» »

NTFS se mi je sesul. Na pomoč!

NTFS se mi je sesul. Na pomoč!

jernejus ::

Na disku sem imel nekaj NTFS particij, vendar so se mi danes sesule. Ker imam tam mnogo pomembnih podatkov (fotografije, pošta, dokumenti,...), bi jih rad ohranil. Baje je dober program za recovery tabel Tiramisu. Sem ga že nekoč uporabil za reševanje FAT32. Vendar programa Tiramisu za NTFS nimam. Kje ga lahko dobim? Obstaja tudi kak drug program? Mora pa biti narejen za delo v DOSu, s sistemske diskete, ker drugače ne gre. Hvala.

T(he) Boss ::

Kaj se ti je sesulo? Windowsi al podatki o particijah? Ce prvo potem je najboljsi erd commander, ce pa drugo pa slo-tech linux :D

vegavega ::

Meni se je isto sistem zrušil. Če ma kdo kak nasvet, kako lahko posnamem XP pro na novo, ker namreč ko formatiram disk in poskušam na novo naložiti XP, računalnik formatira dis, potem nalaga XP mape na C: potem sporoči da se bo resetiral, potem pa sem zopet na začetku, namreč pri formatiranju diska in tako se lahko preganjam naprej. Naredil sem že 4 kroge in nič. Vedno isti krog. Giro di XP. Je pa res, da me je po tem, ko sem pritisnil F2 vprašal za ASR disketo, vendar je nažalost nisem imel, ker sem namreč pred 3 dnevi XP je postavil na novo z vsemi updati in novimi driverji za hardware. Hvala in LP!
Ales

hruske ::

Lahko bi bila kriva hardverska napaka, npr. rami?

Sumo ::

vegavega: ko ti ob rebootu napiše "press any key to boot from CD", pač ne pritisni ničesar. :)

darkolord ::

jernejus: prav bi prišlo malo več informacij o tem, kako se ti je stvar sesula oziroma kaj sploh deluje, do kam pride itd

cryptozaver ::

Valda da ti po prvem rebootu ponovno zazene instalacijo - vmes vzem ven CD pa bo!

ZLOky ::

Za recover v DOSu uporabi EasyRecovery od OnTrack. Deluje izvrstno, če nisi preveč zaštrikal disk kot jaz.

vegavega ::

To sem že poskusil, pa je hotel imeti cd za boot (boot drive). Če mu ga ne bi pustil v mašini, sploh dalje ne bi prišel. Čeprav ne veliko dalje:)

vegavega ::

Tudi ce ne pritisnem nic pred 15 sek casu ko se reboota, sem na istem. Skratka XP-jev sploh ne morem naložit do konca. Vse kar mi naredi je formatira disk, naloži prvotne mape potrebne za instalacijo XP, potem pa se reboota in zopet smo na "inspecting your hardware...". Hvala za idejo.

djandy00 ::

uf, si ze zafrknil zadevo.

Ljudje, dajte pri takih vprasanjih najprej vprasat, sele potem ponovno namestit Windowse... :\

Ker sem dober po srcu vam zaupam skrivnost:D, ki vas pri serviserju lahko stane od 10-20 jurjev (vsaj jaz racunam toliko).

V Win XP in Win 2000 obstaja t.i. recovery konzola, ki se dobi z vstavitvijo cd-ja v racunalnik in zagon s tega cd-ja. Toda! potem ne gres na install windows, ampak na repair in potem na Recovery console. Masina se boota v command window nacin. Tam te vprasa katero instalacijo winsov zelis popravljat (ponavadi je le ena C:\windows (XP) oz. C:\WINNT (2k)). pritisnes pac kar ti pravi (mislim, da je stevilka), nato te vprasa za geslo za administratorja (vpises geslo lokalnega administratorja, ne domenskega (ce ne ves kaj je to, potem vpisi geslo, ki ga poznas za racun Administrator) -> v 80% na XP je ta prazen.
Ko te vrze v prompt "C:\" vtipkas "chkdsk /p" (vse brez navednic) in pocakas, da oddrdra svoje. nato vpises exit in racunalnik se restarta. Ce prides v winse normalno, si resil zadevo. Ce to ne resi zadeve, se izvede repair instalacije winsov cez obstojece (tako ne povozis nobenih podatkov, le vse racuni in pravice se ponastavijo). Ce to ne pali, potem gres instalacijo winsov v drugo mapo (npr. c:\windows1\), tako se bojo windowsi namestili na novo brez izgube podatkov in formatiranja ;) prepises vse podatke, pobrises masino in se enkrat namestis komplet winse na novo. Zakaj? Zaradi tega, da imas cisto okolje, brez nesnage po disku.

Vsekakor pa priporocilo vsem: imejte vsaj!! dve particiji (razdelka) na disku, priporocljivo tri (3). Na enem so winsi in programi, na drugem podatki, na tretjem izmenjevalna datoteka (swap file). Zapisite si vse nastavitve, ki jih opravite na programih in jih shranite zraven podakov. Tako boste najbolj sigurni pred sesutjem winsov. Izjema je sesutje trdega diska zaradi hardverske napake.

veselo na delo.:D
Andy, pro-lab.net

There's no business like IT business...

vegavega ::

Čeprav repair conzola ni zame več pomembna, sem vseeno poizkusil. Vstavil CD XP v PC in se je pognal Windows Setup. V prvem meniju sem izbral R (repair). V promptu sem izbral edino opcijo 1: c:/windows. Ni zahteval gesla. Ukazal sem CHKDSK /P in javil mi je disk ima eno ali več težjih napak.Potem ukaz EXIT in po restartu sem se znasel zopet v Windows Setup-u.Zopet sem poizkusil v prvem meniju z R (repair in ne z I (instal). Repair konzola (prompt) ti ponudi 1: c:/windows in izbral sem edino opcijo (1). Zopet ukažem CHKDSK /P, vendartokrat ni javil napake na trdem disku.Dobro.Ustvaril sem c:/windows1 z ukazom MD Windows1 in ukažem EXIT. Po restartu sem zopet v Windows Setupu in v prvem meniju zopet izberem R (repair) in v upanju, da se bo pokazalo v repair konzoli poleg 1: c:/windows tudi druga opcija 2: c:/windows1. Toda bilo je ni.?:| Izbral sem 1: in ukazal FIXBOOT in FIXMBR, potem EXIT. Po restartu sem bil na začetku (Windows Setup). Potem sem nehal, ker ni več idej. Prosim za nasvet in hvala za vse tiste prejšnje.LP|O

mare_ ::

Kaj če bi vzel CD ven?

mesoreznica ::

@vegavega sem imel podoben problem. Sem skoraj 100% siguren, da gre za hardversko napako. Vzemi rame ven če jih imaš več in daj noter samo enga ter ponovi zadevo. Če ne bo šlo, prestavi ram v drug slot.....

Pa preden poskušaš tole z rami idi v Bios in povrni default nastavitve.

LP

vegavega ::

Hvala za informacije. Sem porihtal, problem pa je bil v tem, da ni bil primary master HDD. Tako dejansko ni bilo v biosu zaznan HDD. Po tej nastavitvi je vse stimalo. Hvala za vse nasvete. LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows XP repair

Oddelek: Pomoč in nasveti
191070 (912) kmetek
»

TeŽava s trdim diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
231641 (1284) bluefish
»

Kako obdržati linke do aplikacij, register in ostalo, ko reinštaliraš WinXP???

Oddelek: Operacijski sistemi
131533 (1281) Lith
»

Novi (2.41) driverji za NF2 zrusili sistem?

Oddelek: Pomoč in nasveti
321719 (1356) kuglvinkl
»

PROSIM POMAGAJTE-NUJNO

Oddelek: Pomoč in nasveti
8920 (736) BigFoot

Več podobnih tem