» »

omrežje na 70m

omrežje na 70m

BYB ::

ola
jaz sem še sveži na slo techu komaj 18 minut :)
doma sem si naredil omrežno povezavo računalnik-ruter-računalnik
je pa do drugega računalnika 70m pa ga ne zazna . Kako bi bilo možno
osposobiti oz. ojačati signal povezave?
bi svičer pomagal????
byb

Tiger ::

Saj v routerju imaš verjetno switch že vgrajen??

Torej kot prvo na routerju in mrežni imaš ledice, ki gorijo, če je vse v redu s kablom. Najprej preveri oba kabla, če sta res navadna (patch) UTP kabla in da sta priklopljena v switch del routerja, torej preveri (glej ledice na routerju) kabel rač1 - router in rač2 - router,...

Lith ::

če ne, imaš lahko kabel fuč, ali povezan narobe konektorja....

PIK@LO ::

Stvar je ta, da sva si midva z BYB ustvarila omrežje za delitev enega kabeljskega priključka, ki bi ga koristili trije računalniki preko enega CNET ruterja, s 4 porti. Najdaljša povezava je 70m izvedena s FTP kablom, ki poteka 30 m ob KABELJSKI oz, je priterjen nanj. Ko poveževa oddaljen rač. na router mi led le mežika oz. pulzira. ostali računalniki, se povežejo nanj brez problema. Vezava je pravilna(ravna). Zanima me če bi lahko koj od teh faktorjev vplivalo na signal. Poskusil sem gor obesit tudi US ROBOTICS ruter pa je izti šmorn. Je mogoče indukcija v kablu kriva ali pa ne zmorejo ruterji??

Kaboom ::

Jaz imam v mreži do najdlje oddaljenega računalnika ~70m - in mi utripajo lučke in vse, povezavi pa vzpostavim le če omrežni kartici na oddaljenem računalniku nastavim "Link Speed/Duplex Mode" na 10Mbps/Full Duplex - nastavitev najdeš v nastavitvah omrežne KARTICE pod Advanced. Vso srečo.

p.s. - če bo potrebno nastavi tudi na manj - kar je Half duplex - pomeni prenos podatkov pri hitrosti 10Mbps s tem da bo tisti računalnik lahko samo poslušal ali pošiljal - ne bo mogel počet obojega v istem trenutku. Hitrost je dovolj za internet, se pa opazi pri prenosu znotraj mreže.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaboom ()

ToniT ::

Če uporabljaš FTP kabel, potem preveri, kako imaš urejeno ozemljitev. Čisto možno je, da koax od kabelske moti tvojo mrežo. Razdalja ni problem, kajti do 100m dela vse brez problema.

BYB ::

po posvetovanju z večimi viri informacij sva se odločla za menjavo kabla ki bi po vseh pravilih mogel biti glavni krivec. sporočim še kako se bo odneslo

sash ::

in po čem sodita da je kal krivec, ker sam imam preko 70 metrov navadnega UTP kabla, ki je sicer pokopan, ker v napih krajih pač po zraku pogosto strele švigajo, pa sem imel od začetka podobne probleme, da ni bilo povezave, potem sem nardil kot je že nekdo napisal link na 10Mbps, kasneje sem enkrat poslusil in ga dal na 100Mbps pa je vse delalo ne da bi pred tem kas preminjal.

pomemben podatek je tudi ali imaš konektor pravilno stisnjen na kabel ?
--------------------
Think different...
TOROiD Group

BYB ::

sma tudi z tem probala da sma prestavla pa ni bilo efekta konektorjev pa sma prestiskala skoraj 50 kom.:)) pa različne vezave pa ni bilo efekta. no midva samo upama da je kabl ker je to najmanjši strošek ojačevalci signala pa so baje ful dragi. bomo videli danes bo že vse jasno

2nemesis ::

A sta pravilno konektorje gor dala in pri tem pazila na parice 1-2 in 3-6. Pri kratkih povezavah se ne opazi, pri daljših je pa prav takšen problem, kot je zgoraj opisan - Lučka gori, vendar je signal prešibak.

ali3n ::

V članku Ethernet je napisano (in poslikano) kako zvezat :-))) - preberi (če še nisi)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

BYB ::

sma kupla drugi kabelj pa ni efekta to ni več res;(( z vseh strani kjer koli vprašama za nasvet dobima enak odgovor ; To bi moralo iti na 100m brez problema! hja samo zakaj pa nama ne gre na bogih 70m???? zdaj sva naročla kabl narejen po meri z boljšega materiala in testiranega pa bomo videli kak naprej. upam da bo to zadostovalo

ToniT ::

Zakaj ne probata najprej tako, da kabel ne bo potekal ob koaksialnem kablu od kabelske televizije, temveč malo stran.
Po mojem je problem v motnjah od tam.

Darko ::

Najprej prinesi oddaljen računalnik k routerju in preveri povezavo s kratkim kablom. Če dela, poskusi še z dolgim kablom ampak v istem prostoru. Tako boš ugotovil ali je kabel sploh dovolj dober oz. če je sploh kabel kriv. Da ni kje kakšna slaba mrežna kartica ali kaj podobnega. Če to dela potem so očitno motnje v kablu, samo kolikor vem bi moralo delovati do 150metrov (po spominu - sicer pa preveri, kakšen domet imajo ti kabli). STP je oklopljen in ga načelno ne bi smela motiti bližina drugega kabla

LP Darko

BYB ::

sma prvo probalaračunalnik tam pri ruteru z krajšo povezavo je delalo nato sma skrajšala kabl na 60m NI DELALO nato sma kupla mehkožilni FTP kabl z oklopom enake dolžine pa ni delalo! potem sma dala na neki računalniški firmi delat kabl pa da so ga sprobali pa ni šlo. nato sma v eni računalniški trgovini sprobala z tistim kablom (ki je pravilno povezan na konektorjih ) sprobati na najboljšem in najdražjem ruterju kar so jih imeli pa ni šlo smo dali najboljšo mrežno kartico za 12 jurjev not in smo stvar sprobali z tistim ruterjem pa ni šlo.
Ker imama dobre živce še po tem nisva odnehala pa sva nabavla ruter z brezžičnim kanalom in brezžično kartico ki naj bi po navedbah prodajalca neslo v notranjosti stavb z zidi do 100m nama med dvema hišama kjer je med ruterjem in mrežno 30m in trije zidovi pa ni bilo efekta. .Potem sva jo sprobala pri meni eno nastropje niže pa ni dobila povezave:( to ni res kaj je še te mogoče naredit??????se dobi kakšna večja antena ali kaki podaljšek da bi jo lahko premaknil bližje k oknu??????????' ali kaka močnejša mrežna????

Daedalus ::

Mislim, da za wireless ne sme biti fizičnih ovir med kartico in routerjem...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

ali3n ::

Trdožilni shelded (s folijo) ?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

T0RN4D0 ::

hm, BYB, jst ti predlagam, da dobr razmislita, preden kupita spet kej novga, dražjiga itd... lahko da je razlog kak popolnoma bnalen...

jst ti sicer nebi vedu pomagat... z mrežam so ponavad problemi... sam se da vse zrihtat...;)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Brane2 ::

Sta probala s kakim drugim ruterjem ali kar za stos povezavo kar med dvema racunalnikoma s tako dolgim kablom ?

Lahko da je ruter prepoceni in ima preslabe driverje (mislim, elektricne driverje, ki posiljajo signal v kabel)...

photot ::

Poizkusita še s kakšnim drugim računalnikom,
speljita kabel po drugi "trasi".

2nemesis ::

Ne verjemi tistemu kar piše pri wireless opremi. Sam sem moral zaradi tega zunanje antene namestit. Malce povpraši na www.wlan-sat.com

Ena varianta bi bila koaksialni kabel napeljat. Čeprav je starejša tehnologija in nese samo 10Mbit/s, pa bi morda bolje delovalo pri motnjah.

Tretja varianta optika ...

BYB ::

sma probala zdaj ruter dati na okno pri eni hiši računalnik pa z anteno obnjeno k oknu v drugi hiši ki pa je odaljena nekje 30m pa ni vleklo ta teorija in praksa pri mrežnih karticah je pa hudo različna po najinem poskusu je neslo samo eno nastropje nižje eno sobo vstran in brez ovir nekje na 20m pa še to je bila slaba povezava. Za tako povezavo na dljšo razdaljo po moje potrebuješ boljšo mrežno kartico (pribl.30 jurjev) in močnejši ruter (prib. 40 jurjev) minimalno. Zdaj bova še probala povezavo z normalnim ftp kablom ki ga že mava in z močnejšo mrežno kartico(10jurjev) mogoče tudi močnejši ruter(20jurjev) pa bomo videli kaj bo:\

2nemesis ::

Pri mrežnih povezavah so bile najboljše stare 3Com kartice 10Mbit. Ponavadi so delale tudi tam kjer ostale kartice niso več delale (močnejši signal). Nove 100Mbit pa so isto sranje kot konkurenčne kartice, če ne še slabše.

Reklamiraj brezžično opremo, mislim da imaš čas 8 dni od nakupa robe.
Sam sem stvar nazaj nesel in si raje drugod kupil Wireless Access Point z eksternim konektorjem za anteno.

Težko boš dobil kakšno boljšo brezžično mrežno, router ali AP, ker je zakonsko določen maksimum oddajnika, zato ti največ lahko pomaga samo zunanja antena.

Definiraj močnejša mrežna in močnejši router. Dražje še ne pomeni močnejše. Dražje ponavadi pomeni samo boljši support. Edino če si kupil mrežne kartice ( mislim da je poseben čipset od realteka), ki imajo podporo za delovanje tudi ob zelo slabih povezavah.

meacho ::

A si ziher da imas barve pravilno razporejene v konektorju?
Sem imel podobno težavo, zeleno in modro sem imel zamenjano na obeh koncih, tako da je bil kabel praktično pravilen! Deloval pa ni, ker je kabel navit tako, da mora biti na določeni barvi določen signal (zaradi frekvence).

Darko ::

Poskusita pri kakšni firmi, ki se ukvarja z omreževanjem. Mislim, da je Smart-Com ena takšnih. Ti bodo gotovo vedeli, kako daleč nese mreža in morda lahko tudi preizkusijo tako povezavo.

LP Darko

ali3n ::

hm - ob prebiranju vsega napisanega lahko pridem(o) do sklepov:
- razdalja 70m ni problematična (mora delat)
- možne so (pre)velike motnje vzporednega kabla (kabelska)
- napačna vezava paric (glej članek Ethernet) ali slabo stisnjen kabel (se dogaja)
- uporaba "shielded" kabla - oblečenega s folijo (zahteva ozemljitev...) bi morda rešila problem
- mehkožilni kabli - slabši prenos; kupi trdožilnega (100mbit) -> Techtrade
- ... še kaj?
:\
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

PIK@LO ::

alo! tak, sma z BYB obupala!

Poskušala z brezžično BREZ ovir na 30m-ne dela
routerjem za 30k -ne dela
omrežna kartica microsoft za 10k-ne dela
kabli prav priključeni.
če priključim preko adapterja kabeljski internet pa nato na omrežno DELA!

sem skrajšal kabel za 7,5m dela vse!

in sedaj mi povejte tisti ki ste trdili da vam nese od routerja do proca 100m bp, koliko gnara ste ven vrgli in kaj pomeni za vas 100m?!

vso opremi sem lahko vrnil in dobil nazaj denar tako da mi je v minus šel le kabel. Vseeno hvala za nasvete. sva z BYB za izkušnjoi bogatejša. papa

Brane2 ::

ja, in ta izkusnja bi bila- ne ukvarjaj se s stvarmi o katerih ne ves veliko...

Kar se Wirellessa tice, je res da so stene velik problem, vendar bi ti moralo nestti teh 70m na prostem, sploh pa ob usmerjenih antenah.

Kar se kabla tice, enako. Probal se nisem, vendar vem, da bi to moralo delati na 100 MBit do 100m, s koaxialnim kablom na 10 MBit karticah pa sploh.

100% sem, da sta nekaj zaje*ala. Tudi tisto "kartica za 10 kSIT" ne pomeni veliko. Od kdaj je Microsoft referenca za mrezne kartice ?

Sam imam Wireless access point v drugem nadstropju in lahko (siscer s tezavami) delam v kleti s prenosnikom, sosed, ki je oddaljen 20m od access pointa pa ima link z navadno palicasto anteno, ki jo je dobil ob kartici. Zelo za silo, ampak dela. Skozi nekaj debelih sten in streho.
Sedaj si je nabavil mini usmerjeno jagico in joo zmontiral na okno. Tako je sedaj med njim in APjem samo se ena stena in sprejem je 100%

Na prostem 70m s solidno antenco ne bi smelo biti NOBEN problem.

PIK@LO ::

aha mi lahko poveš če mora biti za koaksialni kabel posebna kartica? in so manjše izgube kot pa utp?

Brane2 ::

Elcheapo 10Mbitne kartice so bile vecinoma za koax. Prepoznas jih po okroglem BNC konektorju za kabl. Poleg tega ne rabijo switcha, saj se vse kartice priklopijo na isti kabl, vendar mora biti ia na obej koncih terminiran s 50 Ohmskim uporom in kabl mora biti 50 Ohmski. No, jaz sem uporabljal 75 Ohmskega s 75 Ohmsko terminacijo in je delalo B.P...

Sploh pa, mislim, da bi morallo delati ze z UTP kablom pri 100 MBitih. Nekaj sta zaj*.

Se nekaj: kot sem sam lahko ugotovil na krajsih razdaljah, se elcheapo neoklokpljeni kabl obnasa boljse od oklopljenega (manjse slabljenje), vendar je seveda bolj obcutljiv na motnje iz okolice. Blizina kabla za satelitsko IMHO ne bi smela biti prehuda motnja, saj so signali v njem relativno majhno, pa se kabl je koax, torej seva v okolico malo n ne bi smel motiti.

Si probal kar tako, s 100m se nenapeljanega kabla, zvitega v rolo ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

sash ::

in sedaj mi povejte tisti ki ste trdili da vam nese od routerja do proca 100m bp, koliko gnara ste ven vrgli in kaj pomeni za vas 100m?!

gnarja .... 5k sit kabl, konektorji < 1ksit, mrežna karta max 2k sit/karta ~ max 10k
kaj pomeni 100m .... ja kaj bi pa naj to pomenilo, jaz imam 70m kabla napelanega med dvemi bajtami in pol še na eni strani 5m podaljšek od stenske vtičnice do gepla

kar se pa koax kabla tiče, se je ta zadeva uporabljala pred nekaj leti zelo intenzivno vendar se nekako opušča je pa res da laufa zadeva že po defoltu na daljše razdalje kot sukane parice, rabiš pa seveda kartico ki ima možnost koax priklopa in pa kabl, vendar hitrosti nad 10M ne pričakuj - razen v kakih exsotičnih izvedbah

ps.
daj napisat kako sta povezala žice (tudi barve) na konektorjih
--------------------
Think different...
TOROiD Group

PIK@LO ::

ja povezala sva z ravno vezavo pin 1-pin 1 nato pin2 -pin2 nato pin3-pin3 itd. vse do pin 8. sej vezava dela ker sem sedaj skrajšal na 52,5 m in dela s kartice10/100 da nastavim pod advanc na 10 ful mode do routerja.

Brane2 ::

Ce ne planiras karieire na zeleznici ne uporabljaj takih metod.

Lepo ti je bilo receno, da je pomembno, katera barva gre kam in ne samo to, da so istolezni pini povezani.

Je mozno, dati zaradi tega ne dela ?

sash ::

seveda je pomembno kako so barve razporejene, saj če boš pogledal kabel boš ugotovil da niso vse parice enako na gosto prepletene, pravzako pa niso parice med sabo enako rpepletene, kar je narejeno z posebnim namenom predvsem za zmanjašanje bližnjega in daljnjega presluha med žicami.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

meacho ::

100% ti nedela zaradi tega!!

PIK@LO ::

jo, tega pa res nisem vedel. ftp kabel torej z opletom. barveso:

modra bela
zelena bela
rjava bela
oranžna bela

ina kako jih moram razporedit med pini? ali je kaj slik kje?

meacho ::

Evo Klik
Mas vse napisano in poslikano:D

sash ::

zvezano moraš imeti po sledečem sistemu

1. White/Orange
2. Orange
3. White/Green
4. Blue
5. White/Blue
6. Green
7. White/Brown
8. Brown


PAZI KAKO BOŠ OBRNO KONEKTOR !!! Tud ni vseeno.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

PIK@LO ::

končno!!! jaz sem te barve metal po konektorju tak kot koza se*e. HVALA! poročam o uspehu! papa fantje

ali3n ::

mislim, da tole že tretjič pišem :\
Preberi članek Ethernet -> ti dam še link
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

T0RN4D0 ::

PIK@LO, moram priznat, da si car... še bolš bi blo, če bi kr kupu vso tisto opremo za boh ve kolk dnara, kak pa kable povežeš pa ni se za sekirat :\ :D


svaka ti čast! :D :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

ali3n ::

ali3n
moderator

registriran: 15.04.2002

Poslano: 08.03.2004 11:20:47 | popravi | zmolzi | polepšaj | odgovori | briši
V članku Ethernet je napisano (in poslikano) kako zvezat :-))) - preberi (če še nisi)

LP Gorazd
------------

no comment >:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

T0RN4D0 ::

ah, daj no, kdo bo pa to bral??? :O

primeš dva kabla, jih zvežeš skupi z enim trdnim vozlom (ali uporabiš selotejp), pol kupiš še eno mrežno mal bolšo, WLAN, neki različnih kablov, now router... :)


hm, jst sem tud neki omenju, da naj najprej premisli, preden gre spet kaj novega kupovat.:P
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

ali3n ::

no sej.. nas je več govorilo kaj in kako.... :\
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

mazy ::

js sm si ta člank prebral enkrat, pa še enkrat pa ko sm kupo škarje za konektorje še enkrat in ko sm delu kabl še enkrat in mi ni žal v bistvu bi ga še enkrat če bi blo treba. kable resda nism delu daljše kot 40m ampak vsi te kabli so delal bp, na vseh je 100mb link. torej hvala avtorju članka s katerim sm se velik naučo vi2 mreža on 70m not working makerja pa drugič le mal pomislta, branje članka bi vama vzelo 10-15minut če temeljito bereš, če mata en ekran torej 20-30min pa še pol si lahko stiskata zaporedje barv in stisneta konektor.

če gledamo tak, lahk bi zapravla pol ure in v prvo, ok mogoč v prvo ne v drugo pa bi rato kabl in bi delal pa to brez stroškov dodatnih. vi2 sta pa kupovala wireless lan opremo in boljše mrežne routerje in switche čist brez veze, zgleda da data preveč na dnar kot lasno pamet in mišljenje

BYB ::

hvala za take komplimente moram pa povedati da sma prebrala članek že v začetku in sma vezala po njem in po tistih napotkih pa ni delalo!!! sedaj sma zadevo skrajšala na 50m pa dela brez problema hvala vam za vse odgovore.:D

ali3n ::

8-O
dam taco v ogenj, da je vezava v članku pravilna in da vsem dela ok na 80+m
moja taca:


sicer pa - sam da dela...:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: ali3n ()

BYB ::

narobe ste me razumeli vezava je ziher pravilna samo nama ni pač delalo.
sem si pa mogel gate menjat ko sem zagledal to taco hvala za odgovore 8-)
LP

CaqKa ::

hehe lol
tipični "pri nas vse dela" odgovor

mazy ::

ka ni nek gor reko da nista vezala tko ko v članku ampak drugač. neki v smislu ni važn kak je ampak le da je na obeh straneh enako?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5826881 (12610) denisbegood
»

50m dolg UTP kabel - povezava ne deluje!?

Oddelek: Omrežja in internet
253796 (3146) Jackass
»

Povezava preko 100m prek kabla! Problem!

Oddelek: Omrežja in internet
232101 (1715) Golden eye
»

Router+mreža+ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
143077 (2811) |_CoBrA_|
»

Omejitev mreze

Oddelek: Omrežja in internet
111387 (1243) brazgotine

Več podobnih tem