»

Slovo BTX-a?

Hexus - Intel je na novinarski konferenci na Tajvanu najavil slovo standarda BTX, saj ga prihodnje leto več ne bo ponujal kupcem. Kot je znano je bil BTX plod Intelovih težav z vročimi procesorji in je predstavljal rešitev za efektivnejše odvajanje toplote. Ker pa je Intel letos predstavil Core 2 Duo procesorje, ki so relativno hladnejši od nekdanjih Pentiumov, je potreba po BTX standardu izginila, vendar dajejo napovedi o porabi prihajajočih štirijedrnikov slutiti, da morda slovo BTX-a le ni tako blizu, oziroma da je v pripravi že njegov naslednik.

Več na Hexus.net.

14 komentarjev

Vodič po nakupih

AnandTech - Začenja se novo šolsko leto, tako osnovnošolsko kot srednješolsko, kmalu pa tudi študentsko. Zato je že skrajni čas, da si priskrbimo vse potrebščine za nemoteno učenje skozi celo leto. Med slednje zagotovo spada tudi računalniška oprema, ki je nepogrešljiv pripomoček pri pridobivanju znanja. Pomembno pa je, da izberemo pravo, torej cenovno primerno za študenta, a hkrati dovolj zmogljivo.

Če pa vas vse to ne zanima, si oglejte vodič po nakupih računalniške opreme visoke kakovosti in še višjih cen. Klik!

[:D]

8 komentarjev

nVidia GeForce 6800 Ultra (NV40) je tukaj

AnandTech - Z enodnevno zamudo so se na spletu končno začeli pojavljati testi dolgo pričakovanega in precej kontraverznega nVidiinega grafičnega čipa, imenovanega NV40.

Veliko govoric, tako dobrih kot slabih, se je izkazalo za resničnih. Tako ima NV40 dejansko 16x1 arhitekturo in prav zares dosega 12.000 točk v 3D Marku 2003. Nekatere druge govorice, za katere smo si želeli, da ne bi bile res pa so se pravtako izkazale kot kruta realnost. Tako so morali za napajanje uporabiti kar 480-wattni napajalnik, z dvema neodvisnima molex priključkoma. Druga neprijetnost pa je hladilnik, ki tudi ni ravno, kako bi rekel, standarden, razen če za standard uporabite GeForce FX 5800 Ultra.

Da vam preveč ne pokvarim veselja ob branju testov, le še podatek, da GeForce 6800 Ultra, v trenutno najbolj vroči DX9 igri Far Cry, pri resoluciji 1280x1024, za 35 % prehiti dosedanjega prvaka Radeona 9800 XT. Pri višjih resolucijah in ob uporabi protiupogibanja in anizotropnega filtriranja pa za kar 59,5 % pusti za...

21 komentarjev

Napajalnik Tagan TG480-U01 480W

modtown - V današnjih dneh ni dovolj samo dober kos strojne opreme, če zanj nimam dovolj dobrega in močnega napajalnega vira za normalno delovanje. Večina napajalnikov "anonimne" izdelave nam tega danes ne more več zagotavljati (še posebej ne, če svoj mlinček navijamo), zato je treba poseči po boljših znamkah in bolj priznanih izdelkih.

Napajalnik Tagan TG480-U01 predstavlja zelo zanesljiv vir električne energije za naš računalnik, hkrati pa je že pripravljen na naslednjo generacijo matičnih pološč. Tako podpira 24-pinski priključek ATX ter dva priključka molex za naprave SATA in seveda še vse ostale standardne, ki jih danes najdemo skoraj na vsakem napajalniku.

Vseh 480 W se hladi preko dveh velikih hladilnih reber z dvema 80...

4 komentarji

Prescott - prvak ali polom?

Slo-Tech - Končno se je dvignila zavesa, na oder je stopil Intelov najnovejši procesor, kontraverzni Prescott. Skladno s tem, so tudi testi pognali kot gobe po dežju. Ker je plevela iz leta v leto več, smo vam pripravili izbor res dobrih in predvsem kredibilnih strani, ki so se razpisale o najnovejši generaciji štiric. Tu sta še Ed iz Overclockers.com in njegov vedno nabrit jezik ter vroča debata na našem forumu.

Če se slučajno zgodi, da v nobenem izmed naštetih ni ravno tistega podatka, ki vas najbolj zanima, pobrskajte še po Intelovih specifikacijah.

Mi pa se kmalu beremo.

17 komentarjev

Po AT in ATX še BTX

AnandTech - Standard ATX (Advanced Technology eXtended) je že dodobra uveljavljen, saj so danes vse matične plošče izdelane po tem standardu oziroma eni od izpeljank, na primer mini-ATX. Trg sedaj zahteva vedno tišje in manjše računalnike, in tako tudi slednji ne zadošča več.

Tako so "bistre" glave sedle skupaj in rodil se je standard BTX (Balanced Technology eXtended). Predstavili so ga kje drugje kot na Intelovem Forumu Razvijalcev. Razvijalci so se osredotočili predvsem na tišje in hladnejše računalnike, kar ima za posledico to, da bomo potrebovali nove matične plošče, ohišja ter v nekaterih primerih še napajalnik. Matična plošča bo tako po novem na levi strani. Prav tako so premaknili procesor bližje ventilatorju BTX ohišja.

Na AnandTechu so spisali obširen članek o vseh novostih, za tiste bolj tehnične pa še povezava na specifikacije.

36 komentarjev

LCD za vse ...

AnandTech - ... oziroma kako vzljubiti tekoče kristale. Tako so na Anand Techu poimenovali članek, ki so ga napisali za vse, ki jih zanima LCD tehnologija -- tako za začetnike, kot tudi za tiste bolj izkušene.

Začeli so pri sami tehnologiji, razložili primerjavo analognega in digitalnega priključka, nato pa odgovorili na pogoste dileme lastnikov in vseh, ki o nakupu še razmišljajo. Članek priporočam vsem začetnikom in tudi tistim, ki bi o LCD-jih radi izvedeli še več. Klik!

20 komentarjev

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev

Mini ITX plošča

Slo-Tech - Na medmrežju se pogosto pojavljajo testi ATX matičnih plošč, katere najdemo v skoraj vseh računalih. Manj pogoste pa so Mini ITX/ATX, katere najdemo v manj zahtevnih računalnikih, katerih prednost je predvsem majhnost in kompaknost. Na izgubljenih vezjih, so si ogledali ploščo VIA EPIA-M, ki je zgrajena po prej omenjenem standardu. Na plošči lahko tiktaka 1000 MHz procesor, če pa se odločimo za 500 MHz verzijo, ga lahko ohladimo samo s hladilnimi rebri. Na mamaplato lahko priklopimo eno PCI napravo, 1 GB DDR pomnilnika in dve IDE enoti. Seveda pa ne smemo pozabiti na konektor za napajanje in na konektor za...

7 komentarjev

EPoX 8KHA+ ni v skladu z ATX?

HardOCP - Skladno z izdajo VisionTekovega Ti4600 so se pojavila množična negodovanja testerjev, saj naj bi kondenzatorji na grafični ob vsaditvi plošče v AGP režo trčili s kondenzatorji osnovne plošče. To se, ako bi oba proizvajalca upoštevala vse standarde, naj nikakor ne bi smelo zgoditi. Na Hard|OCP so se lotili množičnega preiskovanja ter ugotovili, da EPoXova zelo priljubljena plošča ni v skladu z ATX2 standardom ter da višina upornikov za nekaj milimetrov presega dovoljeno mejo. Rešitve problema? V vsakem primeru bo EPoX moral kondenzatorje na plošči zamenjati za nižje ali pa jih premakniti, saj lahko v primeru nezamenjave to pusti kar konkretno črno piko na ugledu podjetja. Računalniških standardov se je treba držati in pika. Sicer pa za Slovenijo to ni aktualno, saj naj bi končna inačica VisionTekovega Ti4600 vsebovala drugače razporejene kondenzatorje. Bomo že še videli :D....

2 komentarja