» »

Poceni modificiranje kište

Poceni modificiranje kište

zee ::

Živjo! Ker je moja kišta preveč glasna, sem se odločil, da bi jo kazalo utišati.

Kaj mi lahko predlagate takega, da ne bi vključevalo rezanja, ipd.? Kje se naj zadeve polotim?

Sistem je P4@2.0, 1GB ram, 2 krat po 40GB HDD, cdrom, pečka, grafika Radeon 9600 XT 256MB. Procesor je navit in deluje stabilno pri 43-45 stopinjah.

hvala lepa,
JZidar
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

iskra ::

Za začetek povej če imaš že kakšen dodaten ventilator na ohišju in kakšno ohišje imaš.

Najbolje je začeti z vgradnjo 120mm ventilatorjev, ki bi poskbeli za dober pretok zraka pri delovni napetosti 7V. Enega lahko recimo daš na sprednjo strenico, kjer je navadno že vse pripravljeno na vgradnjo 80mm ventilatorja za vpihovanje, kar pa lahko malo zmodificiraš. Drugega lahko daš v bližino procesorja, na zadnjo stranico, od koder bo vlekel topel zrak s hladilnika. Kupi kak pasivni hladilni člen za NB ter, če ti ohišje to dopušča, poskrbi za ventilator nad tem mestom...

Pa še drugi kaj predlagajte!

zee ::

Hvala za odgovor. Kišta je klasični midi-tower (4 krat 5,25'' in 2 krat 3,5''). na kišti zaenkrat ni še nobenega ventilatorja, so pa na zadnji strani luknje za vgradnjo enega, pa tudi spredaj pri trdem disku (en disk je v racku in večinoma ni v kišti).

Kako glasni so pa tile 120 mm ventilatorji? Kaj je NB ("pasivni hladilni člen za NB")? Kako se obnesejo razne obloge? Razmišljam sem, da bi notranjo stran obeh velikih stranic obložil s kakšnimi 5 mm gradbene folije ali čim podobnim (lahko dobim zastonj), kar bi zmanjšalo vibracije, saj sem opazil, da stranici vibrirata kot za stavo. Ne vem, kateri del računalnika to povzroča, saj je vse privijačeno, kot je treba.

Hvala za odgovore, pa upam, da ni preveč vprašanj.

JZidar
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

ddeben ::

FOra je glih v tem da ne sme biti vse tako "fejst" privijaceno! Te vibracije vecinoma povzroca disk. Priporocam da ga odsraufas in ga das na kaksne vrvice:\

Shark-357 ::

jz sm glihkar utisu 4 od 7 ventilatorjev in sicer takole ce kupis zalnamov pasivni hladilnik ZM-NB32J
ki stane 900 sit pri mlacomu dobis zraven se en upor al neki takeka ki ti zmanjsa hitrost ventilatorja iz nekje 3600 na 1700 al neki takega( kaka tisina )jz ti predlagam to pa se cheap je jz sm dobu 5 the uporov pri mlacomu na servisu zastonj in enega sem se imel tko da mam 2 viska ce rabis :D

Zgodovina sprememb…

zee ::

Hvala ddeben! Ej shark357, kam pa vštekaš ta upor, a to paše na vse ventilatorje? Gledal sem ZM-NB32J oz. izboljšano verzijo, pa se mi zdi, da je to cpu-cooler, a ne?

JZidar

Shark-357 ::

ne to ni za cpu hladit to so rebra za NB hladit (cip pod cpu-jem:) )
drugac pa na use vente pase al ga pa prlotas gor tja k ne pase to sm jz naredu na dveh:D

Zgodovina sprememb…

zee ::

Mona jst!! sej lepo piše na strani od Zalmana, da je to cooler za NB. 8-)

NB sicer nit reba hladiti, ker že ima eno podobno stvar gor prikljukano.

Kaj pa zamenjava ventilatorja od napajalnika? sem doma enga 300W odprl, pa sploh ne zgleda tako težko ta ventilator zamenjat, ali pač? vent je na neko vezje prikljukan preko enega mini konektorja, ki zgleda precej standardno.

thx shark.

Shark-357 ::

lol ne mona JZ sm te mal zaj**mislu sm ventilator Zalman ZM-F1 80 X 80 dobis upor zraven(rpm 3000 ti zmanjsa na 1700 kar se fullllll pozna) nevem kako sm na rebra prsu za hlajenje NB :\ verjetn zato ker sm jih skup kupu :D

Zgodovina sprememb…

zee ::

Ni pene. Imam pa sedaj načrt, kako se bom zadeve polotil:
1. dva Zallmanova ventilatorja ZM-F1 (spredaj in zadaj).
2. Na stranicah zvočna izolacija (piramidice ali kaj podobnega)
3. HDD v heat-pipe hladilnik
4. Uporček na ventu od napajalnika

Kaj praviš? bo ql?

JZidar

Shark-357 ::

jz mislm da bo kul sam jz mislm da je una izolacija odvec sam upore gor pomec pa bos vidu razliko jz mam 9 ventilatorjev v ohisju (z cpu in napajalnikom vred + 4x 8x8 vent ,2x 4x4 ,1x 5x5)pa je huda tisina vse mi fura na nekje od 21 -25 decibelov kar je zlo uredu
mel sm pa prej glasen hladilnik za cpu za popizdit 47 decibelov zdaj pa silentboost od thermalteaka :D

Zgodovina sprememb…

zee ::

ql. jutri grem v nabavo ventov. upam, da jih bodo mel pr Mlacomu, če ne bom malo dosti jezen. sem zadnjič tko nabavljal grafikuljo, pa je niso meli, tako da sem pol nabavu boljšo za manj dnarja - Radeon 9600 XT 256MB.

hvala za nasvete. bom sporočil, kako je projekt uspel.

JZidar

BluPhenix ::

Bodi pazljiv z zmanjsevanjem obratov napajalnikovega ventilatorja, ker se ta lahko hitro pregreje.

Nasplošno so napajalniki v racunalnikih prevroci tako, da zna bit riskantno upocasnjevat ta ventilator. Raje izrezi plocevinasto zascito pred ventilatorjem. Bolj sigurno in primerljivo z zamenjavo venta.

iskra ::

120mm ventilatorji zmorejo pri manjših obratih "premešati" več zraka kot 80 ali 90mm bratci. Zaradi tega so tudi veliko tišji. Stanejo pa 2x več kot 80mm :\ kar zna biti problem pri odločanju.

Zalmanov NB pasivni člen je mišljen kot alternativa tistemu, ki ga imaš sedaj na plošči. Ne vem kakšno matično ploščo imaš, vem pa, da znajo imeti nekatere plošče na NB en zelo siten vetnilatorček, ki včasih preglasi vse po vrsti (prosim, ne me spraševat katere plošče so to, ker sem pozabil ;)). Ker je pasiven in ker bi imel ohišje dovolj prevetreno, bi se s tem znebil enega ventilatorja ter po možnosti tudi znižal temperaturo procesorja/sistema.

zee ::

za BluPhenixa: verjetno misliš stranico preko katere poteka kablovje do štroma žejnih naprav, ne?

za iskro: Situacija je takšna, da sem včeraj po celodnevnem obratovanju vzel ven napajalnik, ga odprl in temeljito prešlatal. Hladilna "rebrca" so bila precej razgreta. Ventilator, ki je trenutno na napajalniku ima premer 80 mm. Priporočaš torej 120 mm ventilator. Ql.

odrežem stran zadnjo stranico napajalnika in pred "hladilna rebra" napajalnika namestim 120 mm vent obenem pa odstranim zdajšnji ventilator?

Na mojem NB je že pasivni člen (tovarniški), ki povsem dobro deluje. Z 80 mm ventom pri 1800 rpm se je notranjost kište precej ohladila, kar je dobro (28 stopinj). procesor je še kar na 44-45 stopinjah. verjetno bi kazalo snet hladilnik z njega in ga temeljito prepihat, ampak kaj ko se zverina noče dol dat (Intelov hladilnik)!!

JZidar

T0RN4D0 ::

home made fan controlers anyone?

poglejte mal psevdo iskanje, točno ta naslov + potenciometri al neki tazga..
;)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

iskra ::

Glede napajalnika: standardni ATX napajalniki so visoki 85 ali 86 mm tako da dvomim, da boš spravil 120 mm mašino noter -- lahko pa daš še en 80, 92, 120mm vent na zgornjo stranico in obrneš napajalnik tako, da bo večji vent pihal noter in manjši vlekel ven iz napajalnika -- oglej si dražje verzije napajalnikov z dvema ventilatorjema.

Procesorju lahko zbiješ temperaturo tako, da poskrbiš za direkten dovod svežega zraka v ventilator hladilnika. Lahko montiraš cev na stranico ohišja ali pa uporabiš kako plastično koleno ter dovedeš zrak iz zadnje stranice tja. Meni je to pomagalo.

Še to: kaj pa menjava CPU hladilnika za kakšen bakren/aluminijast izdelek višjega cenovnega razreda?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

glasen ventilator

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101559 (1435) klinker
»

[Zračno hlajenje] Hlajenje Chipseta (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
9913854 (7833) Buldožer
»

Nexus Real Silent ventilatorji se dobijo tudi pri nas

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
193668 (2888) bajker
»

Vodno Hlajenje by: Dejancek

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
302537 (1630) Dejancek

Več podobnih tem