» »

Oblikovanje pleksija

Oblikovanje pleksija

bozicek ::

Iskanje je trenutno onemogoceno, tako da ne vem ce je ze bilo in bom kar vprasal.

Kako najlazje oblikovati pleksi steklo? Odlocil sem se, da "oblecem" svoj napajalnik v pleksi stranice, ampak ne vem kako bi prepognil ob straneh?
Limal ne bi rad, ker se vidijo spoji in ni tako lepo na pogled.

Rekli so z navadnim fenom, samo v Bauhausu mi je rekel, da rabis poseben fen in ne takega s katerim susis lase. Potem sem slisal, da z spajkalnikom samo imam pomisleke, ker bi se stvar lahko razvlekla ali stopila.

Ali ima kdo kaksen predlog?

m.i.h.a. ::

Pri nas smo imeli tako stvar za krivljenje pleksija izdelano kar iz starega fena (sušilec za lase). Pač fen je bilo treba razkopati in njegov grelec (kateri je v obliki vzmeti) raztegniti po kanalu iz lesa in kovine. Potem si ta "fen" le še vključil in postavil na ta kanal pleksi, katerega je grelec v kanalu toliko segrel, da si ga lahko brez problemov prepognil. Stvar je veliko enostavnejša kot pa gretje s kakšnim "ročnim" fenom, pri katerem moraš paziti še to, da pleksi dobro segreješ in to naravnost.
To je samo ideja, katera deluje in rezultati so res dobri, pa še stroškov nimaš z raznimi feni.

gofra ::

Jah, s pleksijem sem sam imel kar nekaj opravka - je pa takole:

Če boš delal sam, boš moral bit hudičevo previden in vztrajen, ker gre za zelo nehvaležno stvar. Fen je res premalo, da bi ga lahko segrel s čim močnejšim pa ga lahko hitro zažgeš. Jaz sem imel opravka z večjimi radiji in sem zadevo lepo položil na kovinsko šablono (po kateri naj bi bilo oblikovano), postavil v pečico in na zmerni temperaturi (poskusi stopnjevati, ja, traja pa) pustil, da se oblikuje samo. Moraš pa vedeti naslednje: ti boš imel opravka z zelo ostrimi robovi in prišlo bo do stranskih deformacij < rob ne bo več raven ampak bo na mestu ukrivljanja izbočen. Če imaš volje dovolj to ni problem kasneje odbrusiti. Vsekakor pa ti raje svetujem, da vse skupaj (z načrti) odneseš k majstru, ki bo stvar naredil profesionalno. Nikakor pa na v Ljubljani, ker so vsi pasje dragi - sam sem ga dobil v nekem naselju (žal se ne spomnim) pred Škofjo Loko (po stari cesti, mislim, da je Godešič). Naredil je super in poceni.

frenk ::

tale majster pred šk.loko se pomoje piše tomažič...telefonska in ostali podatki so pa v eni temi o plexiju

p.s.: če se ne motm so tole podatki(gofra poprav me če se motm)

IZDELKI IZ PLEKSI STEKLA MARKO PRIMOŽIČ S.P.
RETEČE 159A (041) 735 989


PRIMOŽIČ MARKO S.P.
IZDELKI IZ PLEKSI STEKLA
RETEČE 159 (04) 513 87 70

...sem pa jest tle dobu zaston plexi:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frenk ()

gofra ::

Mislim, da bo to kar to ja!

bozicek ::

Hja, nosil bi res v skrajni sili, ker potem to v bistvu ni vec moja modifikacija.

Saj prodajajo tudi te nastavke za na napajalnike (cool pc), samo....

Bom sprobal foro z fenom (samo dobiti ga moram nekje starega) na koncu pa ce ne bo slo pa magari v Skofjo Loko

hvala

Floyd ::

Lih ki že razglabljamo o tem še eno čisto osnovno vprašanje.
Kako se pleksi reže? Naredil si bom nosilec za ventilatorja na radjatorju iz 0.5cm debelega pleksija. Eni so mi rekli naj se lotim z vbodno žago drugi pa da ob ravnilu potegneš z olfo pol pa odlomiš navzdol. Kaj je boljše oz. kako vi ti delate?
Bozicek: A si res želiš napajalec iz pleksija? Meni se zdi da nebo glih lepo. Je not full praha (kar pa verjetno itak že veš)!

L.P.
Če posilstvo je neizbežno, lezi in uživaj! KONFUCIJ

K0K0 ::

Ma krivljenje pleksija sploh ni tko zajeban mi smo to v osnovni šol počel :D .
Rabiš pa mal močnejši fen stane cca 10k al pa če si ga pr kšnmu avtokleparju sposodiš potem pa sam lepo pleksi na rob mize postaviš in ga lepo počasi segrevaš (samo tam kjer bi ga rad krivil) ter ga pritiskaš navzdol najbolš da ti pri tem nenekdo pomaga ker če boš sam bo mal zajeban .Za razrez se pa do enga mizarja zapel pa ti bo razrezov.

gofra ::

Modri zob < 8-)

Blue22 ::

mi smo vzeli v šoli en usmernik dali na 7amperov, kot eno povezavo do porabnika smo uporabili žico iz tuljave, ampak tako žico, ki je res nesramno tanka. pri visokih tokovih kar zažari. potlej pač zadevo urihtaš tako da lahk stoji zravn pleksija, odmakneš žico kake 3mm od pleksija. segrel se bo le ozek rob in ni ti potrebno biti previden da bi zvil zadevo postrani. aja če nimaš usmernika ti pa povem, da čer sprednje luči avtomobila teče velik tok.
kurc kne vem kaj bi napisu

pavl ::

Pleksi steklo se da segreti za krivljenje tudi na električnem kuhalniku ali štedilniku:
Približno 1 cm nad grelno ploščo položis dve "izolacijski" plošči - jaz sem položil na improvizirana podstavka dve stari strešni opeki. Med opekama pusti približno nad sredino grelne plošče ca 1 cm široko špranjo. Na ti dve plošči položiš pleksi steklo tako, da bo linija krivljenja približno na sredini špranje. Med pleksi in spodnjo ploščo lahko vstaviš še kakšen kos vezane plošče ali kaj podobnega, ker se opeka ali kaj podobnega lahko precej segreje.

Če je pleksi steklo prozorno, se hitreje segreva kot pobarvano, zato nastaviš malo nižjo temperaturo (npr. stopnja 2 od skupaj 3). Potem opazuješ pleksi med segrevanjem. Ko se pojavi nad špranjo v pleksiju prva bela pika (droben mehurček), je zadnji čas, da pleksi steklo odstraniš - dvigneš v navpično lego. Držiš ga zgoraj in paziš, da se ti ne upogne, ker je mehko.
Kriviš ga lahko v primežu: Že prej položiš med čeljusti primeža dve plošči. Če hočeš imeti oster notranji rob, naj ima tudi ena od plošč en oster rob. Pleksi steklo vstaviš in rahlo stisneš med ti dve plošči. Potem z letvico, desko, ... ukriviš navpični zgornji del pleksi stekla okoli ostrega roba v vodoravno (ali drugačno) lego. Tudi če delaš brez primeža, moraš fiksni del plošče stisniti z obeh strani, sicer se upogne. Nepravilno upognjen del je zelo težko (nemogoče?) lepo zravnati.:(
Nato držiš pleksi steklo v taki legi ca 1, 2 ali kakšno minuto dlje, da se ohladi in otrdi. Delno še lahko spreminjaš kot ukrivljenosti. Obstaja pa nevarnost zloma.:(

Razširjene stranske ploskve na liniji krivljenja lahko zravnaš s pilo in nazadnje s finim brusnim papirjem zgladiš hrapavo ploskev.
Na tak način težko ukriviš pleksi steklo na točno določenem mestu (npr. pod 1 mm natančno). Zato se splača pustiti na vsaki strani nekaj materiala viška, ki ga pozneje odžagaš.
Pleksi lahko žagaš z žago. (Če ti ni pod čast, vzameš na primer lokin žagice;) ). Po žaganju spet zravnaš robove s pilo.

Vse skupaj je preprosto, samo lotiti se je treba.;) In vsako operacijo prej naredi na kakšnem odpadnem, majhnem delu pleksija, da boš dobil občutek.
Lep pozdrav. Pavel

bozicek ::

Hvala. Bom sprobal se to moznost.

Ceprav en kos plexija sem ze unisil ob experimentiranju

xardas212 ::

obujam staro temo......


vem da ni vezano na računalništvo a vseeno bi lahko kdo naredo/oblikoval iz pleksija haubo veliko cca. 100cm*75cm, gre za zadnjo haubo od avta. Staro haubo mam, ki bi lahko služila za izdelavo vzorca/kalupa, kolko bi prišla zadeva in če je sploh možno naret mora pa bit isto ukrivljena kakor original in prozorna


lp denis

boogie_xlr ::

ti bi rad da bi se ti vidlo ka maš v kuferamu :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje kupit pleksi steklo?

Oddelek: Kaj kupiti
2335643 (25310) francek1
»

Cena plexi-ja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
306935 (6346) CaqKa
»

Kje u Ljubljani pleksi

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
163001 (2808) frenk
»

Kje lasersko razrežejo pleksi?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
134482 (4087) Misty
»

Plexi steklo

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
266768 (4536) IR Babun

Več podobnih tem