» »

Super računalnik?

Super računalnik?

Lio ::

Neki sm razmišlju včeri ponoč, sicer je te vrjetno preganjavica ker komi kj spim, ampak vseen. A bi šlo, da bi mel nevem recimo 10 486, pa kako 200-tko, pa še kj v tem rangu, in bi vse to skup povezu v nek supreračunalnik?

Sicer dvomm, da bi mela stvar proti kakemu P4 EE za burek, ampak to me tko bl, z raziskovalne strani. Si predstavlate, kk bi zgledal, ko bi mel na podstrešju, ene 20 kišt, non stop gorele, pa sam lučke bi svetle-freaky:D


Al pa za kaki iber srver bi mogoče to blo uporabno?

No, če se sploh da, pol bom že pogruntu, za kaj bi ga ponucu>:D

tiborrr ::

Za server bi bilo uporabno - Google dela na tem principu. Vendar si ne obetaj prevec. En P4EE pri 3.2GHz ima racunsko moc v MIPSih nekajkrat visjo kakor 10 Pentiumov 100MHz.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Lio ::

sej sm že reku, da to ne bi blo mišljen za neke hude namene, tud ne nucam nege ogromne računske moči, bol se mi gre, da bi kj tacga naredu.

Zheegec ::

Za server ja, za home PC pa nikakor ne!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

madviper ::

Sam mislim, da bi kaj takega kar dost štroma žrlo:( , bi pa seveda, blo zanimivo videt, kaj taka "zver":) zmore!
I'd like to do something crazy!

Lio ::

neki bi že požrlo, ampak ne pa spet tolk silno, sej vendar 486-tke niso tok potrošne(sm že hotu napisat potrebne:D ), pa sej nebi mel za vsako monitor, pol bi mel sam en tak terminal, ki preko njaga stvar nadziru.


Mal sm že študiru, in sm ugotovu da kj tacga v winsih ne bom mogu furat. Pre kaki linux ali unix(si morm po kako dobro knjigo).


Ampak še zmerom mi pa ni jasno-KAKO nej stvar izpelem? Sm že neki googlov, sam nism najdu nč pametnga.

Vesoljc ::

KAKO? tešžko...
z hardware-ske strani boš teško iz tega kej naredu... lahko pa probaš pa s software-ske probaš narest da se zadeva na videz obnaša kot super comp.

težava ni v stroju, v navodilih (programu) je težava.
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Lio ::

a bi lohk mal več povedu o tem?

Vesoljc ::

jah, pri super računalnikih, ni to, da so uber hitri, ampak samo to, da se vse delo pravilno razporedi med vse te procesorje. skupaj potem že lahko dajejo neke konkretne rezultate. ena zamisel je, da vzameš skupaj 20 pc-jev, jih povežeš z mrežo ter najdeš primeren software. vsakmu pc-ju potem pošlješ "paketek", ki ga le-ta obdeluje ter obdela. kot primer vzemi seti alpa folding. ista finta. za domačo rabo, nimaš kej rabit enga clusterja. če pa se lotiš kake obdelave podatkov, ali pa recimo grafičnega ustvarjanja, še posebaj če kej rendraš, se pa zna to precej obnest. rendranje v lokalnem clustru zna že 3ds max...

če hočeš light show na podstrešju se to da zrihtat drugač, ne rabiš 486-k ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Caligula ::

Kolk zlo je softwer pomemben ti pove recmo zadeva iz sveta dlancnikov.

Palm za isti program porabi 10krat manj placa kot Pocket PC in pol isto stvar tud ene 5krat hitrej izvaja...

Sej tud pr kompresiji se niso zadnje rekli,..

Trenutne povezave bodo kr naenkrat uiber ultra hitre ko bo enkrat mozno DIVX dat na 30 Mb.

Gandalfar ::

Lord Lilo: beowulf cluster/openmosix cluster mogoce?

Gandalfar ::

Juras: primerjava z dlancniki je pomojem cist zgresena, ker pac nima nic s clusteringom, ki bi ga on rad izvajal. Gre samo za optimizacijo arhitekture na kateri se izvaja.

Gandalfar ::

Lio ::

Vesoljc, Gandalfar@ Thx, morm prečitat, vse na tvojem linku, pa bomo vidl kaj se bo dal naredit

Gandalfar ::

Veliko casa, veliko potrpljenja ampak, ko bos postavu bos pa znal zelo veliko vec in bos lahko delal hude stvari s tvojimi clustri :)

dr.J ::

Hja, narest en cluster je mačji kašelj. Vzameš peceje, pomečeš ven vse razen procesorjev, spomina in mrežnih kartic (ja, tudi brez diskov se da, čeprav ni praktično). Nato skonfiguriraš front-end mašino, kjer ves potreben software in eventuelne boot slike za kliente. Pri mrežnih karticah pa moraš biti malo bolj izbirčen; večja hitrost je zaželjena. OS = Linux. Ima vse, kar potrebuješ, pa še zastonj je.

Povsem druga zgodba je pa aplikacija, ki jo misliš poganjati. Takih aplikacij na trgu praktično ni, tiste, ki pa so, so astronomsko drage.

Če pa jo napišeš sam, imaš nad njo popolno kontrolo. Je pa tovrstno programiranje precej zapleteno, verjemi.

Potem je veliko odvisno od narave tvojega problema. Nekatere enaostavno razdeliš na med seboj praktično neodvisne pakete (primer je seti), spet drugih ne moreš (zmnoži n.pr. dve veliki matriki). Torej morajo mašine komunicirati med sabo, za kar rabiš ustrezne knjižnice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

Gandalfar ::

zakaj rabis potrebne aplikacije?

Linux pa mosix cluster in se potem samo threadas..

Lio ::

sm si sprintu tist tvoj link, in zdej čitam.


Neki pa še nism zasledu(al pa sm slab prbrov-pač strokovna angla.) če morm met na vsakem compu linux naložen?


Aja, pa kolkr sm do zdej prebrov, morm na vsakem kompu met mrežno(pci), pa nucam še en swicth, pol bi pa lohk iz sobe prek 'terminala' krmu vse kompe v klet?

speed machine ::

No en izmed načinov za super računalnik, pri manjših storških kot bi stala draga serverska mašina je, da povežeš par XBOX-ov skup, pa spraviš linux na njih. Pa maš moč.

tiborrr ::

V Xboxu je P3-600MHz, tako da je ta ideja malo mimo... ;)
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Gandalfar ::

pr cenah xboxov se ti bolj splaca kaksne AMD-je kopovat...

speed machine ::

tiborrr: če se jz kej spomnem je not predelana verzija P3 733MHz in ne 600MHz.
gandalfar: glede cen že mogoče, sam so pa razlike v tihosti delovanja, porabi prostora in porabi energije. Glede moči pa se strinjam, da bi bile kakšne AMD variante bolj zanimive za super računalnik.

Zgodovina sprememb…

Lio ::

no sej plac ni tak problem, edin mal me skrbi poraba

Luke ::

Za server bi to komot šlo (za Win ne vem, v Linux-u pa ziher), ker na tem temelji Google. Vse dela na odsluženih mašinah, na katerih je nameščen Linux oz. Unix.
lp
May the Force be with you!

lukaz ::

mogoče bo tole pomagal

Lio ::

huh, čaka me kr neki branja

PRST ::

Za še več domačega branja si poglej ŽiT. Cca 2 ali 3 leta nazaj je bil en članek o clusteringu.

Lio ::

huh, ma mogoče kdo poskenirano. Nevem če bom to še v kaki knjižnci staknu, vsaj pr nas pomoje nimajo

Gandalfar ::

Seveda imajo. Samo v citalnico mors it.

iNN ::

Jo to je n000r000 se sam se bom lotu te stvari ceprov nevem natancn kako mi bo ratval, upam da bo slo drugac vs bom pa se kej uprasu ce nimate nc proti:D

Jebiveter ::

Luke & ostali: Nekako dvomim, da Google lavfa na clustrih odsluzenih compov. Mislim, da si lahko z denarjem, ki ga zasluzita lastnika, komot privoscijo najboljso serversko opremo na svetu. No, ce ne drugo je eden od argumentov ta, da Google prodaja namenske serverje za iskanje (z Google engine) npr. po fajlih v podjetjih itd.

Drgac pa probaj najt kksne statistike, kolk zahtevkov (iskanj,..) ima Google na sekundo. :\

BTW: Tudi sam sem se pred casom navdusil nad clusterji, sam mi ni (se) uspelo preiti iz nacrtovanja k realizaciji. Mogoce bom kdaj kej takega sestavil... v razoskovalne namene seveda.

PS: Sicer pa ne bi blo slabo, ce bi se S-T cluster freaki zdruzli, pa da se skonstruira en load-balancing cluster za ST. Kaj pravite?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

According to Craig Nevill-Manning, Google's senior research scientist and CASCON's keynote speaker, the search engine firm stockpiles approximately 10,000 servers to keep its business running. They're cheap servers, Nevill-Manning said -- the kind of unlabelled, commodity-type computers that might be purchased by home users.

"They're very unreliable; we have failures," he said, "but what we try to do is push the processing power of the PCs and achieve reliability in the software." Many of the servers Google uses are redundant, Nevill-Manning explained.

The company estimates that a server running Google applications all day is the equivalent of 40 years of use in a regular context. Approximately 82 of these servers die every day, but not completely; Google employs maintenance people who walk around with carts of hard disks, for example, and replace them in malfunctioning servers or UPSes. Though it's important that they be notified when a server fails in seconds in order to offload the application work, some of the maintenance may take a week or more. "We can save a lot of money by doing this in a lazy fashion," he said.

http://www.rankforsales.com/n-ag/259-se...
Ce se pa malo potrudis pa ziher najdes kaj bolj natancnega.

iNN ::

no jebiveter a vids sceno drugac sm pa nek vidu (mislm da u mojmu mikru) sliiko zacetki google in njegov razvoj k SO in SE majo tiste stare kiste :D :D :D

Jebiveter ::

Tole so ble prve Googlove kiste (@ StanfordUni)

Hmm, bom pa malo raziskal kako je glede tega. Ker sem 100% preprican, da sem nekje vidu slike njihovih serverjev...:|
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Gandalfar ::

Jebiveter: google laufa na najbolj cheap stvareh. Sem bral na /. komentar enga k dela v enem datacentru in je pri njeih zakupi google plac. Vozicek z najbolj razfukanimi kistami, stvar skupi zvarjena in vse glih tolk da dela..

Jebiveter ::

Gandalfar: Sm malo pogooglal :D in ugotovu, da je res nekaj na tem...
Nekje sem celo prebral, da jim na dan crkne 50 mashin, imajo pa jih cca. 100.000. 8-O Imajo pa en zlo napreden SW (lavfa baje na Linuxu), ki ima zelo dober load-balancing in error-detection, da kljub izpadom zadeva deluje normalno. V enem clanku so celo namigovali, da lavfa vse skupaj v RAMu, sam mislim, da to ni res, ker je v enem drugem clanku opisano, kako tehniki na vozickih okoli vozijo replacement diske (ki se baje najvec kvarijo).

Sam, kolk stroma pa to pokuri?!8-O
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Gandalfar ::

valda da je linux. Najvec spravis notr, najvec lahko pohekas, najmanj resourcev ti pozre :>

iNN ::

Kolk stroma to pokur?! uf, uf, uf pomoje tolk k ga en navadn PC u enmu letu ga uni u enmu dnevu :D :D :D

Poldi112 ::

Ce jih imajo 100k, potem porabijo precej vec na dan, kot ti na leto (cca vsako sekundo porabijo toliko, kot ti cez cel dan).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi naprodaj 20. februarja, specifikacije znane (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Procesorji
17056766 (46815) MrStein
»

Priklop dveh računalnikov

Oddelek: Strojna oprema
111175 (1008) lasse007
»

Superračunalnik

Oddelek: Strojna oprema
272946 (1872) CoolMike
»

Sprememba oblike foruma (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
533486 (2737) Mercier
»

Povezava dveh računalnikov

Oddelek: Strojna oprema
141329 (1031) Yacksy

Več podobnih tem