»

Kvaliteta visoke ločjivosti s ploščka DVD

DVD v HD

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - ArcSoft je razvil aplikacijo, ki s pomočjo grafičnega čipa dvigne kvaliteto DVD filmov in standardnega televizijskega signala kvalitete, ki je zelo blizu signalu visoke ločljivosti. SimHD, sicer vtičnik, ki stane 20 dolarjev, deluje s prav tako ArcSoftovim TotalMedia Theatre, poleg teh dveh aplikacij pa je močno priporočljiva še (zaenkrat le) nVidiina grafična kartica s CUDA podporo. Geforce 8600 GT naj bi ločljivost dvignil do 720p standarda, medtem ko bo kartica iz 8800 ali 9600 (in višjih) serij zadostovala za 1080p ločljivost, obenem pa bo poraba centralnega procesorja lebdela v okolici petnajstih procentov.



Podpora za druge čipe, predvsem...

84 komentarjev

Prototip roll-up zaslona že nared?

Slashdot - Pred nekaj meseci je Phillips najavil, da razvijajo nov tip zaslona, ki ga bo mogoče zviti kot papir. Takrat so povedali, da bodo potrebovali približno dve leti do prvega prototipa, ta čas pa so ZELO skrajšali. Prvi prototip je namreč že nared!



Kot vidite na sliki, zaslon deluje tudi v zviti obliki, za večjo površino pa ga preprosto razvijemo. Sam zaslon je 5-inčni, ponaša pa se z resolucijo 320x240 pikic. Zaslon je 4-barven črno-bel, naprava pa je v manjši obliki, prijazni za žep, velika 10x6x2cm.

Reader, kot se naprava imenuje, po besedah Phillips Polymer Vision, izdelovalca zaslona, ni namenjena množični izdelavi, ampak je le demonstrator zmogljivosti zaslona. Končna ciljna skupina so predvsem mobilni telefoni in naprave podobni njim.

Čez nekaj let pa bomo na lan-party vsi prišli...

11 komentarjev

Pentium M 780

GamePC - Če smo ravno pred kratkim govorili o enojedrnih Yonah Pentium M procesorjih, pa lahko omenimo še, da je Intel izdal še en model, trenutno najhitrejši, ki bazira še na Dothan jedru. Zelo verjetno je, da bo to zadnji model na Dothan jedru, a na potrditev te špekulacije raje še malo počakajmo.

Sam procesor tiktaka pri hitrosti 2,26 GHz, torej je za eno stopničko hitrejši od svojega starejšega brata, Pentium M 770 (2,13 GHz). Vse ostale lastnosti so popolnoma nespremenjene, sprememba je le v hitrosti.

Na GamePC, kjer so procesor testirali, so ga tudi navili na 2,7 GHz, kar sicer ni izjemno, je pa spodoben dosežek za zračno hlajenje.

Sam procesor ni najboljši nakup za ta denar, saj moramo za približno 5% pohitritve plačati skoraj četrtino več kot za 770, je pa predstavitev novega modela znižala cene ostalim procesorjem. Tako je po novem najbolj pametno kupiti Pentium M 760, saj za pol cene 780 dobimo le približno 10 odstotkov manj procesorske moči.

19 komentarjev

Primerjava platform za AMD64

vir: GamePC
GamePC - Testi AMD64 zadnje časa padajo, kot snežinke v zimskem viharju. Ker pa brez dobrega čipovja ne bi procesor nikoli tako dobro deloval so se na GamePC odločili, da preizkusijo tri za AMD64 primerna čipovja. Pobliže so si ogledali nVidiin nForce 3 Pro, Viin K8T800 ter AMD-jevo serijo 8000. Predstavnik VIE je bila Asusova plošča K8V, nVidiino poslanstvo pa je predstavila Gigabyte-ova plošča K8N Pro 150. Test je obsegal šest procesorsko požrešnih programov in štiri igre. Po opravljenih testih so ugotovili, da je VIINO čipovje odlično, saj je hitro in ima kar nekaj stvari, ki bodo marsikomu prišle prav. Klik!

4 komentarji

Prve izkušnje s 64-bitno inačico Windowsov XP

Le kaj bi to lahko bilo? :)

vir: GamePC
GamePC - Glede na to, da se zadnje čase v vedno večjih količinah na trgu pojavljajo 64-bitni procesorji, je bil Microsoft prisiljen izdelati tudi 64-bitno izdajo Windowsov XP iz preprostega razloga -- da ga konkurenca ne prehiti.

Na Game PC-ju so objavili prve izkušnje s tem, novopečenim, operacijskim sistemom, ki naj bi bil po prvih izkušnjah zelo obetajoč. Na trg bo verjetno splavljen šele takrat, ko bo AMD začel izdajati večje količine 64-bitnih procesorjev. Klik!

25 komentarjev

19-palčniki za množice

Tom's Hardware - Tehnologija LCD zaslonov je postala dostopna ljudstvu že pred kar nekaj časa, cene pa so postale znosne šele v zadnjih nekaj letih. 17 palcev naj bi povsem zadoščalo povprečnega smrtnika, medtem ko pri delu z videom, slikami ali preprosto igranju iger velikokrat pride prav večji zaslon.

19-palčniki, ki jih je tesiral Striček Tom, niso vrhunec tehnologije, vendar predstavljajo cenejše alternative, saj naj cena ne bi presegala tisoč evrov. Če vas zanima, kateri izmed šestih ekranov bi bil najprimernejši za vas, si članek le preberite.

4 komentarji

Za vse 21" LCD-ja željne

Testirali so Pentiu... em ...Samsungov LCD :)

vir: GamePC
GamePC - Danes so postali 17" LCD zasloni že skoraj standard, medtem pa počasi na naše mize in pred naše oči prihajajo še večji. GamePC je tokrat izvedel zanimiv preizkus 21-palčnega Samsungovega LCD prikazovalnika, ki sliši na ime SyncMaster 213T. Ponaša se z diagonalo enaindvajsetih palcev in dostopnim časom 25 ms. Izdelek že na pogled očara in bo verjetno pritegnil marsikaterega kupca z malo globljim žepom, da bo investiral vanj. Vsem, ki imate kak tolar preveč (ali morda 250.000 preveč -- alien-w) in bi ga radi (nes)pametno vložili, vam svetujem da si ogledate test.

16 komentarjev

Za vse potrebne -- Opterona kakopak :)

vir: GamePC
GamePC - Opteron se vse bolj širi na police računalniških trgovin. Ker pa procesor sam ne bi nikoli deloval brez ustrezne matične plošče, je Asus izdelal eno prvih matičnih plošč za to AMDjevo čudo, osnovano na arhitekturi K8. Ta proizvajalec matičnih plošč se je izognil AMDjevemu naboru 8000 in se je raje pridružil proizvajalcem, ki so izdali izdelke, osnovane na naboru nForce3 PRO. V sodelovanju z nVidio je nastalo čudo, imenovano Asus SK8N.

Izdelek se lahko pohvali s podporo dvokanalnemu dostopu do pomnilnika hitrosti 333 MHz, AGP 8X, Hyper Transportom in ostalimi naprednimi funkcijami. Na GamePC so ploščo poslali skozi vsa mučenja in rezultate prikazali kot zelo zanimive. V testno posteljico so posadili trenutno najpočasnejšega Opterona,...

19 komentarjev

Trije Geforcei FX 5900 Ultra na enem mestu

vir: GamePC
GamePC - Od izida serije NV35 je preteklo že kar nekaj časa. V tem obdobju je na svetovnem spletu nastalo kar nekaj testov, v katerih neposredno primerjajo ATi-jevega ter nVidiinega aduta. Tokrat pa so fantje na Game PC na test postavili tri grafikulje različnih podjetij iz nVidiine NV 35 serije. Ta podjetja so bila eVGA, MSI ter Gainward. Test so pripravili zaradi tega, da bi ugotovili zmogljivosti eVGAjeve kartice z novim BIOSom, ki kartici zniža frekvenco. To naj bi pripomoglo k boljši kakovost in hitrosti. Te močno opevane grafikulje pa so primerjali tudi s karticami iz ATIjevega tabora in sicer: Radeon 9800 Pro z 256 MB pomnilnika, Radeon 9800 Pro z 128 MB pomnilnika in Radeonom 9700 Pro ter Radeonom 9600 Pro. V testih je z nVidiinimi aduti pometel ATIjev vrh...

12 komentarjev

Zrcalni LCD

PC World - Philips pripravlja še eno novo pogruntavščino - ogledalo. A ker so ogledala uporabljali že pred rojstvom Kristusa, so morali izumiti nekaj novega. To je LCD prikazovalnik, LCD televizor in ogledalo v enem. Ko je zaslon izklopljen, je zrcalo pač čisto navaden špegu™, ko pa monitor vklopimo se en del ali kar celotno zrcalo spremeni v LCD prikazovalnik. O praktični uporabnosti tehnologije presodite sami, Philips pa ogledala namerava razpostaviti po raznih hotelih.

Še nekaj lastnosti teh večnamenskih ogledal: 16:9 razmerje med širino in višino, ločljivosst 1280x768 pik ter možnost dobave v 17-, 23- in 30-inčni različici. Največji bo stal okrog $5500. Oglej si me!

2 komentarja