»

ECS H55H-M - poceni plošča za Clarkdale

Expreview.com - Slab mesec pred izidom dvojedrnih Intelovih procesorjev, ki bodo poleg pomnilniškega in PCIe krmilnika imeli vgrajeno tudi grafično jedro, smo ugledali še eno matično ploščo, namenjeno izkoriščanju teh grafičnih čipov. Po dveh ploščah, Asusovi in MSIjevi, ki sta se ponašali z veznim čipovjem H57, imamo tokrat v slikah prvo predstavnico s šibkejšim, H55 čipovjem, delo družbe ECS. Plošča, namenjena procesorjem za podnožje LGA-1156, prihaja v mATX velikosti in je opremljena z eno PCIe x16, dvema x1 režama ter eno starejši, PCI režo. Začuda ima zgolj dve DDR3 pomnilniški reži, ki podpirata...

21 komentarjev

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Fudzilla - V zadnjem času imamo na razpolago celo kopico matičnih plošč, ki se bohotijo z dvema v PCI Express x16 režama, dodatnimi PCIe režami z nižjo prepustnostjo (x8, x4, x1) in z zelo skromnim številom starih PCI vmesnikov (običajno le 2). Če želimo poleg sodobne grafične kartice (ali dveh), ki s svojim hladilnikom običajno zasede tudi sosednjo režo, namestiti še npr. dodatno mrežno kartico, TV kartico, zvočno kartico ipd., pri večini matičnih plošč naletimo na nepremostljiv problem. Če ste eden izmed tistih, ki si želijo svojo mašino do vrha naphati s PCI karticami, se boste razveselili nove Gigabytove matične plošče GA-P35-S3G s 5 PCI režami.



Sicer pa je GA-P35-S3G čisto običajna matična plošča za...

43 komentarjev

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Slashdot - Na Free tech books se je pojavila ena precej zanimiva knjiga, ki predstavlja delovanje računalnika. In kaj je tako posebnega na njej? Hja, napisana je bila daljnega leta 1971.

Na strani sta skenirani orginalna izdaja leta 1971 ter nova, natisnjena leta 1979. Tako lahko vidite ogromen preskok v tehniki od luknjanih kartic do magnetnih trakov.



Zabavno branje za vse nostalgike tukaj.

15 komentarjev

Hotmail z 250 MB prostora

vir: Neowin
Neowin - Uporabnike Hotmaila je danes prijetno presenetila neuradna novica, da namerava Microsoft povečati njihov poštni predal z borih 2 MB na 250 MB. Prav tako bodo velikost priponk povečali s 3 na 10 MB. Uporabnike, ki so pripravljeni plačati, pa bodo razveselili z dvogigabajtnim predalom ter dvajsetimi megabajti za priponke in s podporo dostopu POP3.

Microsoftova poteza ni presenetljiva, saj je Yahoo! prejšnji teden povečal poštni predal svojim uporabnikom na 100 MB. Seveda imamo na spletu tudi ponudnike, ki vam že sedaj ponujajo 1 GB ali večji poštni predal. Takšna sta na primer AvantureMail z 2 GB in SpyMac. Pri vsem tem se je potrebno poleg ogromne količine spletnega prostora vprašati tudi, kakšen spletni...

61 komentarjev

Slike ATIjevega R360

R360

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X- Bit Labs se je pojavila ena prvih slik kartice, na kateri se bohoti ATIjev nov umotvor, ki sliši na ime R360. Specifikacije kartice si lahko pogledate v povezani novici, tokrat si raje oglejmo, kaj bo hladilo blazno hiter GPU in 128 ali 256 MB prav tako hitrega RAMa.

Hladilnik je, po sliki sodeč, povsem iz bakra, nanj pa je pritrjen zelo velik ventilator, kar verjetno pomeni tiho delovanje, hkrati pa bo kartica ostala hladna. Zraven tega pa je inženirjem uspelo ohranit višino hladilnika na minimumu, tako da le-ta ne ovira sosednjih PCI rež.

8 komentarjev

Samsung razkril 1600 MHz GDDR-II pomnilnik

X-Bit Labs - Kot veste, zadnje čase na področju izdelovanja pomnilniških modulov poteka velika bitka med proizvajalci. In to ne le pri sistemskem DDR pomnilniku, ampak tudi pri GDDR, pomnilniku, namenjemu grafičnim karticam.

Samsung pa je pred nekaj dnevi razkril izboljšano inačico - GDDR-2. Končni izdelek bo temeljil na tehnični dovršenosti, saj si pri nazivni hitrosti, ki so jo pripisali izdelku, ne smejo privoščiti napak. Kot pa je že razvidno iz naslova, bo noviteta tiktakala pri 1600 MHz. Samsung je za to priložnost najavil izdelek v izvedenki z 256 MB, prav tako bo v uporabi modul, ki bo omogačal grafičnim karticam uporabo 512 MB. V pasovni širini 128-bitov bo omogočal prenos dobrih 25 GB/s, pri 256 bitih pa bo prepustnost presegala 51 GB/s. Klik!

Kaj lahko se zgodi, da bosta dotični pomnilnik uporabljala tudi NV 40 in R 420

4 komentarji

ATI R360 - hitrost in performanse

X-Bit Labs - O ATIjevem novem R360 grafičnem procesorju je bilo že dosti povedanega, sedaj pa so na plano prišli še podatki o frekvencah novinca.

Tako naj bi ATIjev najmočnejši grafični procesor, ki ga na prodajnih policah lahko pričakujemo jeseni, tiktakal pri 450 MHz, družbo pa mu bo delalo 128 ali 256 MB 256 - bitnega, 750 MHz DDR SDRAMa. Seveda bo GPU, ki bo še vedno izdelan v 0,15 mikronski tehnologiji, potreboval dobro hlajenje za nemoteno delovanje pri takih frekvencah in tu naj bi bili deležni novega tipa hlajenja - kaj to bo, se še ne ve, upajmo pa, da ne bomo tudi od ATIja deležni visoko - piskajočega čuda, kot je bilo montirano na prve GeForce FX kartice.

In za konec še besedica o performansah - novinec naj bi dosegel okrog 6750 - 7000 točk v 3DMark03 testu, kar nakazuje da R360 ne bo samo rahlo navit R350, ampak bo deležen tudi nekaj arhitekturnih sprememb.

5 komentarjev

Svetleče se žičke in katode

Extensiontech - Če vaš računalnik še ne zgleda kot okrašena novoletna jelka, lahko to storite sedaj in si kupite hladne katode in žičke, ki so jih stestirali na Extension Tech. Hladne katode so vam gotovo že vsem poznane, zato pri njih ne izgubljajmo časa in si raje oglejmo žičke. Le-te so zelo gibljive in jih lahko napeljemo po vsem ohišju in z njimi oblikujemo poljuben motiv. Lahko pa se odločimo in z njimi poudarimo robove ohišja -- možnosti so domala neomejene.

0 komentarjev