»

Avtomatsko hlajenje s suhim ledom

VR - Zone - Vsak, ki ekstremno navija svoje komponente, pozna pomen zmogljivega hlajenja in nemalokrat poseže po načinih hlajenja, ki omogoča ohladitev najbolj vročih komponent pod ledišče. Nadvse popularno je hlajenje s suhim ledom, pri čemer se v t.i. kontejnerjih, pritrjenih na procesor oziroma grafično kartico, nahaja suhi led, ki tako hladi komponento. Slabost tega hlajenja je v tem, da je potrebno...

16 komentarjev

UltraSparc T1 aka Niagara: prvi rezultati

SUN - Ste že slišali za nov Sunov procesor Ultrasparc T1 s kodnim imenom Niagara? Zasnovan je bil z namenom bolj učinkovitega izkoristka spletno-strežniškega programja, saj je znano, da imajo pri tem običajni procesorji težave zaradi čakanja na podatke (latenca pomnilniškega sistema). Očitno so pri Sunu zadeli v črno, saj njihov nov čip pri poslih, za katere je bil narejen, pometa s konkurenco.

UltraSparc T1 ima 8 jeder, vsako ima 24 KB L1 predpomnilnika (16 KB za inštrukcije in 8 KB za podatke); za vseh 8 je na voljo 3 MB L2 predpomnilnika. Vsako od njih lahko naenkrat izvaja 4 programske niti, torej skupaj kar 32 na procesor. Jedra so razmeroma preprosta; zaradi tega in zaradi majhnega L1 predpomnilnika so tudi majhna in porabijo zelo malo energije. Vsak procesor ima za vsak slučaj tudi eno enoto za operacije s plavajočo vejico, ki je precej počasna, vendar pozor - procesor ni namenjen superračunalnikom in igranju igric, saj teče pri za današnja merila precej nizkih 1,2 GHz.

V...

24 komentarjev

FX-57

The Register - AMD je v divjino spustil svoj najnovejši procesor, ki je namenjen predvsem igričarjem in zagretim navijalcem z debelo denarnico. Athlon 64 FX-57 se izdeluje v 90 nm tehnologiji, podpira SSE3 inštrukcije in vsebuje še nekaj novosti, kot je izboljšan pomnilniški krmilnik, ki po novem podpira 533 Mhz DDR RAM, največja poraba pri tovarniškem taktu 2,8 GHz pa naj bi po uradnih podatkih znašala 104 W.

Po podatkih, ki jih navaja AMD, je od predhodnika hitrejši za okoli 7 %. Če je to veliko ali ne, presodite sami. Vse to si lahko privoščite za borih 1031 dolarjev, za en procesor, seveda. Za podrobnejši opis in primerjave (cenovne) z X2 in starejšim modelom iz FX serije, odsurfajte sem.

Dodatek: povezave do testov na AMDZone

53 komentarjev

Petaflopsu naproti

Slo-Tech - Do leta 2010 naj bi luč sveta ugledal najhitrejši superračunalnik, ki naj bi presegel zmogljivost petaflopsa. FLOPS je merilo za število opravljenih operacij z realnimi števili v sekundi (FLoating Operation Per Second), petaflops pa je kar 1015 teh operacij na sekundo. Za primerjavo povejmo, da današnji procesorji zmorejo okoli 1 GFlops (odvisno od vrste testa in prevajalnika).

Ta stvar zanima ameriško agencijo za obrambne raziskovalne projekte, superračunalnik bo pa sestavil nekdo izmed trojice Cray, IBM in Sun.

Ker se zmogljivost procesorjev v naslednjih nekaj letih zagotovo ne bo tako povečala, je potrebno ubrati drugačne pristope, in sicer paralelne. Pri teh hitro postane ozko grlo komunikacija med posameznimi procesorji in s pomnilniškimi sistemi. Cray bo zato naredil hibridno kombinacijo z namenskimi (vektorskimi) procesorji za obdelavo realnih števil in namenskimi skalarnimi procesorji. Vsak bo imel v neposredni okolici dovolj pomnilnika za nemoteno delo.

Sun poskuša...

105 komentarjev

Koliko tranzistorjev potrebujem, da skuham jajce?

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so se pojavili zanimivi izračuni in podatki o energijski požrešnosti IBM-ovih in Intelovih procesorjev. Izračunali so zmanjšanje porabe pri vsakem od proizvajalcev pri prehodu na nove tehnologije in morda boste presenečeni, če vam povem, da so odstotki prihrambe oziroma manjše porabe energije kar tam okoli 45 %. Torej, koliko tranzistorejv bi potrebovali, če bi hoteli skuhati jajce? Nekaj milijard zagotovo.

2 komentarja

Testi Athlona 64 FX-53

AnandTech - Na našem preljubem internetu so se začeli kot gobe po dežju, pojavljati testi novega AMD-jevega procesorja, ki se lahko pohvali z najvišjo delovno frekvenco izmed vseh AMD-jevih procesorjev. Kljub impresivnim 2,4 GHz, ki jih je omogočila nova CG revizija jedra in 1MB L2 predpomnilnika, je tudi najnovejši Athlon 64 FX-53 še vedno posajen na 940 nožic, ki mu med drugim omogočajo tudi 128-bitov širok pomnilniški vmesnik. Nič pretresljivo novega torej, razen morda cene 733 ameriških dolarjev, kolikor boste morali odšteti za ta petični procesor.

Z 9% višjo frekvenco se uspe FX-53 tudi v svojih, sicer za AMD tradicionalno šibkih točkah kot je npr. kodiranje DivX-ov, zelo približati najboljšemu kar premore Intel-ov namizni oddelek (P4 3.4 GHz EE) in se še dodatno oddaljiti od konkurence, kjer je AMD že poprej zasedal prvo mesto. Razlika med najboljšimi AMD-jevimi in Intelovimi namiznimi procesorji je, na splošno gledano, tako že skoraj zanemarljiva, čeprav so na nekaterih...

0 komentarjev

Athlon FX-53 še pred novim letom?

FX-51

vir: Amdmb.com
X-Bit Labs - Zopet malo špekulacij glede izida novih procesorjev. Kot verjetno že veste, bo AMD vsekakor moral odgovoriti na Intelove Pentiume 4 Extreme Edition, in to namerava storiti z Athlonom FX-53 v kombinaciji z dvokanalnim pomnilnikom. 940-pinski, 0,13 mikronski, na SoI zgrajeni in SSE2 podpirajoči procesor bo potreboval dve ploščici registriranega PC3200 pomnilnika za kar najhitrejše delovanje, a postavljajo se vprašanja, če bodo v tovarni v Dresdenu lahko zagotovili zadostno količino teh pošastkov. Klik!

16 komentarjev

Kmalu le še 64-bitni procesorji?

X-Bit Labs - Sicer neuradne informacije nakazujejo na to, da bo AMD že v drugem kvartalu naslednjega leta proizvedel več 64-bitnih kot običajnih Athlon XP procesorjev. A to še ni vse. Kot veste bo v prihodnosti vladala precejšnja zmeda glede podnožij in združljivosti AMDjevih procesorjev z ostalo opremo. Verjetno bo družino Athlonov 64 sestavljalo kar 5 različnih pakiranj procesorjev (kar tri različna podnožja), v bistvu pa se bodo razlikovali v podpori eno- oziroma dvo-kanalnemu pomnilniku in tehnologiji izdelave (0,13 ali 0,09 mikronov). Prav tako pa bodo tu še "stari" Athloni XP na starih in novih podnožjih. Tisti, ki vas zanimajo podrobnosti si oglejte ugibanja na X-bit labs.

7 komentarjev

FX-51 že navijajo

več strani - Athloni-64 FX-51 so šele prišli dobro na prodajne police, a Japonci jih že veselo navijajo. Na VR Zone so tako objavili dosežek Katsumija z Japonske, ki je najmočnejšo različico FX-51, ki tovarniško tiktaka pri 2,2 GHz, uspel naviti na dobre tri gigahertze, seveda hlajeno s suhim ledom in pri močno zvišani napetosti 1, 739 V. SuperPI je na tem računalniku izračunal prvih milijon korakov v 29 sekundah. Klik!

Drugo navitje, na katerega je opozoril monster-x, so opravili na Ace's Hardware, kjer so dobili v mrcvarjenje taisti procesor. Bili so nekoliko manj zagnani ali srečni (kakor vam je ljubše), saj so ga navili na zgolj 2,8 GHz, so pa bili bolj pridni od Japoncev...

13 komentarjev

Athlon 64 FX - 51 naprodaj

X-Bit Labs - Še ni dolgo tega, kar je bil ta procesor napovedan, že se je znašel na prodajnih policah v ZDA in Japonski. Athlon 64 3200+ z delovno frekvenco
2 GHz, 1 MB L2 predpomnilnika in Socket 754 podnožjem je naprodaj za 450 do 480 dolarjev, njegov močnejši bratec, ki obratuje na 2,2 GHz, ima integriran spominski kontroler, 1 MB L2 predpomnilnika in Socket 940 podnožje pa je naprodaj za 760 - 850 dolarjev.

12 komentarjev

Athloni-64 uradno predstavljeni!

The Register - AMD je danes uradno predstavil Athlon-64 družino procesorjev, ko je predstavil njenega prvega člana, ki nosi oznako 3200+. Novinec tiktaka pri dveh gigahercih, od močnejših FX bratcev pa se razlikuje po pomnilniškem krmilniku, ki je to pot enokanalni 64-bitni in ne dvokanalni 128-bitni. AMD-jeva cena za tisoč kosov znaša 417 zelencev, medtem ko 'polni' FX-51 stane 733 dolarjev. Več o tem.

Sveži testi:

13 komentarjev

Nori japonski overclockerji

Overclockers Australia - Na OC.AU sem zasledil, da je nek japonski overclocker svojega Pentiuma4 navil iz 2.2 GHz na 2.6 GHz, uspelo mu ga je pa celo zbuditi na 2.9 GHz. Na tej strani lahko zasledite vse podrobnosti, sicer v japonščini. Pustimo hieroglife, pomembni so screenshoti ... Sicer pa AMD ne more več trditi, da ima najhitrejši procesor po zmogljivostih. Tukaj tale močno naviti P4 podira rekorde. Čakamo odgovor še kakšnega Japonca, ki bo navil Athlona XP na 2600 MHz

2 komentarja

Sublimacijski projekt

Xoverclocker - Sublimacija je proces, v katerem se neka trdna snov spremeni v plin, brez vmesne stopnje, torej izpusti tekoče stanje. Mejna temperatura suhega ledu je -78,9°C, suhi led pa je trdna oblika ogljikovega dioksida. Ja, zakaj vam o kemiji in fiziki razlagam na računalniški strani? Zaradi hlajenja, seveda. Xoverclockerji so naredili prototip hlajenja z suhim ledom. Za to so uporabili bakreno posodo velikosti 5×5×10 cm. Stvar zgleda res hudo, njen uporabnik pa se pritožuje, da ne ve resnične temperature procesorja, saj mu plošča očitno ne meri temperatur pod -50°C.

4 komentarji