»

Vsak ukraden album ne povzroči škode

Ars Technica - Ameriški sodnik je razsodil, da priljubljena metoda organizacije RIAA in založb za računanje oportunitetnih izgub zaradi piratiziranja, ni sprejemljiva. James P. Jones namreč meni, da vsaka nelegalno prenesena datoteka ne pomeni izgubljene prodaje. Res je, pravi, da je bistveno manj verjetneje, da bo posameznik po prenosu datoteko kupil še po uradni poti, a da ni prav nobene podlage za trditev, da bi jo zanesljivo kupil, če je ne bi prenesel. Tako enostavna metoda za izračun nadomestila škode, ki jih lahko iztožijo od posameznika, ni sprejemljiva.

Gre za primer ZDA proti Danielu Dovu, katerega obtožnica bremeni vodenja skupine Elite Torrents v letih 2004 in 2005. Porota ga je spoznala za krivega, tako da je bil obsojen na 18 mesecev zapora in globo 20.000 dolarjev. To je znantno manj, kot je zahtevala RIAA. Slednja je naračunala 124.769, saj so prek njegovih strežnikov 17.281-krat prenesli 183 albumov, ki stanejo v povprečju 7,22 dolarja. Lionsgate je zahteval 880.000 dolarjev...

57 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

Globok Nviidin padec

več strani - Kljub temu, da smo prej časom poročali, da Nviidia napoveduje boljše poslovne rezultate, pa dogajanje zadnjih nekaj dni na newyorški borzi ne govori napovedim v prid.

Tako lahko pri The Streetu in Reutersu preberemo, da je Nviidina delnica dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih, saj ji je cena v petek padla za kar 30,9 procenta, na skromnih 10 dolarjev. Kot ugotavljajo analitiki, gre iskati vzroke za tak padec predvsem v cenovni vojni med največjima proizvajalcema grafičnih čipov, torej Nviidijo in ATI-jem, kot tudi v specifiki prodaje podjetja iz Santa Clare.

Zaradi nenapovedanih sprememb v nižjem in srednjem cenovnem razredu je več posledic utrpelo prav kalifornijsko podjetje, medtem ko kanadski gigant, ki prodaja predvsem v višjem cenovnem razredu, poleg tega pa so njegovi produkti prisotni v večjem odstotku prenosnikov, katerih prodaja se je prav tako povečala, ni doživel večjih pretresov poslovanja. Kljub temu se je cena ATI-jevih delnic danes spustila za 7,4%,...

12 komentarjev

Ko se pravniki ne morejo dogovoriti

The inquirer - Zgodbe o zaščiti medijev, predvsem zgoščenk, in kaznovanju velikih grešnikov, ki si drznejo preko spleta deliti svoje najljubše datoteke, postajajo podobne mehiških nadaljevankam. Tako smo pred nekaj dnevi poročali, da bo RIAA izvedla splošno pomilostitev vseh uporabnikov, če se ti zavežejo, da ne bodo več deliti intelektualne lastnine.

Ker pa, kot kaže, naša družba ne zna več živeti brez zapletov, so se pri Webcaster Alliance odločili, da, pa naj se sliši še tako absurdno, tožijo RIAA-o. Poleg tega dodajajo, da uporabniki, ki bodo podpisali izjavo, ne bodo varni pred založniki. Tako naj bi ti še vedno imeli dolžnost ali priložnost, da tožijo vsakega posameznika. Vsaj tako navajajo tukaj, kako pa se bo zgodba razvijala, pa v naslednji epizodi.

Napovednika vam na žalost ne moremo dati.

3 komentarji

RIAA vas bo oprostila ...

The inquirer -

Če se še spomnite, je RIAA nedavno napovedala obtožbe proti vsem tistim, ki si prek spleta izmenjujejo in kopirajo glasbo. Tem napovedim seveda nismo verjeli, saj si tudi RIAA ne bi mogla privoščiti nekaj milijonov tožb.

No, danes je RIAA spet presenetila, saj so očitno spoznali svojo neumnosti in uvideli, da ne bodo mogli tožiti toliko ljudi. Tega seveda ne priznajo, zato so se zatekli k drugi taktiki. Sedaj so objavili, da bodo vsem domačim uporabnikom ponudili oprostitev, če obljubijo, da ne bodo nikoli več kopirali glasbe prek interneta. Odločitev sproža mnoge pomisleke, češ kdo bi sploh priznal kopiranje glasbe, glede na to, da RIAA po vsej verjetnosti zanj sploh ne ve. Več o tem.

EFF (Electronic Frontier Foundation) naprimer pravijo, da bi se morala RIAA namesto z oprostitvijo 60 milijonov ljudi ukvarjati z rešitvijo, kako legalizirati prenos glasbe prek interneta za majhno ceno. Rezultati bi bili vsekakor mnogo boljši.

19 komentarjev