» »

Superračunalnik

Superračunalnik

Baja ::

Zadnjič sma s kolegom malo preveč pogledala v kozarec, ugotovila da mama doma nekaj starih mašin, zdaj pa me zanima, kaj bi za softver rabjo, da bi to povezo v superračunalnik. Je to že kdo od vas probo?

perci ::

Po mojem ne bo šlo, žal

Highlag ::

Za super računalnik boš pa rabu malce več kot "nekaj starih mašin" :D

Super računalniki ki so sestavljeni iz večih računalnikov imajo ponavadi identične procesorje. Potem moraš računalnike med seboj povezati ..... Na koncu pa še software.

Če te stvar bolj zanima obišči Beowulf

Baja ::

perci: ne govori da ne bo šlo, ker ziher gre, samo še ne vem kako.

Aja, še to. Po vsej verjetnosti bi moralo to delati pod linuxom al unix-om, bi blo možno v to nareti tako, da bi lahko procesorsko moč vseh mašin uporabljal tudi na windows mašinah. Ma kdo kako idejo? Nekaj sem slišal da bi mogoče šlo s turbo linuxom.

Gandalfar ::

jah cluster hocte narest ane. Simpl ;-)

Seveda pa rabte dost poznat linux pa tud ni "tolk" easy.

Baja ::

gandalfar: Ja, cluster hočmo narest, samo meni ni tak simpl, zato bi rad, da mi to nekdo malo razloži, tak od osnov naprej. Rabiš to zato, pa to za ono, te pa tisto za to, pa to tak nardiš,...

perci ::

Čaki mal, a ti bi jih rad povezu v cluster tko, da bi pol rečmo na enmu kompu kjer bi bli winsi gor izkoristil procesorsko moč unih 486? Po mojem bi to loh naredu kvečjemu za kake večje zadeve, kjer bi se podatki za obdelavo razdelili med več računal in bi jih potem le-ti vsak zase obdelovali in potem sestavili spet skupaj. Dvomim, da boš pa kvako loh zarad tega hitrej laufal. Če ti pa slednje rata, si pa faca in se ti klanjam.

LP Peter

Gandalfar ::

hmm clustering..

Okej prva predpostavka v racunalnistvu. Ali imas denar oz. koliko si za to pripravljen placat.

Jaz bom predvideval, da nimas denarja oz. da bi za vse skupaj placal minimalno.

Torej bo zadeva U*IX based.

Za zacetek si poglej malo tole kategorijo:
http://directory.google.com/Top/Compute...

Potem so tu se HOWTOji:
http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/H...
http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/H...

Torej potem, ko si bos tele HOWTOje malo bolj podrobno pogledal bos videl zakaj tega verjetno noces narediti.

Jaz sem nekoc ze mislil cluster postavit a sem potem obupal, ker cetudi bi mi ga uspelo nimam tako procesorsko zahtevnih aplikacij.

Baja ::

Hvala za linke, googlov direktorij pa sem že malo pregledno.

Ja, maš prav, denarja ni. Načrt pa je nekako takšen:

Zaenkrat povezati dve mašini. Razlog: da vidim če to dela oz. če vem to narediti. Če mi bo uspelo, .... bom moral še malo razmisliti, kaj potem.

pozorhudmaček ::

V Monitorju je bil že dolgo nazaj članek o tem.

Obstajajo tudi forumi o multiprocesiranju. Pri takih sistemih je softwer Zelo odvisen od hardwera, celo tako zelo, da bi lahko te zadevi enostavno zmnožili, pri tem da bo faktor množenja manjši od 0,5. Če nimaš potrebnega programja, potem si lahko une 3 kište, ki jih povežeš skupi odmisliš. 2 računalnika Nikoli ne pomeni, da ti bo delal z dva-kratno hitrostjo. Faktor množenja je vedno manjši, odvisen je pa od marsičesa. Tako je odvisna sama hitrost povazovanja računalnikov. Recimo Vrana3(32računal),4(64mašin), ki jih uporabljamo v Sloveniji, za raziskave razcepa posameznih delcov izkoristita v praksi samo 1/4-1/6 svoje moči. V praksi je zelo pomemben softwer ne hardwer. Tako imajo na geološkem inštitutu za raziskovanje podnebnih razmer, povezavo 5 računalnikov, ki kar lepo izkoristijo 1/2 svoje moči. Ja, malo vem. Pri tem je zelo pomemben faktor algoritem, ki lepo se lepo razporedi po Vseh petih računalih.

Pri multipleksiranju, je praktično še ena dobra lastnost:Lahko poganjaš več programja naenkrat, pri tem, da se bodo programi enotno razporedili med procesorje. Tukaj, pa lahko govorimo o dvakratni hitrosti:)

Zgodovina sprememb…

pozorhudmaček ::

FreeBSD, lepo podpira multiprocesiranje. Sam, si ga misli zdej enkrat inštalirat, link do njega pa lahko dobiš na: FreeBSD

Zgodovina sprememb…

dr.J ::

Baja, jaz sem to že naredil na dveh mašinah, in zadeva dela. Z malo sreče (če bo dovolj cekinov) tudi v malo večjem obsegu. Seveda uporabljam linux, ki ima vse potrebno že zraven.

Druga zgodba pa je, kaj s tem početi. Aplikacij, ki bi znale delati v gruči, ni ravno veliko, oz. jo boš moral napisati sam. Jaz imam eno tako - ampak sem jo najprej imel, potem sem šele začel razmišljati o gruči.

Malo poišči po tem forumu, o tej stvari se je že govorilo. Nekaj najdeš tudi med mojimi odgovori.

Baja ::

Dr. J: In keri linux je to? Mogoče TurboLinux

dr.J ::

Distribucija ni pomembna. Jaz imam RedHat.

Vendar je pri delu v gruči težje zagotoviti varnost, če je zadeva dostopna od zunaj!

Baja ::

Dr. J: Jaz sem razmišljal v tej smeri, da bi v ozadju laufala ena aplikacija, ki bi znala zahteve razdeliti na več mašin. Nekakšen vmesni člen med vsemi izvajajočimi programi in strojno opremo. Naprimer: Jaz zaženem, recimo nek mp3 konverter, ta aplikacija pa bi potem razdelila zahteve na dva dela pa vsaki mašini poslala nekaj.

Zanima me še kakšne mašine maš, pa kaj laufaš na tem.

Gh0st ::

Baja:
Temu se reče Clustering. Za to je najbolj primeren Turbo Linux Cluster Server, ki glede na zahtevnost in komplexnost problema porazdeli delo med računalniki. Seveda moraš imet primerno organizacijo diskovja (RAID 5), zelo pomembno pa je, da so vsi računalniki VSAJ PRIBLIŽNO ENAKIH HITROSTI. Ker potem mora software (OS) vedeti kateri računalnik mora obremeniti in koliko, potem pa lahko doživljaš velike queue med računanjem , ker se bodo računalniki "čakali" med sabo.
Med sabo jih povežeš z fast ethernet omrežjem (dobro je optic fibres), potem imaš samo enega za user interface, priporočljivo pa je, da jih administriraš preko TENET clienta z Windows ali drugega neodvisnega Linux računalnika.

Let me know how it goes.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

dr.J ::

Pri vsem je bistvena aplikacija. Ne moreš vseh enako dobro prirediti za delo v gruči, in tudi načinov za to je več. Jaz imam konkretne izkušnje s to Beowulf gručo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

Gh0st ::

Sj to jest pravm...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

dr.J ::

Sem že popravil :D

Gh0st, pa si že kdaj delal z gručo?

V bistvu že nekaj mašin na netu (npr. en subnet v kakšni firmi) tvori gručo, le povedati jim je to treba. Pa namestiti komunikacijski
softver (knjižnice).

Gh0st ::

Jest ne, sem pa biu zraven.
Moj sosed pedena te stvari in ekrat je reku, nej mu pridem pomagat za minor zadeve, ki jih on sovraži...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Orchestra ::

a je možn par kompov skup sestavt,zadevo isposobit v winsih, ušmekat za razne aplikacije; tako igračarske kot tudi...mah saj veste ,hat-trick8-)
Sicer pa klasičen čapac kot js bi rad veliko za mal dnarja(aka igrati BF2 na medium)

LP

Šimpanz ::

Enkrat sem bil pri nekem podjetniku ki dela stvari iz plastike. Model je imel neki program za simulacijo kako bi plastika zapolnjevala forme. Ker je ta program na enem zelo dobrem računalniku prepočasi tekel (1-2 uri za izračun), si je omislil 8 poceni računalnikov (Duron CPU, brez diska ali CD enote) in jih povezal. Povedal mi je da je znižal čas izračuna na približno 10 -20 minut. Stvar je seveda tekla na Linuxu.

Vesoljc ::

os je samo vmesnik, nič več...

kaj bi pa računal? :P
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Zheegec ::

Dejan14 - bo prej en A64 3000+ hitrejši v BF2 kot pa 10000 Pentium 300MHz, pa čeprav je skupna računska moč slednjih veliko večja.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ZEeMF ::

živjo,
jaz pa sošolc trenutno delava beowulf cluster za seminarsko, pa ni lahko :D
dela je ful velik k sam linuxe na vse postavt traja, čeprav je zaenkrat sam 5 računalnikov(če bo delal pride še nadaljnih 10, 700mhz 64 mb ram) je trajal sošolcu 1-2 tedna da je neki naredu (jaz ne k še ne znam z linuxi). in fora teh clusterjev je lih to da čim cenej prideš skoz, pa da se uprab stara "nuporabna" rač. oprema.

zee ::

Kemijski inštitut & gruče -> VRANA -> Veliki Računalnik za Akceleracijo Numeričnih Algoritmov
VRANA tudi zato, ker "vrane družijo se rade"

Torej, imamo:
VRANA 5: 64 dvoprocesorskih AMD MP 1400 MHz
VRANA 8: 69 dvoprocesorskih AMD MP 1600 MHz
VRANA 9: 69 dvoprocesorskih AMD Opteron 242
VRANA 10: zaenkrat še v načrtu, bo pa verjetno imela pa dva dvojedrna Opterona 265 >:D

Na mašinah teče Gentoo Linux, poganjamo pa razne kvantnomehanske račune.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

CoolMike ::

Vidm da ste tukej razglablal nekej o superračunalnikih in podobni sistemih. No mene sam zanima če kdo ve kaj se je zgodl s tistim japonskim čudežem k je baje trenutno #1, no vsaj tako so poročali kakšen mesec nazaj v tej novici

..sedaj pa sem opazil, ko sem bral neko 2. novico, da bo podjetje IBM za državni laboratorij ZDA zgradilo največji superračunalnik na svetu. Pa sem potem malo gledal top500.org in je na prvem mestu spet Blu Gene, MDGrape-3 pa ni videti nikjer...

no to poročam samo tko malo zaradi firbca :)

lp, Majk

CoolMike ::

Očitno je ta tema in nejeni avtorji že zdavnaj pokopana :P .. Pa nič za to, bom že našel kaj bolj koristnega, samo malo me skrbi za tele lastne monologe, upam da kdo to bere, vem da se smeji :D ... ja trenutno imam preveč časa :)

...

Tista japonska zadeva je sicer veliko hitrejša od tega blue-gene superračunalnika, ampak je problem v tem, da lahko opravlja samo določene operacije oz. samo točno določene programe ki so posebno narejeni za procesor(je) ki so notri. Kar posledično pomeni, da ko izračuna tisto kar mora izračunati je zadeva stvar preteklosti, ker se ne da nobenih drugih stvari računati na njem.


tole sem nekej zasledil ...

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Supercomputer (cluster)

Oddelek: Pomoč in nasveti
284347 (3022) johnnyyy
»

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18540277 (33606) Thomas
»

Nova superračunalniška TOP500 lista

Oddelek: Loža
291897 (1070) STASI
»

Skupna raba datotek & tiskalnikov

Oddelek: Operacijski sistemi
211078 (919) rok86
»

Povezava dveh računalnikov

Oddelek: Strojna oprema
141329 (1031) Yacksy

Več podobnih tem