» »

Reševanje podatkov iz HDD

Reševanje podatkov iz HDD

zee ::

Pozdrav vsem!
Pred nekaj tedni mi je crknil trdi disk Maxtor D740X-6L (40GB, 7200 rpm). Po pogovorih z nekaj ljudmi sem ugotovil, da je šla k vragu elektronika od diska.

Kaj lahko naredim, da rešim podatke (vem, da se vsega ne da) iz diska? A je kdo med vami, ki bi to znal narediti (proti plačilu seveda)??

Hvala vnaprej.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
  • spremenilo: zee ()

zile ::

Mogoče bi ti nekdo posodil elektroniko od delujočega diska za ta čas da si presnameš podatke na drug disk. Menjanje elektornike diska ni nobena umetnost. Nikar pa diska ne vrži stran, če si prepričan da je elektronika res zanič. Sem prepričan da boš nekega dne našel nekoga z enakim diskom.

zee ::

Hvala za odgovor. Ravno prejle sem odvijačil ploščico s predvidoma skurjeno elektroniko. Predvidoma pa zato, ker če recimo disk priključim se čipi pričnejo greti in to je to. Sam sem najprej pomislil na motorček.

lp ze

zile ::

Mogoče lahko poslikaš z obeh strani elektroniko od diska in prilepiš sliko sem na forum.
Kar se tiče motorčka je ponavadi tako, da ko prižgeš računalnik in disk previdno držiš v roki, začutiš neko silo če ga rahlo obračaš. Pomeni da se plošče vrtijo in motorček deluje.
Ali ti računalnik oz. bios sploh spozna disk ? Ker če ti ga, potem lahko tak disk priklopiš kot sekundarni disk. Potrebno je le imeti nek delujoč sistem in dovolj prostora za backup podatkov na delujoč disk.

zee ::

Bomo poskusili (ni še digitalca) poslikati vezje.

Stvar je taka. Če disk priključim in prižgem, ga bios ne zazna oz. prej timeouta. Plošče se pa ne vrtijo, ker se disk prav nič ne trese oz. kako drugače hrup zganja (prej je bil zelo zelo glasen). Se pa čipi pričnejo greti takoj, ko pritisnem POWER. Zaradi tega sem bil precej presenečen, ko se je izkazalo, da je šlo verjetno čipovje po gobe, ker motorčku se ne da pomagati, ko gre enkrat po gobe (po mojem).

dvomim pa, da bi šel motorček na dveh diskih v roku enega tedna. V računalniku sem imel namreč dva diska. Eden (Maxtor) je bil namontiran, drugi (IBM) pa je bil v racku in sem ga vstavil, ko se mi je zaluštalo kakšnega filma. Poudariti pa moram, da je IBM verjetno crknil zaradi manjše statične razelektritve.

lp zee

zile ::

A je mogoče tale Maxtor tak, da ima na čelni ploskvi (nasprotna stran od elektronike), nekakašno vdolbino po 2/3 površine ?

zee ::

Ima nekakšno vdolbino, ja; zato je prav lepo sedel na dno kište ravno nad pcspeaker. prednja stran diska (kjer ni konektorjev) je za 3-4 milimetre nižja od ostalega dela diska.

imaš/poznaš koga, ki ima kakšen tak disk za posodit? elektroniko (če je seveda to tisto, kar je šlo po gobe) bi rabil samo za 10-15 minut.

lp zee

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

zile ::

A je tvoj Maxtor točno tak. Bom v ponedeljek pogledal, mogoče se kaj najde.

zee ::

Ja oz. skoraj, ker nimam nobenega čipa z napisom Samsung. Čipa z imenoma sta od Aegere-ja in Hyundai-ja. drugače pa vizuelno in modelno sta enaka.

lp zee

zile ::

Ja tisto je bil 80Gb model in je imel pač 2Mb rama od Samsunga, tvoj pa je 40Gb in ima pač 2Mb rama (cache-a) od Hyundaija. No problem. No važno je da vem, za kateri model gre.

zee ::

Super. Upam, da se bo izšlo.

Čez teden bom v Ljubljani, zato mi pozvoni na 041//869-083, če boš našel kaj. Pridem pa lahko kamorkoli (avto pa to).

lp zee


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava elektronike na disku - WD green->blue

Oddelek: Pomoč in nasveti
131934 (1488) Spajky
»

Hdd problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
251797 (1130) BlueNik
»

Trdi disk -> uničen -> kako do podatkov???

Oddelek: Strojna oprema
312383 (1860) everyone
»

Mrtva elektronika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
102441 (2223) misso
»

izmenjava

Oddelek: Slo-Tech
131185 (945) Tic

Več podobnih tem