» »

Pravniško vprašanje!

Pravniško vprašanje!

Lio ::

Ok, upam da je tuki gor kaki internetni pravnik. Zanima me, če je nezakonito, v nepridobitniške namene, in z njihovo privolitvijo dovoljeno zbrati osebne podatke o ljudeh?

Seveda z njihovo privolitvijo in na koncu bi se podpisali.

Ziga Dolhar ::

Z njihovim dovoljenjem seveda [je dovoljeno]. Da le vedo, za kaj točno jih boš uporabljal.
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

kuglvinkl ::

Pojdi do inšpektorja za varstvo osebnih podatkov in ti bo z veseljem svetoval. Lahko pa počakaš njegove odločbe. >:D
Your focus determines your reallity

Lio ::

Zigga: Thx za tist link, morm natančno prebrat.

poweroff ::

Ljudje moraj o podpisati (fizično), da se strinjajo, da ti dajo osebne podatke, katere, za kakšen namen, koliko časa jih boš hranil. Ti pa moraš katalog (kaj ej to piše v zakonu) prijavini na ministrstvo za pravosodje. Takole na nitro povedano. Aja, pa ne škodi, če si napišeš pravilnik kako boš te podatke varoval (tehnično), lahko ga priložiš zraven soglasja.

Thomas ::

A elektronski podpis velja?

Kaj če kakšen AI (kot Google naprimer) zbira te podatke?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Thomas, ne sme..

WildTHink ::

En dobr primer zbiranja osebnih podatkou so nagradne igre na internetu kjer ti piše da moras izpolnit določena polja in nakoncu vedno piše da se ne bodo tvoji podatko uporabljali v komercialne namene oz. da bodo posredovani naprej. Sej slo-tech je tud hranilnica osebnih podatkov.. ko se vpišeš ti dajo možnost izpolnit "forular" ki pa ni obvezen. Torej kako slo-tech varuje svoje podatke o meni in ostalih uporabnikih me zanima!:D

Zdej sm se spomnu da morm dokončat seminarsko na to temo ki mi stoji ze eno leto!:D
So... are you red or blue?

Vice ::

Ljudje moraj o podpisati (fizično), da se strinjajo,... :\
mal čudna je ta :D

Thomas, ne sme.. :D
Ta pa smešna

ZVOP zahteva pisno soglasje. = podpisan list papirja.

Elektronski podpis je po ZEPEP enak navadnemu, torej lahko tudi elektronsko podpišeš.

Podatki, ki jih zbira Google niso osebni podatki, ker ZVOP določa, da se varstvo osebnih podatkov ne nanaša na podatke zbrane v knjižnicah, javnih medijih, itd. in smiselno se sem šteje tudi internet.

Glede nagradnih iger... zbiranje osebnih podatkov brez pisnega soglasja je dovoljeno tudi v primeru če ima neko podjetje poslovni odnos s stranko - lahko zbira podatke o strankah. Če je server v tujini pa ZVOP itak ne velja zanje.

Slo-Tech ima urejeno tehnično varstvo osebnih podatkov zelo dobro. Omogoča tudi vpogled v osebne podatke in popravljanje, spreminjanje - po defaultu.

BigWhale ::

> > Thomas, ne sme..
> Ta pa smešna

Zakaj pa smesna? Osebnih podatkov ne smes zbirati, kar tako, da bi jih imel in potem kak data mining zvajal nad tem...

Osebnih podatkov ne smes zbirati, kar tako - se strinjam
..ne sme.. - čemu ne, kaj jim prepoveduje??

...podpisan list papirja. - ali to velja samo za pravno osebo? Verjetno ne. Ima Slo-tech kakšen moj podpis, s katerim nimam poslovnega odnosa ker ga sploh ne morem imeti? Kje so tukaj meje med "poslovnim" odnosom in "navadnim" za fizično osebo ali pravno osebo, jest je ne vidim in se mi zdi, da je ta del zakona butast, del ki navaja fizični podpis.

zbiranje osebnih podatkov brez pisnega soglasja je dovoljeno tudi v primeru če ima neko podjetje poslovni odnos s stranko

Ti lahko rečeš: sodeloval je v nagradni igri, povpraševal je po naših storitvah, posredoval je svoje mnenje o našem poslovanju... izgovorov je milijone, ki opravičujejo poslovni odnos.
Ali je v zakonu definirano kaj točno se lahko smatra za poslovni odnos?

Ali je v zakonu definirano kaj točno se lahko smatra za poslovni odnos?
Hmm, le kako bi to u gotovili? Najboljše, da sprašujemo po forumu in postavljamo neke svoje domene... hmm, kaj pa če bi kliknil na link in si zakon prebral? Dobra ideja, ha?

3. člen:
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena, lahko pravne ali fizične osebe, ki opravljajo javno službo ali dejavnost po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, obdelujejo osebne podatke oseb, s katerimi so v pogodbenem razmerju, če gre za osebne podatke, ki jih potrebujejo za izpolnjevanje pogodbenih obveznosti ali uveljavljanje pravic iz pogodbenega razmerja.

Še kaj ni jasno?

In še:
- Pravne osebe niso zaščitene po tem zakonu, pač pa samo fizične.
- pisno soglasje je podpisano soglasje. Podpiše pa se lahko samo list papirja... oz. se uporabi elektronski podpis, če je seveda implementiran.

Aja, 2. člen:

1. Osebni podatek - je podatek, ki kaže na lastnosti, stanja ali razmerja posameznika ne glede na obliko, v kateri je izražen.
2. Posameznik - je določena ali določljiva fizična oseba, na katero se nanaša osebni podatek; fizična oseba je določljiva, če se lahko identificira na način, ki ne povzroča velikih stroškov ali ne zahteva veliko časa.

Vice, te lahko identificiram? Če ne, potem "Vice" ni osebni podatek.

Matthai to ni odgovor na vprašanje. Povedati sem hotel, da del zakona, ki zahteva fizični podpis in bla bla bla je butast in nepotreben kar si tudi sam posredno povedal s 3 členom.

Glede os. podatkov pa nebi spet saj je bilo to že obdelano v temi okoli spama predvsem kaj vse in na kakšen način poteka registracija tukaj na Slo-tech-u, če pa spomin peša pritisni gumb nov član ali psevdo ali na kratko povedano zbirate osebne podatke in celo zahtevate jih ...Podatki, ki jih od vas zahtevamo so nujni...

Vice, te lahko identificiram? Če ne, potem "Vice" ni osebni podatek.
Ne moreš me, ker prvič je Vice "izmišljeno" ime in drugič nisem pustil osebnih podatkov, sedaj pa ne rečti da od vseh 9xxx registriranih članov ni nobenega, ki ni bil vsaj malo "zaveden" in pustil osebnega podatka kot so ime, priimek, naslov....

Ali se strinjaš sedaj s tem, da je fizični podpis pri zbiranju os. podatkov v izključno e-poslovanju bedarija?

p.s. zadeva se nanaša izklicno samo na potrebe fizičnega dela in ne tudi digitalnega.;)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Službeni mail, ko odideš (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6924335 (9295) johnnyyy
»

GDPR, se ze veselite? :) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
33194346 (66453) Mikrohard
»

Nizozemski varuh zasebnosti: Windows 10 krši zakon

Oddelek: Novice / Zasebnost
3815036 (12230) blay44
»

Delodajalec zbira podatke o svojih zaposlenih. Katere lahko ?

Oddelek: Problemi človeštva
356802 (5144) BlueRunner
»

Spam

Oddelek: Problemi človeštva
333257 (2635) carota

Več podobnih tem