»

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Infineon z DDR3

X-Bit Labs - Podjetje Infineon Technologies AG je objavilo, da je svojim partnerjem v računalniški industriji že poslalo prve primerke pomnilniških modulov DDR3, dočim jih lahko v naših računalnikih pričakujemo šele koncem prihodnjega leta. Zdajšnji primerki tečejo pri 800 in 1067 MHz, pričakujejo pa hitrosti vse do 1600 MHz.

Prvi pomnilnik nove generacije je sicer izdelal Samsung že februarja letos. Pri Samsungu še napovedujejo, da bodo njihovi moduli grajeni v 0,08-mikronski tehnologiji. Po napovedih IDC bo DDR3, ki bo resda navoljo že prihodnje leto, šele leta 2009 pridobil dvotretjinski delež. Bomo videli.

21 komentarjev

Tudi Corsair z DDR-II

X-Bit Labs - Dejstvo je, da DDR-II trka oziroma že kar razbija po vratih, in tu se ne gre več sprenevedati. Do podobnih zaključkov so prišli tudi pri Corsairju in obljubili, da bodo svoje module DDR-II predstavili na prihajajočem IDF (Intel Developer Forum) v San Franciscu. Njihov tiskovni predstavnik je zatrdil, da podjetje že proizvaja nove module, ki bodo po predstavitvi na prodaj pod oznako XMS2. Takrat lahko pričakujemo tudi prve teste. Začeli bodo z moduloma PC2-3200 (400 MHz) in PC2-4300 (533 MHz). O cenah še ni podatkov. Več o tem.

4 komentarji

Iz pomnilniških logov

X-Bit Labs - Pri OCZ Technology so ugodili povpraševanju po Winbondovi BH seriji čipov in danes najavili nekaj novih pomnilniških modulov, ki se ne bohotijo z enormnimi frekvancami delovanja, temveč z nižjimi zakasnitvami (latency). OCZ EL DDR Platinum Limited Edition PC3200, kot se zadevščina uradno imenuje, tako deluje pri efektivnih 400 MHz z nazivnimi timingi CL 2-2-2-7. Novi moduli uporabljajo BH-6 (verjetno gre za staro zalogo, saj so pri Winbondu izdelovati nehali tako BH-5 kot 6, s tem da so zaloge petic povečini že pošle), za delovanje pa potrebujejo napetost 2,7 V (roko na srce, pri OCZ so RAM navili, saj so ti čipi 6 nanosekundni kar nanese frekvenco 166 MHz). Dobavljivi bodo v kapacitetah po četrt in pol gigabajta. Cena še ni znana. Več o tem.

Medtem ko se proizvajalci modulov DDR na vse pretege trudijo ponuditi čim hitrejše module, pa na vrata že trka njegov naslednik, DDR-II. Samsung Electronics je danes razširil svojo ponudbo z nekaj novimi primerki. Poleg 256 MB in 512 MB 400,...

1 komentar

Najhitrejši pomnilnik postaja realnost

X-Bit Labs - Pri Toshibi so najavili, da so začeli izdelovati prve primerke polgigabitnih pomnilniških čipov XDR DRAM, ki dosegajo takte do 3,2 GHz, česar ne dosegajo nobeni drugi čipi. Uporablja namreč Octal Data Rate, kar pomeni, da v eni časovni periodi prenese osemkrat več podatkov kot SDR. Masovno proizvodnjo pričakujejo sicer šele za leto 2005, prvi primerki (TC59YM916AMG32A, TC59YM916AMG32B, TC59YM916AMG32C) pa so izdelani že zdaj. Več o tem.

18 komentarjev

Micron in DDR-II

X-Bit Labs - Micron, dobro poznani proizvajalec pomnilniških čipov, je napovedal prve pošiljke 1 GB DDR-II pomnilniških modulov izdelovalcem strežniških sistemov. Čeprav ti moduli niso nobena novost, proizvajalec še vedno ni izustil, kdaj bodo na voljo tudi širši javnosti.

Narejeni so v 0,11-mikronski tehnologiji, za optimalno delovanje potrebujejo 1,8 V in so pripravljeni za delovanje pri 400 oziroma 533 MHz. Micron je že demonstriral 256 MB, 512 MB in 1 GB module, kar mu ponuja dobro izhodišče za dobavo čipov z velikostjo od 128 MB do 4 GB pri hitrosti 400 oziroma 533 MHz. Klik!

7 komentarjev

Samsung razkril 1600 MHz GDDR-II pomnilnik

X-Bit Labs - Kot veste, zadnje čase na področju izdelovanja pomnilniških modulov poteka velika bitka med proizvajalci. In to ne le pri sistemskem DDR pomnilniku, ampak tudi pri GDDR, pomnilniku, namenjemu grafičnim karticam.

Samsung pa je pred nekaj dnevi razkril izboljšano inačico - GDDR-2. Končni izdelek bo temeljil na tehnični dovršenosti, saj si pri nazivni hitrosti, ki so jo pripisali izdelku, ne smejo privoščiti napak. Kot pa je že razvidno iz naslova, bo noviteta tiktakala pri 1600 MHz. Samsung je za to priložnost najavil izdelek v izvedenki z 256 MB, prav tako bo v uporabi modul, ki bo omogačal grafičnim karticam uporabo 512 MB. V pasovni širini 128-bitov bo omogočal prenos dobrih 25 GB/s, pri 256 bitih pa bo prepustnost presegala 51 GB/s. Klik!

Kaj lahko se zgodi, da bosta dotični pomnilnik uporabljala tudi NV 40 in R 420

4 komentarji

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

DDR533 pomnilniški modul

X-Bit Labs - Poročali smo že, da je Hynix napovedal in poslal v proizvodnjo čipe za DDR500 pomnilnik, kar je bil svojevrsten hitrostni rekord. X-Bit Labs pa poročajo, da je podjetju Geil uspelo izdelati najhitrejši DDR pomnilnik do sedaj z nazivno hitrostjo 533 MHz, znan tudi pod imenom PC4200. Nekateri analitiki ga (kar se hitrostni tiče, ne pa same zasnove) primerjajo celo z DDR-II pomnilnikom, ki se bo počasi prikradel v naše mlinčke. Dostopni čas takisto ni niti slučajno zanemarljiv saj znaša 3,5 ns, za optimalno delovanje pa potrebuje od 2,6 do 2,95 V napetosti. Omenjeno ploščico bo GeIL ponudil v seriji Ultra Platinum in sicer v dveh velikostih -- 512 MB in 1 GB. Klik!

7 komentarjev

Samsung z gigabitnimi DDR-čipi

The Register - Samsung je včeraj objavil, da so začeli masovno proizvajati gigabitne DDR SDRAM pomnilniške čipe, ki so kot prvi dobili Intelovo uradno potrditev o ustreznosti in kakovosti. Čipi so grajeni v 0,1-mikronski tehnologiji na silicijevih rezinah premera 300 mm. Na voljo bodo s hitrostmi 266 in 333 MHz, torej za PC2100 in PC2700-module, omogočali pa bodo izjemno visoke kapacitete posameznih modulov -- vse do 4 GB, kar bo dovolj tudi za najzahtevnejše uporabnike. O cenah še ni podatkov. Več o tem.

5 komentarjev

DDR-II in Intelova čipovja zanj

EBN - Po Samsungu je tudi Intel uradno najavil proizvodnjo svojih DDR-II čipov. Uradno naj bi jih dočakali prihodnje leto, so sporočili po sestanku JEDEX konference, ki je tekla ta teden v San Joseu. Natančnih datumov pri Intelu niso želeli razkriti, poudarili so le, da bo DDR-II na voljo v drugi četrtini prihodnjega leta. Povedali so še, da pripravljajo tri čipovja za svoje procesorje in dotični pomnilnik.
  • Grantsdale za osebne računalnike,
  • Alviso za prenosnike in
  • Lindenhurst za strežnike.
Vsa imena so zazdaj še kodna.

Izvirna novica.

0 komentarjev

DDR-II prihaja

X-Bit Labs - Dejstvo je, da si DDR-II pomnilnik nezadržno utira pot v domače računalniške sisteme. Včeraj je tako podjetje Samsung Electronics objavilo, da so kot prvi na svetu sploh pričeli s proizvodnjo gigabajtnih DDR-II modulov, ki so sestavljeni iz 512 megabitnih DDR-II čipov.

Pomnilnik bo deloval pri delovni napetosti 1.8 V in delovni frekvenci 533 MHz. Dobavljivi bodo tudi 633 MHz-moduli, ki bodo namenjeni zahtevnejšim omrežjem in ostalim posebnim okoljem. A vendarle ostaja vprašanje, kdo ta trenutek tak pomnilnik sploh potrebuje, glede na to, da trenutno še ni platforme, ki bi ga podpirala. Novica.

1 komentar

DDR-II zamuja

EBNS - Po poročanju EBNS DDR-II pomnilnik očitno še ne bo prišel tako kmalu, kot smo si mnogi želeli. Njegova masovna proizvodnja naj bi se namreč začela šele sredi leta 2005, kar je kar leto pozneje, kot so sprva načrtovali. Takšno odločitev so sprejeli izdelovalci pomnilnika na zadnji konferenci. Poglavitna razloga za zamudo sta po njihovih besedah prepočasno potrjevanje novih standardov (spomnimo se DDR400) ter zavlačevanje proizvajalcev matičnih plošč, ki s trenutnim pomnilnikom svoje izdelke odlično prodajajo. Zaenkrat. Več o tem.

0 komentarjev

Kaj za vraga pomeni DDR-II?

Lost Circuits -

Vam zgornje vprašanje deluje nekoliko znano. Da, računalniški uporabniki so nenehno obkroženi z goro kratic tehnologij, za katere sploh ne vedo kaj predstavljajo, kaj šele da bi vedeli katere prednosti omogoča kakšna tehnologija. In DDR-II je zagotovo taka. Vsi pričakujemo dvokratno povišanje hitrosti, nihče pa se ne vpraša na račun česa? Je DDR-II torej res dvakrat hitrejši od navadnega DDR ter štirikrat hitrejši od SDR? Zakaj potem takšno ime?

No, na vsa ta vprašanja so se odločili odgovoriti na LostCircuits, kjer so spisali članek, ki se sicer ukvarja z različnimi vrstami računalniškega pomnilnika, prednost pa nedvomno daje DDR-II. Če vas torej zanima, čemu so DDR-II poimenovali tako, kot so ga, utegne biti ta članek izvrstno branje za vas.

5 komentarjev

DDR-II: pomnilnik prihodnosti

X-Bit Labs - Veste kaj pomeni kratica DDR-II? Double Data Rate dve, pravite? Hmm, kaj pomeni DDR-II? No, da se ne boste spotikali ob pomnilniških kraticah, so na X-Bit Labs spisali članek, v katerm razložijo delovanje ter principe novega pomnilnika, ki nosi ime DDR-II ter so mu nadeli naziv pomnilnik prihodnosti. Če vas zanima, zakaj vas prodajalec tako zavzeto prepričuje, da je DDR-II res tisto pravo, si članek le preberite.

2 komentarja

ATI z DDR-II pomnilnikom

X-Bit Labs - Vse kaže, kot da želi ATI trenutno porušiti in sesuti vse, ki se mu postavljajo na pot na trgu grafičnih kartic. Kljub temu, da imajo trenutno najhitrejšo kartico sploh ter še mali milijon njenih izvedenk za manjše vsote, so se danes lotili naslednjega velikega projekta. Danes je namreč kanadski velikan predstavil svoje prve grafične kartice, ki uporabljajo DDR-II pomnilnik, naslednik trenutno uporabljanega DDR. Kartice se zaenkrat še kodno imenujejo (kako izvirno) DDR-2M. Pojavljajo se tudi govorice, da naj bi ATI začel prodajati svojega Radeona 9700 Pro sparjenega z DDR-II pomnilnikom natanko ob splavitvi konkurenčnega NV30. Prav tako naj bi pripravili inačico 9500 z DDR-II, medtem ko o verziji 9000 s tem pomnilnikom še ni nobenih informacij. Klik!

7 komentarjev

DDR400 ni več tako oddaljen

The inquirer - Da, prav ste prebrali. Čeprav pomnilnik DDR333, ki je pravi magnet za navijalce, sploh še ni tako dolgo na tržišču, je Samsung napovedal, da se nam obeta že DDR400 pomnilnik. Ta naj bi deloval pri frekvenci 200 MHz, ker pa lahko DDR SDRAM prenese dva podatka na cikel, pa naj bi efektivno deloval pri 400 MHz. Samsung zaenkrat pošilja samo primerke tega pomnilnika, in sicer Nvidii, SiS-u in Vii, hkrati pa poudarja, da tega pomnilnika ni za pričakovati pred tretjo četrtino letošnjega leta. Za podporo se nam vsekakor ni treba bati, saj izgleda, da bo pomnilnik spet prvi podprl SIS. Več tukaj.

1 komentar

Tudi Intel s svojimi 4in1?

Intel - Izgleda, da VIA ni edina, ki pospešeno piše gonilnike za svoja čipovja za Microsoftove operacijske sisteme. Intel je izdal že drugo verzijo svojega Application Acceleratorja, programa, s katerim bodo, vsaj tako Intel, programi tekli hitreje. Tudi računalo se naj bi hitreje naložilo ter diskovne operacije pohitrile. Če ste lastnik plošče, na kateri se bohoti katerikoli od teh čipovij, kar veselo k dolvleki!

0 komentarjev

Najhitrejši grafični pomnilnik

Jaz - Izdelovalec pomnilnikov Infineon techhnologies je zasnoval najhitrejši grafični DDR SGRAM pomnilnik. Njegove pomnilne celice so 128-megabitne in prenašajo podatke po 32,64,128 ali 256 bitnih vodilih. Sami prenosi se vršijo do hitrosti 300 Mhz, kar da končno hitrost 2,4GB/s. Novi pomnilnik deluje na 1.8V napetosti (današnji ddr pomnilnik na 2.5V). Na voljo bo stvar v masovni proizvodnji konec leta. Thx, OZZY!

2 komentarja

Škatlica s Pentiumom4

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so tako pozorni do nas manj srečnih ljudi, da so celo objavili slikico Pentium4 škatlice in njene notranjosti. Glede na to, da nas velika večina še dolgo ne bo videla česa takega, je pogled kar zanimiv. Najbolj zanimiv del škatlice poleg ogromnega hladilnika in samega procesorja sta seveda dva 64MB Samsungova PC800 RIMM modula. Torej so govorice o prilaganju pomnilnika k procesorjem resnične. Seveda pa ta pomnilnik ni zastonj, saj takšen paketek z 1.5GHz procesorjem stane okoli 1300$ ( sam procesor stane dobrih 800$ ) [:\\]. Pa še slikica:

3 komentarji