»

Švedi in Danci jemljejo slovo od znamk

Ars Technica - Švedska pošta se pripravlja na uvedbo alternativna sistema plačevanja poštnine za pisma, ki bo odpravil potrebo po znamkah. Doslej je bilo namreč v poštne nabiralnike mogoče vreči le pisma, ki so imela znamko, v nasprotnem primeru jih je bilo treba oddati na okencu in plačati poštnino tam. Da bi ljudem približali pošiljanje pisem, so uvedli plačilo poštnine prek SMS-sporočil. Kdor želi poslati pismo, pošlje SMS-sporočilo na številko pošte, tako da poštnino poravna kar ob računu za telefon, nazaj pa dobi SMS-odgovor s kodo, ki jo napiše na pismo v dokaz, da je poštnina resnično plačana.

Podoben sistem bo uvedla tudi Danska, ki bo to storila že 1. aprila. Švedi datuma uvedbe nove storitve še niso določili. Anders Åsberg, vodja oddelka za marketing in razvoj v švedskem Posten AB,

17 komentarjev

MP3 v surrond zvoku

Slashdot - Vsi poznamo revolucionarno tehnologijo MP3, ki je omogočila širšo distribucijo glasbe ter posledično razmah peer-to-peer (P2P) scene. S svojim "okrajšanjem" najvišjih in najnižjih delov skladbe (s tem mislim na zvočne frekvence), ki jih človeško uho ne sliši, je namreč glasba postala toliko manj megabajtno obsežna, da se je lahko prosto prenašala po internetu - a o legalnosti takšnega početja kdaj drugič [:D] ).

A večina pravih ljubiteljev glasbe še vedno prisega na različne druge metoda shranjevanja glasbe zaradi tega ali onega razloga, in verjetno je eden izmed teh razlogov tudi pomankanje prostorskega zvoka. A kot poroča BBC News, tudi to ne bo več dolgo ovira, saj so znanstveniki Fraunhoferjevega inštituta iznašli način, kako z minimalno količino dodatnih informacij računalniku dopovedati, iz katere smeri naj izvira zvok.

Tako bo zvok že med shranjevanjem v digitalno obliko opremljen z nekaj dodatnimi biti (ali bajti), v katerih bodo zapisane informacije o lokaciji zvoka v...

15 komentarjev

Ne grozite spamerjem!

Slashdot - Na oni strani luže, natančneje v San Franciscu, je 44-letni programer Charles Booker dobil mali živčni izpad zaradi vsakodnevnega spama, ki mu je kar naprej ponujal večanje spolnega uda. Po neštetih milostnih prošnjah naslovljenih na podjetje (za katero podjetje gre, ni znano), naj ga dokončno odstranijo z njihovih "poštarskih" seznamov, mu je nekega dne prekipelo in je uslužbencem podjetja zagrozil, da jih bo mučil in zastrupil z antraksom.

In kaj je sledilo? V torek so ga aretirali zaradi groženj med majem in julijem, naslovljenih na prej omenjeno podjetje. Sedaj mu grozi 5-letna zaporna kazen in 250.000 ameriških zelencev globe. Klik!

8 komentarjev

Šef prepovedal e-pošto

CNet - John Caudwell, vodja britanske verige trgovin s telefoni Phones 4U, je v četrtek prepovedal uslužbencem uporabo elektronske pošte za medsebojno komunikacijo. Od sedaj naprej naj vsa komunikacija ponovno začne potekati po telefonu oziroma osebno.

Po njegovih ocenah je približno 2500 zaposlenih vsak dan porabilo približno tri ure za elektronsko korespondenco s kolegi. Odločitev je povezana z ugotovitvijo, da so uslužbenci vedno več časa preživeli za računalnikom, namesto da bi se pogovarjali s sodelavci oziroma strankami. Podjetje ocenjuje, da bodo s to akcijo prihranili milijon funtov mesečno. Rezultati so vidni že po parih dneh, saj naj bi se storilnost občutno povečala.

11 komentarjev

Kako elektronska pošta sploh deluje?

HowStuffWorks - Verjamem, da ste se že mnogokrat vprašali, kako stvari sploh delujejo. No, pred leti je na dan prišla ideja za stran, ki bi odgovarjala ravno na to vrsto vprašanj -- kako stvari točno obratujejo. How Stuff Works je postala spletna stran stalnica za vse, ki smo ob enem ali drugem trenutku hoteli vedeti osnove o tem, kaj žene tehnologijo, ki jo jemljemo za privzeto, naprej.

Tokrat so si na HowStuffWorks ogledali, kako deluje pošiljanje e-sporočil. Članek je odlično branje v pomoč našemu včeraj objavljenemu članku o spamu. Pokrije vse osnove, od tega, kako res izgleda elektronsko sporočilo, kako se odjemalci povezujejo na strežnik, katere ukaze pošiljajo le-temu, kakšna je razlika med POP3 in IMAP, in tako dalje. Za vse osnov željne!

0 komentarjev

Nov članek: Spam, spam, spam

Slo-Tech - Hitrost, hitrost, vse se dogaja hitro, hitro, medtem ko telefoniram, prejemam email, s sodelavko debatirava o vrednosti indeksa NASDAQ, hitrost, hitrost, vrednost informacij ...

... kljub temu pa vsake informacije nismo tako veseli kot naša razgledana (samo)govornica nekaj vrstic višje. Uporabniki elektronske pošte smo vsakodnevno tarča ZlobnihMarketingarjev (sortiment je seveda odvisen od našega ponudnika e-maila ;)), katerih poslanstvo je kraja dragocenih trenutkov, ki jih zapravljamo z odstranjevanjem navlake in nastavljanjem/nameščanjem filtrov.

O problematiki manjvrednih...

15 komentarjev

Email.si spet med živimi

email.si - Slovenski portal z brezplačno POP in IMAP pošto je po približno tedenskih počitnicah spet nazaj. Dostop prek spleta je bil ves ta čas onemogočen, prek poštnih protokolov POP3 in IMAP4 pa naj bi bilo pošiljanje možno, pa vendar tudi to ni vedno delovalo. Lastniki so namreč stran preuredili, če vam je všeč pa sami preudarite. Popravili so tudi varnostno luknjo, ki je dopuščala uporabnikom, da so lahko naslov pošiljatelja ponaredili.

13 komentarjev

Kaj so že polprevodniki?

HowStuffWorks - Polprevodniki so srce računalniških čipov ter tranzistorjev in so tako vgrajeni v praktično vse, kar poganja elektrika (torej tudi naša računala). Pa poznate njihove naloge ter sestavo? Na HowStuffWorks so spisali poučen članek, katerega ogled priporočam vsem Slo-Techarjem, saj je v njem razložen pomen, uporaba, skratka vse o polprevodnikih. Še vedno mislite, da so v Silicijevi dolini rudniki silicija?

6 komentarjev

Pošiljanje e-mail obvestil

Slo-Tech - Zaradi včerajšnje nadgradnje programske opreme ste videli, da je nekaj zadev še poldelujočih. Ena bolj smešnih je napačen prikaz časa v forumu, saj ste nekateri opazili, da ste spremenili temo ali sporočilo tam prvega januarja leta 1970 . Medtem ko je ta napaka popolnoma banalna, je bilo opaženo, da ne dela pošiljanje sporočil tekom elektronske pošte. To posledično tudi pomeni, da tisti, ki ste se v Slo-Tech prijavili danes, ne boste dobili aktivacijske kode po e-mailu. Za napako se opravičujemo, popravljena bo jutri.

1 komentar

Hawkingova protislovja

CNet - Spominjam se, ko je profesor Stephen Hawking, sicer (invalidni) avtor odlične Kratke zgodovine časa, napovedal, da se moramo bati oz. izogibati računalniškim vsadkom v svoja telesa.

Tokrat pa je na Telegraph-u objavljen članek, v katerem prof. Hawking razmišlja drugače; namreč, prej ko slej na bi na dan prišel smrtonosen virus, katerega človešto ne bi preživelo pod nobenim pogojem -- razen, če bi bili 'pripravljeni', torej v sebi imeli vgrajen (hehe, antivirus) čip. Druga rešitev, ki jo omenja, pa je kolonizacija drugih planetov. Večina znanstvenikov sicer meni, da je osvajanje vesolja z ladjami, počasnejšimi od svetlobe, jalovo početje, Hawking pa je mnenja, da warp pogoni mordale niso tako nemogoči oz. oddaljeni... Klik!

8 komentarjev

SliN!

HowStuffWorks - Na Slo-Techu vam vsake tolko pokažemo stvari, ki si jih ne boste nikoli mogli privoščiti (razen če ste Reso ), pač toliko, da vas razjezimo. Pred nekaj časa smo vam kazali tudi kulerske parabolične monitorje prav ogromnih velikosti. No, na strani HowStuffWorks pa sedaj lahko preberete članek, ki razlaga kako za vraga zadeva sploh deluje. Gre za posebno tehnologijo podjetja Elumens, ki z zakrivljeno sliko uporabniku daje vtis, da je v središču dogajanja, saj je pokrit celoten vidni spekter. Precej zanimiva (in ne preveč tehnična)...

2 komentarja