» »

Povezava dveh računalnikov

Povezava dveh računalnikov

Yacksy ::

Tega nisem še nikjer zasledil, kar se pravi, da je zadeva neizvedljiva ali pa da jo le redko uporabljajo.
Doma mam 2 mal starejša kompjuterja. Mašino z Celeronom 366 mam celo, zdej sem pa dobu še Celerona 466 s plato. Zdaj pa me zanima ali obstaja kakšna varijanta, da bi povezal ti dve plati v nekakšen "dvoprocesorski sistem" Se pravi, da bi si procesorja razdelila delo. :P
Ne gre se mi za performance, sam kul mod bi bil, če bi ratal.

  • premaknil: Boeing ()

malinavc ::

ne gre...oz. nisi dost pameten...
...odvisno s katere perspektive gledamo...

HardFu ::

Ja se da....vsako plato das v svojo kisto in potem ti dve kisti z
sekundnim lepilom zlepis skupaj, tako da dobis All in Wonder Box™, potem pa rabis
se: 2 monitorja, dve tipkovnici,...bos videl, v Zgornjem Dupleku bi
bil glavni na vasi :D

Yacksy ::

Oh hardPhuck, si pa smešen. Upam, da si kdaj pomislil, da bi ta od Boga dan dar uporabil v kakšni obliki, ki bi lahko služila človeštvu in ne zgolj nabiranju postov.

;(( Da še enkrat razložim. Želel bi ta dva kompa povezati tako, da bi si delila breme in ne v mrežo. Kakšen softver, bi bil za tak podvig potreben? In ko smo že pri tem, kakšen hardver bi potreboval?

Ta ideja ni nobena šala in bil bi vesel, da ne bi bila tako obravnavana.:'(

MCSE ::

Da to izvedeš potrebuješ:
- 2 Gbit Ethernet karte..
- Clustering midelware, ki podpera povezavo prek dedicated lan linkup-a...
- Windows 2000 Advanced Server ali katerikoli Linux Server s clustering podporo...
- Veliko inovativnosti pri crack-anju midleware-a in os-a (razen pri linuxu) da ne potrošiš 25.000 USD samo za SW...

In potem vse povežeš skupaj, svizec bo pa čokolado v folijo zavil...

:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MCSE ()

SasoS ::

Beowulf-HOWTO. Preberi si to. Ampak se mi zdi da ne boš imel kaj pametnega počet s tem :D

Yacksy ::

Ekola. Najlepša hvala. Bom mal stvari pregledal, pol bom pa vidu. Najlepša hvala.

dr.J ::

Yacksy, linux is a way to go, čeprav boš najbrž malo razočaran.

Torej, pri linuxu je za clustering vse na voljo zastonj - edino aplikacijo, ki bo uporabljala oba procesorja, boš moral napisati sam.

Hočem ti reči, da je sestaviti cluster enostavno, a brez take aplikacije je enak manjši lokalni mreži - vse mašine so povezane, a ne znajo uporabljati resurcov (=CPUjev) druga druge.

Operacijski sistemi (Linux, pa tudi WinNT/2K/XP Pro) so sicer napisani za delo v SMP načinu (=dva ali več procesorja na eni plati) in si v taki mašini znajo razdeliti breme, pa še to samo takrat, če je aplikacija za tak način dela prirejena, sicer pa ne.

V primeru, ko sta procesorja v različnih kištah, možnosti delitve bremena na nivoju operacijskega sistema NI, zato je tukaj ključnega pomena aplikacija za tvoj problem. Nekaj komercialnih je na voljo za SMP mašine (npr. Maya in Photoshop), za cluster pa izjemno malo (npr. Gaussian, pa seveda tiste pri raznih Advanced Server OSih).

Da je en PC npr. print server, drugi pa file server, nima z istočasnim procesiranjem ene same naloge prav nobene zveze. Vsak CPU v svoji škatli pač dela svoje in ne ve za sosede.

Najprej si moraš odgovoriti na vprašanje, kaj bi s tem rad dosegel/delal. Tako boš sicer sestavil cluster, a ga niti stestirati ne boš mogel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

pro2c ::

--- www.DrinkProg.com ---

MCSE ::

Evo fantje, svaka čast vsakemu, ki napiše svoj software za cluster iz (vsaj) dveh mašin, tako, da si bosta vsaj 30% časa delila workload.

Komur to rata mu plačam pivo... za celo noč če bo treba...

Si ga zasluž...

:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MCSE ()

dr.J ::

In kje se dobimo? :D

suse80 ::

Brez mrežne sicer ne bo šlo, nekaj podobnega kot hočeš ti, smo včasih delali na Novell Netware omrežjih, da smo povečali zmogljivost . Dali smo dve dragi ethernet kartici v dva draga serverja in ju povezali v bridge. Vse kartice so omogčale load-balancing, poseben software pa še porazdelitev bremena med strežnikoma. Tako smo za kakih 30-40 % povečali hitrost dela, kadar je bilo v omrežju kakih 20 klientov.
To so bili seveda časi 10Mbps kartic in 486 serverjev ter Netware 3.12..... Upam da sem točno opisal, ker je tega že kar nekaj let...mislim da je bilo 1991...
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

Yacksy ::

No, sedaj pa so komponente mal hitrejše. A bi šlo z navadnimai Ethernet 100Mb/s karticami pa z cross ower kablo. Sicer bi moral še precej Linux naštudirat, a govorimo teoretično. Pa v kakšnem cenovnem razredu bi morala bit kartica?

dr.J ::

Seveda gre. V TechTradu imajo Realtekove 10/100 kartice po smešni ceni - menda malo nad 1000 SIT. Pod linuxom preverjeno delajo super.

Ampak vseeno te vprašam: kako boš tvojo dvoračunalniško gručo prepričal, da si bo delila delo med oba procesorja? Samo povezava s crossover kablom namreč ni dovolj...


Yacksy ::

Hotel sem prerosto izvedeti, ali je stvar v teoriji možna. Vidim da je , ampak je za to potrebno veliko znanja Linux-a, ki ga moram še pridobit. To je pač par stopenj višje od nivoja znanja o računalnikih ki ga premorem. Bom še vidu kako bo, ampak najbrž bom obupal. Vseeno hvala.

Rad pa bi še nekaj vprašal. Ra bi povezal 2 računalnika preko LAN povezave. Za to povezavo bi potreboval okoli 80m kablovja. A mogoče kdo ve, koliko LAG-a taka razdalja pridela (bo možno nabijanje kvake prek mreže) pa ali lahko uporabim cross-over kabel.
Če pa bi bil primoran uporabiti switch, pa je kolikor jaz vem max. dolžina kabla okoli 120 m. PA mora bit dolžina razdeljena na dve enaki polovici, ali je lahko npr. en kabel dolg 2m, drug pa 80. Pa kako se kaj obnesta Linux in Windows XP v mreži. (na dveh mašianh 2 ločena operacijska sistema)

Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gostovanje

Oddelek: Izdelava spletišč
153864 (3512) _Dejan_
»

glasuj zame source koda ali pa kakšna podobna koda?

Oddelek: Izdelava spletišč
182647 (2008) bluefish
»

Superračunalnik

Oddelek: Strojna oprema
273064 (1990) CoolMike
»

Cluster parallel computing (Kako?)

Oddelek: Operacijski sistemi
81207 (1056) ješ
»

Dva računalnika, delata kot eden?

Oddelek: Pomoč in nasveti
101195 (983) Loki

Več podobnih tem