»

Kako iz navadnega LCD zaslona dobimo Touchscreen

Slashdot - Na Slashdot-u poročajo o novi USB napravi iz NAVisis-a, ki je namenjen le uporabnikom Windows XP (in seveda Viste). Z namestitvijo na LCD dobimo popolnoma funkcionalen touchscreen, ki ga jo mogoče upravljati tudi s pisalom. Predvidena cena je 100 dolarjev za kos, ter predstavlja dobro zamenjavo za risalne ploščice vsem domačim umetnikom.

Več informacij je dosegljivih na uradni strani, ter povezava do originalne novice!

Pa da ne bo kdo rekel, da USB naprave niso uporabne [:D].

26 komentarjev

Spamhaus bo čistil Kitajsko

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je Kitajska tako dolgo izogibala reševanju problemov s spamom, da je sedaj skoraj prepozno.

Tako bo kitajskim oblastem in ponudnikom dostopa sedaj na pomoč priskočil Spamhaus, ki naj bi razbil omrežja, ki se ukvarjajo s pošiljanjem neželene pošte. Glede na število prebivalcev in računalnikov zna ta ukrep imeti učinke tudi na globalni ravni. Še klik.

1 komentar

Odprta koda kraljuje tudi na poštnih strežnikih?

PC Linux Online - Splošno znano dejstvo je, da je odprtokodni Apache najbolj priljubljena izbira za spletni strežnik, kar potrjujejo Netcraftove raziskave. V podobni, a manj obsežni raziskavi pa se je izkazalo, da odprtokodni strežniki obvladujejo tudi večino svetovnih poštnih strežnikov, saj jih med 106.000 analiziranimi kar 70% uporablja enega izmed odprtih poštnih strežnikov, Sendmail, Postfix ali Exim. Seveda jih velika večina teče na Unixu-podobnih operacijskih sistemih. Klik!

8 komentarjev

OpenSSH hrošč

OpenSSH - Kot je razvidno iz tega sporočila in novice, obstaja možnost zlorabe/vdora v sisteme z nameščenim OpenSSH (vse verzije pod 3.7).

Zato hitro "patchat" ali pa nadgraditi na verzijo 3.7. Lastniki Debian distribucije že imajo popravek na voljo na stran na security.debian.org.

Priporočam, da ostali do izida popravka za vam omiljeno distribucijo, blokirate vrata 22 na požarnem zidu in še v "tcpwrappers".

6 komentarjev

Razkrita skrivnost svile

Slashdot - Od branju sledeče novice me je spreletelo začudenje, kako znanost iz določene mešanice proteinov ni znala narediti takšne svile, kot zna to narava. Uporaba preteklika je pravilna, saj temu ni več tako.

Kot namreč poročajo na Slashdotu, so znanstveni z univerze Tufts odkrili način, kako v laboratorijskih razmerah pripraviti vlakna dovolj trdna in predvsem dolga svilna vlakna. Ključ do uspeha je tako preprost parameter, kot je količina vode.

Če se sprašujete, kakšno povezavo pa sploh ima svila z moderno računalniško tehnologijo, boste odgovor našli na tej povezavi. Če vam zmanjkuje časa, da bi zadnji sestavek prebrali, pa vam lahko povem, da gre za izboljšave v tehnologijo procesorjev. Še en klik.

10 komentarjev

Na Švedskem nič več podtikanja piškotkov

Slashdot -

Piškotki ali cookies so ena tistih uporabnih zamislih novejših brskalnikov, ki so na internetu zelo uporabni (lep primer je samodejna prijava na naši strani), a so lahko uporabljeni tudi v zle namene (posredovanje zasebnih informacij). Na kratko povedano, vsaka spletna stran vam lahko dodeli piškotek -- nekateri brskalniki (IE) ga sprejmejo po privzetih nastavitvah -- in potlej iz njega bere podatke. Teoretično lahko torej piškotek hrani vse podatke o vaših spletnih navadah, računalniku in jih kasneje posreduje spletni strani -- vse to brez vaše vednosti.

Kot pravi Slashdot, so na Švedskem sprejeli zakon, ki je stopil v veljavo danes in prepoveduje podtikanje piškotkov brez uporabnikove vednosti. Uporabniki morajo biti odslej vedno seznanjeni z namenom piškotka in kakšne informacije bo hranil, nakar se lahko odločijo, ali ga bodo sprejeli. Več o tem, članek v švedščini.

8 komentarjev

E-tromboza

Slashdot - Dolge ure neprekinjenega sedenja za računalnikom so se izkazale kot usodne za zdravega 32-letnega moškega, ki ga je nenadoma zadela kap zaradi krvnega strdka. Podrobna preiskava je pokazala, da je preživel tudi po 18 ur za računalnikom, ne da bi vstal izza stola. Posledica je, da je prihajalo do nastajanja žilnih oblog v nogah. Konsekvenčno se je eden izmed večjih strdkov odlepil in po krvnem obtoku odplaval v srce. Omenjati, da so bile posledice usodne, je bržkone brezpredmetno.

Zdravniki sedaj opozarjajo pred to nevarnostjo in svetujejo, da enkrat na uro vstanete izza računalnika in pretegnete noge, da do neželenega strjevanja krvi ne bo prišlo. Predlagajo, da se bolezen imenuje "e-tromboza". Celoten članek.

11 komentarjev