»

Mozillin brskalnik brez vmesnika

Prototipni vmesnik s predogledom strani namesto zavihkov

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Po popolnoma na novo zamišljenem vmesniku Tab Candy, ki omogoča združevanje zavihkov v ločene skupine, razdeljene znotraj brskalnikovega okna, pri Mozilli pripravljajo še eno, morda nekoliko manj revolucionarno novost v povezavi z vmesnikom brskalnika. Chromeless, kot je projekt poimenovan in je še v globoki alpha fazi, je Firefox, ki ne bo imel izdelanega vmesnika, saj bo to naloga uporabnikov. Po besedah Marcia Gallija, razvijalca pri Mozilli, bo tega mogoče izdelati z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja ter bo izkušenim oblikovalcem in razvijalcem ustvarjanje vmesnika vzelo približno toliko časa, kolikor ga porabijo za izdelavo spletne strani. S tem upajo, da bodo sami...

36 komentarjev

Rusi klonirajo Mace

Ruski Mac

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, so v Rusiji spet vedno popularnejši Maci. Na Applovo žalost ne pravi, temveč zelo verni ponaredki. Ko je Evropo še delila železna zavesa, so Ruse s poceni kloni oskrbovali Bolgari, sedaj pa so zanje poskrbeli kar sami. Na spletni strani RussianMac tako ponujajo lastno verzijo iMeka, ki ima Intel Core2Duo E7400 2,8 GHz, 4 GB pomnilnika, pol terabajta trdega diska, Nvidiino grafiko GeForce 9500GT, FireWire in zapisovalnik DVD-jev. Nanj so naložili Applov operacijski sistem Mac OS X Leopard, ki se celo posodablja. Kot zatrjujejo na straneh, je vse legalno, saj naj bi bili kupili programje po legalni poti prav od Appla. Za omenjeni sistem zahtevajo 23.800 rubljev, kar je slabih 550 evrov....

136 komentarjev

Mac OS X v slovenščini: Safari

jabuk.net - Ker je OS X sistem, ki naj bi ga znali uporabljati vsi, je seveda treba poskrbeti tudi za tiste, manj vešče tujih jezikov. Zato se je nadobudna ekipa uporabnikov Applovih produktov odločila prevesti večji del OS X-a v slovenščino. Kot prvega nam predstavljajo prevod Applovega spletnega brskalnika Safari.

Na tej povezavi si vsi uporabniki zadnje verzije OS X-a (torej 10.4) lahko prenesete namestitveni program, ki vam bo poslovenil Safari.

Za vas so prevajali: Sebastijan Bauman, Matic Bitenc, Matic Kunaver, Nejc Kržan, Matjaž Horvat, ter Mitja Podpečan.

Zdaj bo znala vaše jabolčno čudo uporabljati tudi vaša babica :)

38 komentarjev

Office 2004: kaj nam prinaša?

Neowin - Leto se je komaj dobro začelo vendar marsikdo med nami že nestrpno pričakuje novo različico Microsoftove Pisarne z zaporedno številko 2004. Čeprav je izid pričakovan šele nekje na sredini letošnjega leta pa se ljudem po forumih že cedijo sline, ko gledajo slike v predogledu, ki so ga danes objavili na MacWorld. Med glavnimi novostmi so tako nadzorno središče za vaše dokumente in dodatni pogledi nanje. Najbolj so ponosni na pogled, ki posnema beležko vendar bo po novem tudi Excel znal prikazati podatke na enak način kot Word. Seveda, vse to samo za Mac uporabnike...

8 komentarjev

Kontact v MacOS X

Kontact v MacOS X

KDE - Kontact je upravnik osebnih informacij (Personal Information Manager) za namizno okolje KDE, ki bo luč sveta uradno ugledal ob izidu KDE 3.2, torej čez približno mesec dni. Program združuje orodje za delo z elektronsko pošto, koledar, upravljalnik naslovov, beležko, bralnik novic in orodje za povezavo s pametnimi telefoni. Druga različica, ki naj bi izšla 3 ali 4 mesece za prvo, pa bo ponujala tudi rešitev za skupinsko delo.

Pred kratkim je Kontact začel obratovati tudi na operacijskem sistemu MacOS X. Podvig je uspel projektu KDE on Darwin, ki želi programe za KDE prilagoditi za delovanje v MacOS X.

Kdo ve, morda pa bo Kontact kmalu igral pomembno vlogo v Applovem sistemu, tako kot jo že zdaj igra Konqueror, pardon, Safari.

11 komentarjev

Prihaja Panther ...

Slashdot - Apple je danes sporočil, da bo Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, na prodajnih policah od 24. oktobra naprej. Po mnenju mnogih poznavalcev najsodobnejši operacijski sistem bo dobil čez 150 udarnih novosti. Najpomembnejše med njimi so Finder™, ki omogoča hiter dostop do priljubljenih datotek in imenikov, Expose, s katerim lahko opazujete vsa odprta okna hkrati, in iChat AV, celovita rešitev za videokonference. Obširno predstavitev novosti in pomena novega Applovega operacijskega sistema lahko najdete tukaj.

7 komentarjev

Mozilla Composer bo razvijalo podjetje

Mozillazine - Daniel Glazman, nekdanji Netscapov uslužbenec, je sporočil, da želi ustvariti podjetjte, ki bo nadaljevalo razvoj Composerja, Mozillinega urejevalnika spletnih strani. V svojem spletnem dnevniku je takole predstavil svojo odločitev: "Trenutno ustanavljam svoje lastno podjetje v Franciji, ki bo nadajevalo z delom na Composerju. Podjetje bo razvijalo programske rešitve za svetovni splet in ponujalo storitve za različne spletne tehnologije in odprtokodna orodja. Mislim, da bomo postali tudi del W3C... Zaželite mi veliko sreče!"

Daniel Glazman se je z razvojem urejevalnika iz Mozilline kodne osnove ukvarjal več let in je bil od novembra 2000 in julija 2003 zaposlen pri Netscape Communications Corporation. V začetku tega leta je oznanil, da želi nadaljevati razvoj Composerja, ki bi postal samostojen program, podoben Mozilla Firebirdu and Mozilla Thunderbirdu. Nadaljnja usoda Composerja je pomembna predvsem za uporabnike Linuxa, kjer je Composer edini urejevalnik spletnih strani s...

7 komentarjev

Degustacija brskalnikov za Mac OS X

Mozillazine - Spletna stran Ars Technica je objavila obsežen članek s preizkusom brskalnikov za Applov operacijski sistem Mac OS X. Na seznamu se je znašlo kar devet brskalnikov, med njimi štirje, ki temeljijo na Mozilli. Primerjali so Camino 0.7, iCab 2.9.5, Internet Explorer 5.2.3, Mozillo 1.4, Mozilla Firebird 0.6.1, Netscape 7.1, OmniWeb 4.5, Opero 6.0.2 in Safari 1.0. Najvišja mesta so zasedli Mozillini brskalniki (z izjemo Netscapa) in OmniWeb, povsem na vrhu pa se je znašel Safari, katerega glavna odlika je predvsem najboljše razmerje med integriranostjo z okoljem in naprednimi možnostmi. Avtor pa je omenil, da bi v primeru aktivnejšega razvoja Camina v zadnjih mesecih prvo mesto pripadlo temu brskalniku, saj mu primanjkuje nekaj možnosti, ki jih ponujajo ostali brskalniki z Mozillino kodno osnovo.

3 komentarji

Nič več Internet Explorerja za MacOS

News.com -

Microsoft je nedavno objavil, da končuje z razvojem Internet Explorerja kot samostojnega brskalnika. Odslej bo IE na voljo le z novimi Windows, pravijo. Včeraj je vzniknila še ena novica, ki je pokazala, da misli Microsoft popolnoma resno.

Po poročanju News.com Microsoft ne bo več razvijal novih inačic svojega brskalnika za okolje MacOS. Uporabniki Macov bodo tako z različico pet ostali na suhem, saj novih ne bo. To ne pomeni, da bodo takoj ukinili vso podporo, saj bodo še vedno objavljali manjše varnostne popravke za obstoječe inačice. Po besedah Sommerjeve uporabniki IE-ja sploh ne potrebujejo več, saj jim Apple ponuja po Microsoftovem mnenju boljši brskalnik -- Safari. Manj poudarjano dejstvo je, da Microsoft nima dostopa do izvorne kode MacOS sistema, zaradi česar smatrajo, da Safariju ne morejo konkurirati. Več o tem.

Očitno so odgovorni pri Microsoftu pozabili, da je situacija v Windows ravno obratna.

10 komentarjev

Intervju z avtorjem namizja KDE

PC Linux Online - Linux Journal je objavil intervju z Matthiasom Ettrichom, ustanoviteljem namiznega okolja KDE. Aleksey Dolya se je z Ettrichom pogovoril o začetkih razvoja KDE, o njegovi sedanji zaposlitvi, o primerjavi z okoljem GNOME ... Na vprašanje o trenutni popularnosti KDE je Ettrich odgovoril, da je nad vsemi pričakovanji, saj je čedalje več sodelavcev, prevodov in programov. Navdušen je tudi nad vlogo podjetja Apple, ki je svoj brskalnik Safari zasnovalo na dveh pomembnih tehnologijah projekta KDE -- KHTML in KJS in bo s tem prispevalo tudi k napredku brskalnika Konqueror. Klik!

0 komentarjev