» »

Obnašanje Maxtor diska po low-level formatu.

Obnašanje Maxtor diska po low-level formatu.

barbarpapa1 ::

Pozdravljeni.

Imam Maxtorjev trdi disk 6Y080P0 (ATA 80GB, 8MB Medpomnilnika, 7200 RPM), s katerim imam kar nekaj težav. Disk je bil razdeljen na dve NTFS particiji. Manjša 10GB velika je služila samo za operacijski sistem in za pagefile.OS je bil W2K. Druga particija je bila v celoti namenjena programski opremi in podatkom. V sistemu imam kot slave še en manjši disk, ki vsebuje še prvotno instaliran OS (isto W2K) in particijo s podatki.

Simptomi:

Računalnik se je pri shut-downu spet avtomatsko zagnal in javil, da ne najde bootable device.

Izvedeni ukrepi:

1. Preanaliziran disk z Maxtorjevim Powermax programom, ki je javil kodo Y2NS57 n in da gre za težjo napako.

2. Zamenjal sem jumperje na diskih, tako, da je prvotni (prej omenjeni) disk postal master, poškodovan pa slave. To mi je omogočilo zagon sistema in reševanje podatkov. Za ta namen sem (uspešno) uporabil program "Get Data Back for NTFS". Program je potreboval cca. dan in pol, da je zgradil strukturo direktorijev.

3. Spet sem zamenjal jumperje za master in slave, ter s Powermax programom izvedel low level format. To je trajalo ceo noč (cca. 10 ur). Po low-level formatu sem še enkrat zagnal test s Powermaxom, ki je javil isto napako, kot pred low-lewel formatom, kar sem tudi nekje pričakoval, saj na dsiku ni bilo nobene podatkovne strukture. Med low-level formatiranjem se sekundarni disk iz varnostnih razlogov izklopil.

4. Ponovno sem pričel z instalacijo W2K. Instalacija je normalo našla diske in prepoznala disk, ki sem ga low-level formatiral kot neformatiranega (normalno). Na tem dsiku sem dal tvoriti dve NTFS particiji, prvo v velikosti 8GB za OS, preostanek pa za programe in podatke. Instalacija je pričela s formatiranjem diska. Tukaj pa nastopi težava oz. moj dvom:

Format poteka zdaj že cca 5 ur, pa še ni končan. IIRC je prvič šlo to bistveno hitreje. Zanima me, ali je to normalno?
Kakšne so Vaše izkušnje s tako "oživljenimi" diski? Ali je zanesljivost dovoj dobra?
Je tovrstna odpoved diska zadosten razlog za reklamacijo? Disk je namreč še v garanciji!

LP

Jože

krucymucy ::

nesi nazaj, brez obotavljanja ...

barbarpapa1 ::

Zdravo

Sem formatiranje pri 57% prekinil (za to je rabil 8 ur 8-O !) in sledil priporočilu Maxtorja ter uporabil njihov Max Blast program za pripravo diska. Particioniranje v dva NTFS razdelka je opravil praktično v dveh minutah brez problemov. Na tako pripravljen disk sem instaliral W2K prav tako BP. Danes bom instaliral še programsko opremo, potem bomo pa videli (Bo treba podatke redno back-upat!). Če se mi do julija vsuje še enkrat, ga bom vrnil (do takrat namreč teče garancija...)

LP

Jože

Kebab ::

Ravno včeraj sem imel enako težavo z 60 gb maxtorjem diamondmax9, kot pri tebi je formatiranje trajalo neskončno dolgo.

Low level format mi do sedaj še nikoli ni prinesel pozitivnih dolgotrajnih učinkov (kasneje so se vedno znova pojavljali slabi sektorji), zato ti priporočam, da ga greš menjati.

sloxl8 ::

Poraja se mi nekaj vprasanj glede tvojega pocetja:

1. Si imel morda obe primarni particiji na obeh diskih aktivni? Ce sta bili aktivni obe, potem je jasno, da ti ne bo delalo.

2. Zakaj low-level format? Vsak pametni clovek ve, da je zaporedje pri "programskih popravilih" diska format, fdisk, servis. Low-level format se nikoli ni odpravil najbolj osnovnih tezav, se vec, pri low-level formatu se kvecjemu pojavijo se dodatne tezave. Po domace, disk lahko se bolj zaf...as.

3. Ce ze gres delati low-level format, zakaj bi ga prekinil? Se ti ne zdi, da tudi tvoje telo ne bi prav dobro delovalo, ce bi zdravnik pri operaciji srca najprej zarezal na hrbtu, potem bi pa na sredini ugotovil, da je operacija srca prek reber prevec dolgotrajna, bi te obrnil okol in zacel rezat na prsnem kosu. Mislis, da bi tvoj hardver se vedno delal?

Pa brez zamere.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosni trdi diski z nameščenimi trojanci

Oddelek: Novice / Zasebnost
333955 (3955) poweroff
»

Kako popolnoma izbrisati trdi disk?

Oddelek: Strojna oprema
184982 (4603) roscha
»

low level format????

Oddelek: Pomoč in nasveti
81604 (1475) Kr nekdo
»

V Windowsih ne vidim diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
181019 (867) perci
»

Low level format in ustvarjanje novih particij???

Oddelek: Pomoč in nasveti
71082 (995) madviper

Več podobnih tem