Forum » Strojna oprema » Izginil disk - ne vidi ga niti bios!? -> kako rešiti podatke
Izginil disk - ne vidi ga niti bios!? -> kako rešiti podatke
tebodi ::
Imam ene par let star maxtor 40gb disk, ki je kar lepo delal in ni kazal znakov popuščanja (redno čekiran, defragmentiran). Potem pa so se pred par dnevi meni nič tebi nič xpji ob nalaganju nenavadno dolgo zadržali pri winxp logotu - ni preostalo drugega kot reset - nakar pa ga bios ni več niti zaznal.
Seveda - vse imam na tem disku.
Kaj sem ugotovil:
-disk ne spušča čudnih zvokov (bolj stari 7200 diski so vsi malo tulili), ob obračanju levo-desno med delovanjem prav tako ne
-zažene in vrti se normalno
-ni moč čutiti prekomernega segrevanja
-v zelo kratkem času se pa precej segreje logično vezje oz. Čipi na njem.
Zgodi se namreč nekaj precej čudnega - če je disk hladen, poteka vse normalno toliko da ga bios prepozna, čez par sekund, ko bi se moral naložiti sistem (iz drugega diska), pa vse skupaj obvisi ali zamrzne. Tudi ob takojšnjem soft-resetu ga nato niti bios ne prepozna več in vse zamrzne že tam. Enkrat se je po večminutnem čakanju celo uspel naložiti powermax (maxtorjev program), vendar seveda ni zaznal diska.
Meni vse to kaže na možnost, da je šlo rakom žvižgat vezje, ali pa morda samo kakšen element na njem. Ali je možno, da bi menjava celotnega vezja iz identičnega diska zadevo rešila?...
Nimam dovolj svežega backupa, da bi podatke lahko odpisal, in ker se ne morem spomniti, kaj bi se še dalo narediti (razen nasvet s hladilnikom, he he) preostane samo eno:
morda ve kdo za kakšne strokovnjake za reševanje podatkov v naših krajih? mislim prave profesionalne, ki imajo opremo, ne pa da bodo samo kakšne programčke poganjali...
Ali je še kakšna možnost?
Hvala za pomoč!
--bojevnik
Seveda - vse imam na tem disku.
Kaj sem ugotovil:
-disk ne spušča čudnih zvokov (bolj stari 7200 diski so vsi malo tulili), ob obračanju levo-desno med delovanjem prav tako ne
-zažene in vrti se normalno
-ni moč čutiti prekomernega segrevanja
-v zelo kratkem času se pa precej segreje logično vezje oz. Čipi na njem.
Zgodi se namreč nekaj precej čudnega - če je disk hladen, poteka vse normalno toliko da ga bios prepozna, čez par sekund, ko bi se moral naložiti sistem (iz drugega diska), pa vse skupaj obvisi ali zamrzne. Tudi ob takojšnjem soft-resetu ga nato niti bios ne prepozna več in vse zamrzne že tam. Enkrat se je po večminutnem čakanju celo uspel naložiti powermax (maxtorjev program), vendar seveda ni zaznal diska.
Meni vse to kaže na možnost, da je šlo rakom žvižgat vezje, ali pa morda samo kakšen element na njem. Ali je možno, da bi menjava celotnega vezja iz identičnega diska zadevo rešila?...
Nimam dovolj svežega backupa, da bi podatke lahko odpisal, in ker se ne morem spomniti, kaj bi se še dalo narediti (razen nasvet s hladilnikom, he he) preostane samo eno:
morda ve kdo za kakšne strokovnjake za reševanje podatkov v naših krajih? mislim prave profesionalne, ki imajo opremo, ne pa da bodo samo kakšne programčke poganjali...
Ali je še kakšna možnost?
Hvala za pomoč!
--bojevnik
- polepsal: Gandalfar ()
Dr_M ::
Morda ve kdo za kakšne strokovnjake za reševanje podatkov v naših krajih? Mislim prave profesionalne, ki imajo opremo, ne pa da bodo samo kakšne programčke poganjali...
so. cene so pa nekje od 1000€ dalje, odvisno od dela ki ga imajo s tem.
jest bi na tvojem mestu nesu disk h ksnmu kolegu, pa pr njemu probu skopirat podatke...
so. cene so pa nekje od 1000€ dalje, odvisno od dela ki ga imajo s tem.
jest bi na tvojem mestu nesu disk h ksnmu kolegu, pa pr njemu probu skopirat podatke...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Uh, mogoče bi moral post objaviti v Elektrotehniki in elektroniki?...
To sem še mislil - pred nekaj tedni so v Delu imeli članek o enih ki se ukvarjajo s tem - se mogoče kdo spomni kdo je odgovarjal na vprašanja?
Hvala za vsakršne utrinke!!
To sem še mislil - pred nekaj tedni so v Delu imeli članek o enih ki se ukvarjajo s tem - se mogoče kdo spomni kdo je odgovarjal na vprašanja?
Hvala za vsakršne utrinke!!
Če bo slučajno še koga zanimalo.. Najboljša varianta pri nas izgleda so Olimp.
Glede na to, da vezje "zataji" po nekem času, sem upal da bi lahko šel samo kak element na vezju, ampak videti je, da ne bo nič iz tega..
Kaj nas niso v osnovni šoli več učili o vezjih.
Glede na to, da vezje "zataji" po nekem času, sem upal da bi lahko šel samo kak element na vezju, ampak videti je, da ne bo nič iz tega..
Kaj nas niso v osnovni šoli več učili o vezjih.
Lith ::
če se en čip na vezju greje toliko da ne moreš na njem držat prst, potem je očitno odfu... s tem tudi vezje (oz kontroler diska)
Seveda pomaga samo zamenjava elektronike (kontrolerja), ampak najt enak disk z elektroniko... huh.. točne podatke napiš, mogoče je kdo
Seveda pomaga samo zamenjava elektronike (kontrolerja), ampak najt enak disk z elektroniko... huh.. točne podatke napiš, mogoče je kdo
Soncek ::
Menjaj kontroler na disku. Ponavadi so zvezda vijaki. Jaz sem
tako resil maxtorja 80 Gb. Samo glej da bo ista srevilka.
tako resil maxtorja 80 Gb. Samo glej da bo ista srevilka.
To res ne more škodit, čeprav glede tega, da bi kdo imel tak disk doma na zalogi, gojim bolj majhno upanje...
Gre za Maxtor DiamondMax 40 Plus (40GB 7200 disk), Model 54098U8, Koda DA620CQ0, Serijska K8033A0C.
Soncek: To pa so prve spodbudne besede - prvi odziv, ki sem ga našel, da je to komu uspelo... You can count yourself lucky...
Hvala!
Gre za Maxtor DiamondMax 40 Plus (40GB 7200 disk), Model 54098U8, Koda DA620CQ0, Serijska K8033A0C.
Soncek: To pa so prve spodbudne besede - prvi odziv, ki sem ga našel, da je to komu uspelo... You can count yourself lucky...
Hvala!
BlackHole ::
Uh, bojevnik, z enakim problemom se ubadama. S tem, da gre pri meni za 120 Gb disk, tudi Maxtor. Moj je imel precej podobne simptome preden je izdahnil. Zdaj sem ga prepustil kolegu, ki je nabavil nekje enak disk in bo poskusil menjati vezje (ker disk se vrti) in seveda upajmo na najboljše. Podatke rešim, potem pa ga verjetno celo vrnem prodajalcu (namreč še ni star eno leto, bo pa treba v Avstrijo).
Soncek ::
Po oblasnikih si probal poiskat ce kdo prodaja tak disk ?
Na bolhi je eden ( Klik)
Ce so ti podatki vredni 11000 sit in itak ti potem disk ostane.
Lahko pa po trgovinah poklices in vprasas ce imajo mogoce tak disk nov.
Aja, moj disk je bil cisto skurjen, verjetno je prislo napajanje v stik (ne vem kako), tako
da se je vezje greo tako da ga z roko nisi mogel drzati. Disk se tudi ni vrtel in ni dal
od sebe nic ce si ga priklopil.
LP
Na bolhi je eden ( Klik)
Ce so ti podatki vredni 11000 sit in itak ti potem disk ostane.
Lahko pa po trgovinah poklices in vprasas ce imajo mogoce tak disk nov.
Aja, moj disk je bil cisto skurjen, verjetno je prislo napajanje v stik (ne vem kako), tako
da se je vezje greo tako da ga z roko nisi mogel drzati. Disk se tudi ni vrtel in ni dal
od sebe nic ce si ga priklopil.
LP
Han ::
Če hladen disk še kaže znake življenja, ga daj pred uporabo za nekaj ur v hladilnik. Potem ga priklopi pri odprti kišti in vanj usmeri tok hladnega zraka. V pol ure bi verjetno lahko rešil podatke...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Uh, še pregledujem oglase in ostalo...
Tale disk je star par let (garancija potekla maja lani), in jih morda sploh niso prodajali pri nas (nabavil v AUT), no občutek imam da jih je bilo bolj malo..
Ironija - en sto let star maxtor 8gb pa noče crknit, pa bi zarad mene lahko...
Simptomi so še vedno takšni:
BIOS zazna ok, vrti in "klikne" ok
(vse skup stoji 10 s)
"POST okvirček" ok
(ob nalaganju pa čez 2 s spet hang)
Bomo videli kako in kaj...
No hvala zaenkrat!
Tale disk je star par let (garancija potekla maja lani), in jih morda sploh niso prodajali pri nas (nabavil v AUT), no občutek imam da jih je bilo bolj malo..
Ironija - en sto let star maxtor 8gb pa noče crknit, pa bi zarad mene lahko...
Simptomi so še vedno takšni:
BIOS zazna ok, vrti in "klikne" ok
(vse skup stoji 10 s)
"POST okvirček" ok
(ob nalaganju pa čez 2 s spet hang)
Bomo videli kako in kaj...
No hvala zaenkrat!
Soncek, Han:
Pri meni se vezje ne greje tako, da ga ne bi mogel z roko držati, nanj sem usmeril ventilator in se sploh ni segrelo. To bi lahko pomenilo neko "delno pokvarjenost".
Očitno tudi vsaj do neke mere deluje - prepoznane so vse karakteristika diska, tudi "seek" na začetku ob identifikaciji je ok.
Poskusil bom na vezje dati led v vrečki, zmrznjen disk se po moje namreč bolj slabo vrti...
Pri meni se vezje ne greje tako, da ga ne bi mogel z roko držati, nanj sem usmeril ventilator in se sploh ni segrelo. To bi lahko pomenilo neko "delno pokvarjenost".
Očitno tudi vsaj do neke mere deluje - prepoznane so vse karakteristika diska, tudi "seek" na začetku ob identifikaciji je ok.
Poskusil bom na vezje dati led v vrečki, zmrznjen disk se po moje namreč bolj slabo vrti...
Han ::
Led v vrečki ne bo v redu, ker se bo na vrečki nabral kondenz. Disk daj v hladilnik, ne v zmrzovalnik...
A ti poskušaš zagnati sistem z diska? Zakaj ga ne priklopiš kot drugi disk na Secondary Master in samo preneseš podatke na "zdravega" primarnega...
A ti poskušaš zagnati sistem z diska? Zakaj ga ne priklopiš kot drugi disk na Secondary Master in samo preneseš podatke na "zdravega" primarnega...
Han: Vse probal, razen tega da sistem zaženem s tega diska...
Problem je v tem, da zamrzne mašina ne glede na karkoli..
Upanje ostaja.
Problem je v tem, da zamrzne mašina ne glede na karkoli..
Upanje ostaja.
Gandalfar ::
Kaj pa kaksn linux kot primarni os? Morda se ne bo usuval.. nisem cisto razumel kaj mislis s tem, da masina zamrzne. V kateri fazi?
Gandalfar: Tak je - ko je disk hladen, ga BIOS najde normalno. Nato se še pred izpisom "okvirčka" z priključenimi napravami ustavi za pribl. 10 s, nato v okvirčku vse izpiše pravilno, nato spet en interval čaka, pribl. 10 s, nato par sekund nalaga sistem z diskete (če namesto z diskete bootam z drugega diska je ta interval krajši), nato pa zamrzne - po pribl. 30 s je še mogoč soft-reset s tipkovnico, nato tudi to ne več.
Mislim da je to obnašanje res čudno - nikjer nisem uspel zaslediti česa podobnega.
Probal sem z dosom, win98, winxp, z linuxom pa ne, ampak kar dvomim, da bi bilo drugače.
Mislim da je to obnašanje res čudno - nikjer nisem uspel zaslediti česa podobnega.
Probal sem z dosom, win98, winxp, z linuxom pa ne, ampak kar dvomim, da bi bilo drugače.
Hja, v 2 sem sprobal do sedaj (2 različna chipseta, 3 kontrolerji).
Vsekakor - pred kakšnim bolj rigoroznim postopkom treba še več kombinacij sprobat.
Vsekakor - pred kakšnim bolj rigoroznim postopkom treba še več kombinacij sprobat.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pok, pok, pok se oglaša TDOddelek: Strojna oprema | 2986 (1909) | perci |
» | Hdd WD 80G crknil a se da kaj podatkov rešit!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1547 (1140) | BlackHole |
» | Oživljanje diskaOddelek: Strojna oprema | 1976 (1666) | frenk |
» | Reševanje podatkov iz HDDOddelek: Pomoč in nasveti | 927 (816) | zee |
» | Umiranje IBM-ovih diskovOddelek: Strojna oprema | 2327 (1383) | windy |