vsak kos strojne opreme vemo, da je točno to, za kar se predstavlja, potem je naše delo na računalniku zelo omejeno. Še posebej ko se pojavi želja po alternativnih operacijskih sistemih in programski opremi,...

36 komentarjev

Applove novosti: iTunes, iPod in Panther

PC Linux Online - Apple je objavili začetek prodaje digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Posamezna skladba stane 99 ameriških centov, v knjižnici pa je zaenkrat čez 200.000 skladb. Gre za eno najbolj svobodnih spletnih trgovin, saj ne uporablja nobene tehnologije DRM za preprečevanje kopiranja, obenem pa uporabnikom ni treba plačevati nobenih naročnin. Klik!

Apple je predstavil tudi nove modele predvajalnikov iPod, ki se lahko pohvali z manjšimi merami in novo podobo. Novi iPodi so na voljo v različicah z diski velikosti 10 GB, 15 GB in 30 GB in stanejo 300, 400 ali 500 USD. Novost je tudi zvočni izhod, ki olajša priključitev predvajalnika na glasbeni stolp. Klik!

Nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, naj bi bila na voljo septembra. Največ pozornosti bo namenjene uporabniku in lažji uporabi. Poenostavili bodo možnosti prilagajanja delovnega okolja in prenašanja uporabniških profilov med različnimi sistemi Macintosh in drugimi napravami,...

4 komentarji

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev

400 MHz Xscale PDA

Silicon - Ja, specifikacije so res dih-jemajoče, saj je Intel pač moral poskrbeti za dobršno mero navdušenosti nad svojim novim procesorjem za ŽePCnike™. Kar dvesto megahercev, temelječih na arhitekturi ARM, pri tem, da odda polovico toplote v primerjavi s frekvenčnim ekvivalentom v inkarnaciji trenutnih StrongARM procesorjev. Intel trdi, da bo s svojo novo družino procesorjev dosegal za dlančnike kar vrtoglave hitrosti 400 MHz, in to s smešno majhno porabo elektrike. Kje se torej zatakne v tej pravljici? V optimizaciji programov ter operacijskih sistemov za Xscale. Težava je v tem, da Microsoft svojega operacijskega sistema za dlančnike, Windows CE 3.0, ne namerava optimalizirati za Xscale, kar posledično pomeni tudi, da se razvijalci programske opreme ne morejo odločiti za programiranje programov za obe "platformi". Tudi prihajajoči Microsoftov OS, CE.Net imenovan, naj te podpore še ne bi vseboval. Kaj potem? Vsi upi kažejo na Linux. V branje....

1 komentar

Mami, kaj je to lacunalnik?

Accelenation - V vsakem primeru je na svetovnem spletu člankov takega kova premalo. Na Accelenationu so se spravili spisati članek, ki opiše vse osnovne ter potrebne dele računalnika s stališča popolnega laika. Spravili so se popolnoma na vse, od osnovnih plošč ter procesorjev preko pomnilnika do priključkov ter operacijskih sistemov. Vsem znalcem v tej branži klik odsvetujem, ostali, ki pa še ne ločite razliko med kb/s ter kB/s, pa kar veselo na klik!

0 komentarjev