»

Zloraba pametnih števcev električne energije na Škotskem

Pametni števec

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na Škotskem se je razširila nova vrsta prevare, ki izkorišča naivnost in pohlep odjemalcev električne energije ter pametne števce za elektriko, piše na svojem blogu Bruce Schneier. Del gospodinjstev v Veliki Britaniji namreč že uporablja pametne števce električne energije, kjer morajo, zlasti uporabniki s slabšo boniteto, elektriko plačati pred uporabo. Predplačilni sistem temelji na pametnih karticah, na katere v trgovini naložijo dobroimetje, in jih nato vstavijo v števce, ki registrirajo kredit.

Nepridipravi se pojavijo na vratih in ponujajo različne ugodnosti, kot je na primer nakup dobroimetja po polovični ceni. To lahko storijo, ker so uspeli razbiti sistem ključev za zapis dobroimetja, tako da lahko generirajo...

24 komentarjev

Odkrili samosestavljive fotocelice

Slo-Tech - Raziskovalci Michael Strano, Charles Roddney in Hilda Roddey z ameriškega MIT-a so svojo skupino podiplomskih študentov v začetku tega meseca v reviji Nature Chemistry objavili odkritje samosestavljive tehnologije fotovoltaikov. Reševali so problem preperevanja materialov na direktni sončni svetlobi, ki sčasoma zmanjša učinkovitost sončnih celic in njihov izkoristek. Kot pravi Strano, je idejo dobil pri rastlinah, kjer reaktivni kisikovi intermediati (superoksidni, peroksidni anioni, nascentni kisik) povzročajo škodo v proteinih, a jih rastline sproti vsak dan znova popravljajo.

...

15 komentarjev

Čip brez tranzistorjev

Wired News - Wolfgang Porod in kolegi poigravajo z radikalno novim čipom, ki namesto tranzistorjev uporablja osamele magnetne domene (skupke enako usmerjenih dipolov). Te 110 nm velike "nano-magnete" oblikujejo iz nikelj-železove zlitine uparjene na silicijevo podlago z litografijo s curkom elektronov.
Razporeditve, ki se obnašajo kot NAND in NOR vrata jim že delujejo, kar zadošča, da lahko izračunamo vsako izjavo v Boolean logiki.

Ideja je fantastična in v vseh pogledih prekaša današnje rešitve. Takšen čip ima manjšo porabo, ne potrebuje vmesnih povezav, kar omogoča precej večje gostote računskih elementov, lahko ga preprogramiramo kar med delovanjem (karikirano, Core-Duo preoblikujete v Turiona in nazaj, odvisno od potreb aplikacije) in še konfiguracije so stabilne, zato ni treba ves čas dovajati energije, da ohranjamo informacije (podobno kot to ni potrebno pri trdih diskih). Kratkomalo Mooru kaže jezik.

V primerjavi s potencialno konkurenco, kvantnimi računalniki, je velika...

36 komentarjev

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Wired News - Znanstvenikom v Avstraliji je uspelo upočasniti laserski curek in ga ujeti v kristalu. Hitrosti svetlobe v mediju so tako upočasnili na le nekaj sto metrov na sekundo, kar jim sedaj omogoča, da svetlobo shranijo in jo po potrebi prikličejo. Svetlobo so upočasnili s silikatnim kristalom, ki so ga oplemenitili z zelo redkim elementom, prazeodim-om. Kako trik deluje si preberite tukaj .

Mogoče bodo naši pravnuki nekoč igrali Duke Nukem forever na kvantnih računalnikih. [>:D]

21 komentarjev

Zeleni čaj ni dober samo za ljudi, ampak tudi za trde diske

Wired News - Kitajci že stoletja priporočajo zeleni čaj, saj naj bi zmanjševal krvni sladkor, visok krvni pritisk in možnost nastanka raka. Kot kaže, pa (tradicionalne) naravoslovne znanosti na splošno vse bolj "prodirajo" tudi v IT industrijo.

Tako Wired poroča, da so znanstveniki iz Tucson-a v Arizoni med študijo ugotovili, da v primeru, da magnetne glave pri trdih diskih "spoliramo" z izvlečki zelenega čaja, dosežemo željene rezultate kar tri do štirikrat hitreje. Rezultat hitrejše proizvodnje pa so seveda še cenejši diski.

7 komentarjev

Čakali smo, a nismo dočakali ...

Wired News - Ena najboljših spletnih (in tudi papirnatih) revij o internetni kulturi in vsem, kar je s tem povezano, Wired, ja danes objavila seznam izdelkov, ki so jih avtorji v preteklem letu na veliko obljubljali, a od njih še vedno ni ničesar. Seveda je na prvem mestu Valve, ki že dolgo obljublja marsikaj, vendar je še vedno pod površjem. Na seznamu je tako Half Life II kot tudi Team Fortress 2, ki ga čakamo že od leta 1998. Edini pol-delujoči stvor, ki smo ga lansko leto dočakali iz njihovih studijev, je Steam.

11 komentarjev

WiFi v vsak čip

Slashdot - O Intelovih naborih za prenosnike Centrino smo že pisali. Ena od njihovih dobrih lastnosti je tudi vgrajen WiFi, ki je del nabora čipovja. Sedaj se nam očitno nekaj podobnega obeta na področju namiznih računalnikov. Tako so pri Intelu sedaj predstavili svojo vizijo uvajanja WiFi v vsak dom. Del čipovja Grantsdale bo tudi WiFi čip. Da pa ne bo vse tako lepo, kot se sliši, omenimo še, da je to samo čip brez radijskega oddajnika. Slednjega bodo uporabniki morali še vedno dokupiti kot dodatno razširitveno kartico. Kupcem bo nabor na voljo enkrat v prvi polovici naslednjega leta.

Proizvajalci obstoječe opreme se sicer pritožujejo, da jim bo Intel s to potezo odvzel dobršen del trga, a po drugi strani priznavajo, da bo ta poteza pocenila uvajanje WiFi v domove in tudi poenostavila celoten proces.

Še bolj zanimiva pa je Intelova napoved, da nameravajo s časom vgraditi WiFi čip v njihove procesorje...

22 komentarjev

Konec sončenga zajčka

Wired News - Znanstveniki so nas presenetili še z enim odkritjem, ki nam bo čez mnoga leta zelo olajšal bivanje. Pametna okna znajo sama skrbeti za naklon okna tako, da lahko mi udobno delamo, brez potrebe po zatemnjevanju oz. obračanju zaslona zaradi sonca. Fotovoltaična okna prav tako zbirajo odvečno svetlobo in jo usmerjajo v majhne silikonske čipe, ki jim pravijo sončni čipi, ti pa nato to svetlobo pretvorijo v električno energijo in jo posredujejo v hišno...

6 komentarjev

Optične povezave med čipi

Australian IT - Avstralski znanstveniki so iznašli tehnologijo, s pomočjo katere se bodo čipi lahko namesto po 'klasični' napeljavi sporazumevali s pomočjo svetlobe.

Dolgo pričakovano tehnologijo jim je uspelo iznajti z obratnim inženiringom na sončni celici - namesto pretvarjanja svetlobe v električno energijo, bo tako električno energijo pretvorila v svetlobo, dosežek pa ponuja 100-krat večjo pasovno širino med čipi. Thanks, slycer! Klik!

6 komentarjev