»

Hitachi: 1 terabajt!

Slashdot - Hitachi Global Storage, potomec slovitega IBM-ovega oddelka za razvoj trdih diskov, je oznanil prihod prvih diskov z zgodovinsko kapaciteto 1 TB! Razvili so posebno tehnologijo 3D-zapisa, ki bitov ne prebira in zapisuje le v horizontalni ravnini, pač pa ji dodaja še tretjo razsežnost. Na kvadratni palec je na ta način moč shraniti do 230 gigabitov, kar v praksi pomeni, da bi na Microdrive v iPod minijih lahko zapisali do 20 GB podatkov.

34 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Spam kot orožje za množično... demoralizacijo

ZDNet - ZDNet je pred kratkim objavil intervju z Richardom Clarkeom, bivšim svetovalcem ameriške vlade za področje boja proti terorizmu. V intervjuju se je Clarke precej razgovoril o problemu varnosti, tudi računalniške varnosti, povedal pa je še zanimivost iz zadnje iraške vojne.

Po njegovih besedah so ZDA tik pred vojno uporabile posebno metodo kibervojskovanja, in sicer - pošiljanje spama. Višjim iraškim vojaškim uradnikom so namreč poslali personalizirana elektronska sporočila v katerih so jih pozvali naj ob začetku vojne odidejo domov in se izognejo spopadu, kar naj bi večina prejemnikov sporočila tudi storila.

Če bi Saddam imel antispam filtre...

25 komentarjev

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev

Nič več Outlook Expressa

ZDNet - ZDNet poroča, da je redmondski velikan Microsoft uradno potrdil, da nepreklicno končujejo z razvojem Outlook Expressa, ki je zavoljo integracije v vse novejše Windows sisteme zagotovo eden najbolj široko uporabljanih klientov za elektronsko pošto in prebiranje USENET skupin. Predstavniki Microsofta so še dejali, da to ne pomeni, da Outlook Expressa sploh ne bo več, marveč pomeni, da bo ostal, kjer je, saj vanj ne vlagajo več dela. Microsoft sedaj želi, da bi postopoma prešli vsi uporabniki Outlook Expressa na polni Outlook, del Office paketa. Spomnimo se še, da je Microsoft že maja objavil, da ne bodo več ponujali samostojnih verzij Internet Explorerja, temveč bodo nove na voljo samo še z novimi operacijskimi sistemi. Več o tem.

38 komentarjev

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev

Internet Explorer se poslavlja

PC Linux Online - Microsoft je ugotovil, da Internet Explorer izkorišča vse možnosti, ki mu jih ponuja operacijski sistem, na katerem teče, kar pomeni, da je najboljši brskalnik v okolju Windows. Podjetje iz Redmonda je s pomočjo zgornje ugotovitve prišlo do zaključka, da bo Internet Explorer 6 SP1 zadnja različica, dosegljiva za prenos z Interneta, saj bodo nove različice na voljo le kot del operacijskega sistema.

Seveda je jasno, da Internet Explorer nikakor ni najboljši brskalnik, saj nima nobene napredne možnosti sodobnih brskalnikov, kot sta zavračanje pojavnih oken (pop-ups) ali brskanje z zavihki (tabs). Microsoft se je za potezo odločil samo zaradi želje po večji prodaji prihajajočega operacijskega sistema. Bomo videli, če jim bo uspelo. Klik!

39 komentarjev