»

Deepfakes grožnja nacionalni varnosti?

Washington Post - Trojica ameriških kongresnikov, demokrata Adam Schiff in Stephanie Murphy ter republikanec Carlos, so na direktorja vladnega urada za obveščevalne dejavnosti naslovili pismo, v katerem ga pozivajo, naj oceni, v kolikšni meri nacionalno varnost ogrožajo novodobni vizualni ponaredki oziroma t. i. deepfakes. Poslanci namreč menijo, da lahko prepričljive podobe znanih posameznikov, ki počno ali govorijo stvari, s katerimi v resnici nimajo nobene zveze, lahko pomenijo grožnjo družbi, obenem pa lahko imajo resne notranje ali celo zunanjepolitične posledice. Predstavniki ljudstva sicer od obveščevalcev pričakujejo, da bodo izdelali poročilo o tem novodobnem pojavu, zlasti o primerih, ko gre za tovrstne izdelke tujih državljanov. Česar, resnici na ljubo, ni veliko.

Deepfakes so...

33 komentarjev

AMD: pomanjkanje procesorjev

CRN - Computer Reseller News poroča o pomanjkanju AMD-jevih procesorjev za podnožje AM2, ki najbolj prizadene predvsem proizvajalce računalniških sistemov. Le-ti za pomanjkanje procesorjev s prstom kažejo na Dell, ki od poletja ponuja kupcem računalniške sisteme z AMD-jevimi procesorji. Zaradi njihovega pomanjkanja, se utegne povečati delež Intelovih procesorjev, saj ta lahko zapolni vrzel.

Več o tem si preberite na Computer Reseller News.

15 komentarjev

Tožba proti Microsoftu zaradi slabe varnosti

Wired News - Na Wired News so objavili novico, da je bila proti Microsoftu v Kaliforniji vložena tožba zaradi slabe varnosti njihovih produktov ( Microsoft Sued for Weak Security).

Tožniki zatrjujejo, da so Microsoftovi izdelki ranljivi, kar lahko povzroči množične zlome omrežij, njihova varnostna opozorila pa preveč kompleksna, ter da bolj služijo hekerjem kot navodila, kako izkoristiti varnostne luknje, kot pa uporabnikom. Tožniki se pri tem sklicujejo na poročilo varnostnih strokovnjakov CyberInsecurity: The Cost of Monopoly, ki ugotavlja, da je razširjenost Microsoftovih produktov iz računalniških omrežij naredila globalno grožnjo nacionalni varnosti.

Po mnenju tožnikov so današnja računalniška omrežja dovzetna za množične zlome in odpovedi tudi zaradi Microsoftovih poiskusov doseči monopolni položaj na trgu. Tožba se zato sklicuje na zakonodajo, ki prepoveduje nelojalno konkurenco in zakonodajo namenjeno varstvu potrošnikov ter njihovih osebnih podatkov. Tožniki zahtevajo izrek sodnega...

16 komentarjev

Avtor poročila odpuščen

Slashdot -

Poročali smo že o poročilu skupine strokovnjakov, da uporaba Microsoftovih izdelkov zaradi svoje kompleksnosti, ki je ne morejo nadzorovati niti avtorji sami, resno ogroža nacionalno varnost Združenih držav Amerike.

Danes je v svet prišla novica, da je bil eden izmed avtorjev poročila, Daniel E. Geer Jr., odpuščen s svojega delovnega mesta pri podjetju @stake. Uradna izjava podjetja o tem odpustu se glasi, da se @stake sicer ne strinja s poročilom, vendar prekinitev delovnega razmerja g. Geera nima nič opraviti s tem. Znano je, da je imelo podjetje @stake v preteklosti večkrat tesne poslovne stike z Microsoftom. V Redmondu so že zanikali vsa namigovanja, da so oni naročili ta odpust

Saj jim verjamemo. Microsoft se v preteklosti še nikoli ni posluževal nizkih udarcev, mar ne?[>:D]

9 komentarjev

Opiranje na MS ogroža nacionalno varnost?

Slashdot - Skupina vodilnih strokovnjakov s področja računalniške varnosti je opozorila na mnoge varnostne luknje v Microsoftovih operacijskih sistemih. Te so predvsem posledica tega, da se pri velikanu iz Redmonda trudijo vključiti čim več tehnologij v sam operacijski sistem.

Posledica je izredno kompleksen sistem, ki ga že avtorji sami težko nadzorujejo. Poleg tega uporaba operacijskega sistema v večini računalnikov pomeni, da so vsi ogroženi, ob odkritju varnostne razpoke. Zato zanašanje izključno na Microsoftovo tehnologijo ogroža nacionalno varnost ZDA. Vse skupaj so opisali v zanimivem poročilu (PDF).

4 komentarji

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Pri Microsoftu varnost tokrat na prvem mestu?

Finance -

Na NT konferenci v Portorožu, ki se odvija te dni, je Microsoft predstavil nekaj svojih novih izdelkov: Windows Server 2003, Visual Studio .NET 2003 in 64-bitno različico podatkovnega strežnika SQL Serverja 2000. Z njimi naj bi Microsoft dal tokrat javno glavni poudarek na varnost in zanesljivost, kar je bilo pri Microsoftu po izkušnjah njegovih uporabnikov vedno na drugem mestu -- za funkcionalnostjo. Čas bo seveda pokazal svoje ...

Hkrati je ob začetku konference minister za inf. družbo Pavel Gantar pozitivno označil Microsoft glede slovenjenja programske opreme, a hkrati obljubil ukrepe, ki bodo zagotovili konkurenčnost na telekomunikacijskem trgu in nasploh na trgu informacijske tehnologije. Spremembe bodo tudi pri e-poslovanju in e-podpisu. Izvirna novica.

1 komentar

Rapsodija Microsoft: Drugi Akt

ZDNet - Po predlogu poravnave, po katerem naj bi velikan ne le dal veliko sredstev, ampak tudi spremenil politiko do preprodajalcev licenčne programske opreme, bo v sredo, 6. marca, 'zaslišanje' zunanjih prič (naj se mi nestrokovno pravno izrazoslovje oprosti), ki so kakorkoli drugače povezane z računalništvom in informacijsko tehnologijo.

Ta nabor pa skoraj v celoti predstavljajo podjetja in organizacije, ki so Microsoftovi konkurenti, nekatere organizacije pa so financirane iz računov drugih konkurenčnih podjetij. Mnenja.

0 komentarjev