» »

5Mb bo dovolj za prvo particijo?

5Mb bo dovolj za prvo particijo?

matic ::

Ce so win2k in winMe na istem sistemu je dobr ce je vsak na svoji particiji.. in oboji rabju prve sektorje prvega diska!? Right? (tut win2k??) Tko da najbols je ce se nardi 3 particije (!?) -> C; D; E
Na D je win2k (NTFS particija) na E je winMe (FAT32) in na C je samo boot (FAT32) in tisti prvi sektorji!? Potem je cist cez glavo dovolj da je particija "c" velika samo 5Mb (tut 2Mb bi mogl bit dovolj) ???

Moja logika in razmisljanje je tako, a kdo vid tle kksn problem al pa pozna bolso resitev za razdelitev in najbolse funkcioniranje??
(tako naj bi bilo ker ce se eni winsi sesujejo npr. winMe samo foramtiras in ovo na novo nastimas E disk in vse je tako kot je treba!)


Drug problemcek je pa se.. tist ms boot nardi da bootat npr. winMe in pa win2k.. v lilotu/grubu pa stimas za botat al linux al pa winse.. skratka ms! A je kksna varianta da vse zdruzis v eno samo zbiranje kater sistem zazene? Linux/winMe/win2k?

Complicated :D // ampak vse to rabm! :)

andrej ::

ma ne rabis 3 particij. vse je tak na prvi.
glede linuxa, win9x in w2k pa se da vse naredit na en minu - lahko celo na NT boot loader. teme smo ze po dolgem in pocez obralvnavali vprejsnjih threadih... poglej pod OS

matic ::

Ma to da je na prvi def. ni ok! Ker se navlace ene navlake na disk tk hitr da je stala! In potem ne ostane drugega kot pa format in sistem na novo postavit, ker samo brisanje odinstaliranje programov in ponvna instalcija ni ok! Se posebaj velja to za winMe in vse 9x! Drugo.. rad bi imel tudi del ntfs particije in uporabil zascito ki jo omogoca!

andrej ::

zleda da ti rabis tole:
- 1 particija za win9x/ME
- particija za podatke
- particija za w2k

Tako s formatiranjem nimas problemov. ko ti nastane stala na win9x part. jo enostavno formatiras in instaliras win9x programe. vsi podatki in w2k pa ostanejo...

matic ::

Ja dobra ideja! hvala! Samo vseeno kaj pa menis o prvi particiji? Ce bom imel na njej win Me pa jih bom sesul se bojo tut sectorji od win2k podrl in ga nebo ve ganjal.. sej bo ostajal se vedno repair samo vseeno je lazje ce je 2Mb/5Mb prve particije zato? In koliko bo dolj; 2Mb? Mislis da to ni v redu?

iBojan ::

Ti kar najprej Win2K instaliraj potem pa še en majhen programček VMWARE in si z njegovo pomočjo lahko narediš vse kar želiš ;) Omogoča ti namreč, da imaš instaliranih več OS (od Win 3.1 do linuxa, ... ). Pa še kar je najboljše je to, da ne rabiš za vsak OS svoje particije, ker namreč narediš pač virtual drive pa potem tam vse instaliraš pa je ;) Jaz imam Win2k in sem si tako instaliral linuxa pa dela brez problemov ;) Edino kar je, da potrebuješ 96 MB rama, deka tudi z manj samo si malo potem omejen. Poskusi boš videl, da se splača. Če pa kaj zajebeš pa kar virtualni disk zbrišeš pa vse znova naložiš pa je ;)

lp, _GeS_

matic ::

Tist vse na novo mi ne ugaja!!! :)

Dej nej mi en sam pove a bo dost 5Mb al je kksna fora da bo os rabu vec na prvi particiji?

Loki ::

Kukr jest vem, more bit swap po defaultu (vsaj za Win9x/ ME) obvezno na C:\ particiji.
I left my wallet in El Segundo

Paramedic ::

ne, swap je tam, kjer je windows. matic: ne komplicirat s to particijo 5 mb, ker se potem ne boš nč več znajdu. dej dve particiji- eno za podatke eno za os. tako ima večina.
End transmission.

Loki ::

Ni res.
Jest sem enkrat imel Win 2000 na C: z NTFS FS.
Ko sem hotel instalirat Win 98, mi je install program prijavil, da ne morem instalirat Winsev, ce je primary particija NTFS ali HPFS (OS/ 2).

Ko sem C: formatiral v FAT32, je slo kot namazano.
I left my wallet in El Segundo

andrej ::

matic: ko bos instaliral ME se ti bo povozil boot sector od w2k, vendar je to tako ce mas posebno particijo ali ne. To se zgodi v vsakem primeru, tak da ti tista particija cisto nic ne koristi. repair is the way to go.
_GeS_: VMware je dobra resitev, ampak not ravno ne mores igrat iger ali kaj zlo resnega delat. Je pa odlicen ce hoces kaj stestirat ali pa naredit kaksno testno mrezo, itd.. BTW: Konkurenca je Virtual PC na http://www.connectix.com, ki dela zelo dobro tudi z XP-ji.
roberto: za win9x ne vem, ker tukaj nisem domac, v Nt sistemih pa ne rabis met swapa na C-ju. Moras ga met samo takrat ko hoces, da ti naredi crash dump datoteko ob modrem zaslonu. v vecini primerov tega ne rabis, tak da ne rabis me swap fila na C-ju.

matic ::

andrej: si 100% da tole drzi: "ko bos instaliral ME se ti bo povozil boot sector od w2k" ker kar nekaj sem ze v tem smislu sprobaval pa se ni nic rusilo, ravno zaradi tega mi to roji po glavi.. mislim da se samo rusi v primeru ce: imas na c celoten os, pa potem vrines disk in prejsni c postane d in ni vec activen oz. "booteran" in na novi c pozenes/instaleras nek drug sistem(winse).. potem ko hoces vse skupaj nazaj vrnit se pravi povrnit stari C na svoje mesto se ne bo bootal ker bo imel povozene sektorje!

Tistih 5mb prve particije bom kar poizkusil! Nekej sem ze probal samo je bila prva particija 100mb in je 100 mal prevec waste of space! Upam da bo swap pri win9x na e

Se dve vprasanji!
1. Kako v win2k dolocas kje bo stal folder doc&sett ce se to sploh da, da bi ga premaknil na drug disk!?
2. Je mozno na kak nacin v winME dostopat do NTFS particije z ustreznim geslom?

andrej ::

matic: ME ti ne povozijo vedno boot sektorja. obicajno ti ga, vedno pa ne
[1] ko enkrat w2k instaliras to ne mores spremenit. ok ga lahko, vendar moras zlo sarit po registru. postopek mas opisan na support.microsoft.com. drugi, boljsi nacin pa je unattended instalacija, pri kateri s pomocjo skripte dolocis nastavitve.
[2] Ne, to gre kar brez gesla - www.sysinternals.com in poblej NTFS DOS program.

matic ::

(1) khm khm khm.. kako pa sploh pridem do te unattended instalacije??

(2) se pravi da ntfs tut ni potem varna zascita podtakov.. se da vseeno sarit po njej?

andrej ::

[1] odjadraj na w2k CD v support\tools direktorij in razpakiraj deploy.cab. tam mas vse kaj rabis.

[2] hja, NTFS je varen pod w2k. drugje pa ni. cim ti lahko nekdo pride do fizicnih podatkov na disku ti jih lahko prebere z bitnega nivoja - to dela NTFS. Edina resitev je sifriranje podatkov. Seveda w2k podpirajo sifriranje na NTFS-ju s pomocjo EFS-ja. Right click na folder, properties, advanced, encrypt content to ...
ko jih sifriras ti nic vec ne more do podatkov. Samo pazi! ko mas sifrirane podatke, ki shrani svoj privatni kljuc in ga dobro varuj. Ce kdo pride do tega kljuca, ti lahko odpre datoteko. Ce pa ga zgubis, pa grejo podatki pa pa...

Paramedic ::

Js tam nimam nobenga 'encrypt file to...', niti česa podobnega...:|
End transmission.

andrej ::

encrypt mas na NTFS particijah:
1. explorer
2. right click na datoteko/folder
3. properties
4. Advanced gumb
5. potem pa mas encrypt content to secure data checkb box

lahko pa tudi cipher.exe v command promptu...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Win2k, instalacija, pomoc

Oddelek: Operacijski sistemi
212138 (1920) CaqKa
»

win2k + winMe

Oddelek: Pomoč in nasveti
71029 (939) Can
»

NTFS +/-

Oddelek: Operacijski sistemi
171643 (1460) Loki
»

W2K clean install help!

Oddelek: Pomoč in nasveti
131957 (1820) andrej
»

Znebiti se Win98

Oddelek: Operacijski sistemi
122096 (1934) OrlyTM

Več podobnih tem