Forum » Šola » ta je huda
ta je huda
goku :) ::
Ena zelo zanimiva nalogica!!!! (kdor jo reši je car!)
Prodajalec sadja in zelenjave je peljav jagode, ki so imele 99% vlažnost in so tehtale 500 kg, iz Ljublane v Italijo. Ker so ravno takrat stavkali cariniki je moral na meji malce počakati, zato so se jagode malce izsušile in tako so imele 98% vlažnost ko so prispele v Italijo.Koliko tehtajo jagode potem?
Med potjo se ni zgodilo nič drugega, torej jih ni nič pojedel in noben jih ni ukradel....
Torej
500 kg v LJ -----> 99% vlažnost
? kg v Italiji ------> 98% vlažnost
Do sedaj ni te naloge rešil še nihče pravilno (brez pomoči) išče se car
Prodajalec sadja in zelenjave je peljav jagode, ki so imele 99% vlažnost in so tehtale 500 kg, iz Ljublane v Italijo. Ker so ravno takrat stavkali cariniki je moral na meji malce počakati, zato so se jagode malce izsušile in tako so imele 98% vlažnost ko so prispele v Italijo.Koliko tehtajo jagode potem?
Med potjo se ni zgodilo nič drugega, torej jih ni nič pojedel in noben jih ni ukradel....
Torej
500 kg v LJ -----> 99% vlažnost
? kg v Italiji ------> 98% vlažnost
Do sedaj ni te naloge rešil še nihče pravilno (brez pomoči) išče se car
Navijanje je kamen modrosti
DavidJ ::
Kaj pomeni, da so 99% vlažne? Da 99% jagod predstavlja voda?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
Bass0 ::
Dejansko je v jagodi več kot 90% vode. Da, H2O. V človeku pa 60-70%, pa se zdimo tako zelo trdnejši od jagod.
Pa poskusimo: 99% vlažnost - denimo, da povprečna jagoda sestoji iz 99% vode in 1% trdne snovi. Recimo, da imamo jagodo, ki tehta 10g. 0,1g je trdne snovi in 99g je vode, ki predstavlja 99% mase jagode.
Če jagoda izgubi še toliko vode, tisti 0,1g trdne snovi ostane. Torej ta trdna snov sedaj predstavlja 2% mase jagode, kar nas avtomatsko pripelje do rezultata, da jagoda sedaj tehta le še 5g.
Se pravi, McHusch je pravilno povedal, da ostane 250 kg jagod. Jaz sem samo dodal logično razlago, ki stoji za navadnim sistemom enačb z eno spremenljivko.
Zaključek: kdor to reši sam, ne rabi biti car, temveč le srednješolec. ali pa še to ne
mi je pa prijalo osveževanje matematike - že 6 let se nisem ukvarjal z njo, vse od mature
Pa poskusimo: 99% vlažnost - denimo, da povprečna jagoda sestoji iz 99% vode in 1% trdne snovi. Recimo, da imamo jagodo, ki tehta 10g. 0,1g je trdne snovi in 99g je vode, ki predstavlja 99% mase jagode.
Če jagoda izgubi še toliko vode, tisti 0,1g trdne snovi ostane. Torej ta trdna snov sedaj predstavlja 2% mase jagode, kar nas avtomatsko pripelje do rezultata, da jagoda sedaj tehta le še 5g.
Se pravi, McHusch je pravilno povedal, da ostane 250 kg jagod. Jaz sem samo dodal logično razlago, ki stoji za navadnim sistemom enačb z eno spremenljivko.
Zaključek: kdor to reši sam, ne rabi biti car, temveč le srednješolec. ali pa še to ne
mi je pa prijalo osveževanje matematike - že 6 let se nisem ukvarjal z njo, vse od mature
c3R4R ::
@McHusch
Prov maš. 250kg je pravilen rezultat. Čeprov je na oko skregan z vso logiko.
Prov maš. 250kg je pravilen rezultat. Čeprov je na oko skregan z vso logiko.
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.
Naloga je zavajajoča in so se z njo opekli že mnogi, tudi kakšna profesorica :)
išče se car ------> to sem napisal samo zato, da bi se je sploh kdo lotil
išče se car ------> to sem napisal samo zato, da bi se je sploh kdo lotil
tx-z ::
hmm, sm mislu da bo drgač, kr 500kg jagod(99%vode = 495kg vode+5kg jagod )..torej 98%=490kg vode +5kg jagod = 495kg ..kako pride 250?!?
McHusch, se ti da razložt kako si pršu do rezultata?
McHusch, se ti da razložt kako si pršu do rezultata?
tx-z
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tx-z ()
Gandalfar ::
zigam: saj ti je Boss0 razlozil
goku: daj.. ce ze postavis nalogo bodi vsaj tako fer, da odgovoris na vprasanje, ce te nekdo povprasa po slabo definiranemu delu naloge ne pa da nekaj sanjas o tem kolk je naloga tezka
goku: daj.. ce ze postavis nalogo bodi vsaj tako fer, da odgovoris na vprasanje, ce te nekdo povprasa po slabo definiranemu delu naloge ne pa da nekaj sanjas o tem kolk je naloga tezka
c3R4R ::
@zigam
Mamo 99% vlažne jagode. Torej je 495kg vode in 5kg ostalo. Potem mamo 98% (490kg), 5 kg izhlapi, 5 kg ostalo. Torej mamo 2%, kar je še vedno 5 kg. Tle je fora. Pol sklepamo:
2%........5kg
100%.....x kg
Rešimo križni račun: (100*5)/2= 250kg
Mamo 99% vlažne jagode. Torej je 495kg vode in 5kg ostalo. Potem mamo 98% (490kg), 5 kg izhlapi, 5 kg ostalo. Torej mamo 2%, kar je še vedno 5 kg. Tle je fora. Pol sklepamo:
2%........5kg
100%.....x kg
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.
Gandalfar: Se opravičujem! Da, vlažnost pomeni količino vode, a ni jasno Tudi jst sem dobil tako zastavljeno nalogo...
Naloga morda ni realna, a računamo lahko vseeno!!
McHusch je nalogo rešil pravilno, Bass0 in CriLin pa sta pravilno razložila
Naloga morda ni realna, a računamo lahko vseeno!!
McHusch je nalogo rešil pravilno, Bass0 in CriLin pa sta pravilno razložila
tx-z ::
a..nism opazu tistga odgovora..sm sam prebral vprašanje pa si odgovoru pol pa sm napisu..pol pa povšrno prebral
tx-z
sidd ::
2%........5kg
100%.....x kg
ok, jaz rad kompliciram.....samo tole drži, če je celota(torej vse jagode) sestavljena iz same suhe snovi(kje je voda???) , verjetno malo bluzim, al pa naj nekdo razčleni tole
100%.....x kg
ok, jaz rad kompliciram.....samo tole drži, če je celota(torej vse jagode) sestavljena iz same suhe snovi(kje je voda???) , verjetno malo bluzim, al pa naj nekdo razčleni tole
Celeborn ::
2% od celotne mase (voda+suha snov) je 5kg
100% celotne mase je 250kg
100% celotne mase je 250kg
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Celeborn ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kvaliteta zelenjave v trgovini (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7508 (6139) | m0LN4r |
» | Kje dobim 100% marmelado brez dodanega sladkorja?Oddelek: Loža | 10774 (9779) | Shadowstorm |
» | Katera pijača vas najbolj odžeja... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14707 (12568) | energetik |
» | Kako dokazati žlahtne plineOddelek: Šola | 2641 (1938) | Tarzan |
» | Kako vzgojiti jagodoOddelek: Loža | 13289 (11746) | gringo22 |