» »

Vprasanje glede uporabe TECa (peltierja)

Vprasanje glede uporabe TECa (peltierja)

tiborrr ::

Zdravo,
Zanima me, koliksne moci mora biti peltierjev element za uspesno hlajenje procesorja? Kolikor vem mora biti peltier vsaj dvakrat mocnejsi od oddane toplote (W) procesorja, v mojem primeru torej 200W (procesor kuri stotko wattov).

1.- Zanima pa me, ce bi peltier imel ucinek, ce bi nanj priklopil le kaksnega 70-100W? Saj nocem subzero temperatur, le tam, okoli 15-20°C ob polni obremenitvi.

2.- Zanima me tudi, ce je moj Antec TruePower 430W primeren za direkten priklop kakega 70W peltierja ali naj izdelam lastno trafo? Ostale komponente so v podpisu, poleg tega se en Maxtor 40GB na 7200rpm in dva opticna pogona (DVD-ROM in CD-RW pecka).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

OwcA ::

1) ne
2) verjetno, ampak je boljše imeti poseben napajalnik, ker lahko tako najdeš optimalno napetost za TEC.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

tiborrr ::

Lahko prosim na kratko razlozis, zakaj je temu tako? Tukaj ( klik!) sem prebral, da mora imeti TEC vsaj dvojno moc, a ne vem zakaj...
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

S-Master ::

zato da bo boljše od zračnega hlajenja :\
traktor ti matr jebal !!

tiborrr ::

Si neumen ali se samo delas neumnegA?
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

S-Master ::

ja tako tam piše :\


to piše na tvojem linku: :8)

to get any sort of benefit of using a peltier over an air-cooled system you have to double the amount of watts that the CPU outputs :))
traktor ti matr jebal !!

tiborrr ::

Moderator, prosim za odstranitev teh sporocil! ;( Citaj od zacetka, 'bemti!
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

S-Master ::

:8) kot ponavadi :8)
traktor ti matr jebal !!

S-Master ::

če podrobno premislim sem ti tudi prav odgovoril :))

tako da se ne razburjaj, 'bemti :P
traktor ti matr jebal !!

DimmniBurek ::

˝bemti˝! kaj spljoh je peltier, sm doma neki folk sprašavu, pa so me sam debelu gledali!

WinsuckeR ::

Pjt pod clanke in si preber|O .
Pa ne sekeri se - pr men ne vejo kaj je CPU :(

frenk ::

tiborrr: pomoje je najbolša varianta, da kupš 226W pelta v dangerden.com za 38$, napajalnik ti pa nardi kšn lokaln elektronik, al pa ga mogoče lahko tud sam nardiš...ampak uporaba peltierja je za moje pojme nesmiselna...sploh zato ker ti bo v sobi mal bol vroče:D

TESKAn ::

Ok, gremo še enkrat...


Peltier 'prečrpava' toploto. Kolikor W je njegova moč, toliko W lahko prečrpa. Se pravi 200W pelt ti z ene na drugo stran lahko 'real time' prenaša 200W in v procesu doda še svojih 200W. Če imaš na hladni strani več W, kot jih lahko peltier prečrpa, se ti ti 'plus' W začnejo nabirat - pelt deluje kot izolator, se pravi bolje, da ga ne bi bilo. Če imaš enako W na hladni strani, kot jih ima peltier, potem bo, kot da peltiera ne bi bilo...aja, razen dodanih W na topli strani. Zdej če je pa na hladni strani manj W, kot jih ima pelt, potem te 'minus' W vzame iz materiala, se pravi se material shladi, v našem primeru procesor. In čim več je teh 'minus' W, tem bolj se procesor shladi.
Obstaja pa seveda maksimum temp. razlike, ki jo pelt lahko ustvari - ponavadi je to 60°C.
In še beseda o napajanju - najbolje, da ti nekdo naredi napajanje, če ga sam ne znaš. Zna bit pa tak napajalnik za ~200W pelt kar draga zadeva - tam cirka 10 jurjev, raje več...že samo trafo je draga zadeva...


Tko, tle je zelo preprosto napisano nekaj osnov o peltih. Za kaj več pa - Google, pa brat!
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

morphling1 ::

Samo eno o Delta T-ju peltierjev, to ni neka konstanta ki je v njegovih podatkih, ampak se linerano spreminja z obremenitvijo. Pri neobremenjenem peltirerju doseže v idealnih pogojih običajno 64°C pri polni obremenitvi pa je Delta T 0°C in kot je rekel TESKAn pri večji obremenitvi ta Delta T postane negativen in imaš hladno stran toplojšo kot vroča stran.

ps. pelti pri današnjih navitih procih niso več sposobni kaj konkretnega narediti, edino kamor bi jih dajal so mogoče še grafične kartice in čipseti. Čeprav za najnovejše grafe, bo treba tudi kar konkretno močan pelt (vsaj 156W) in z navijanjem te komponente, skupno pridobiš sigurno več kot z malenkostno pridobitvijo na procesorju, torej se to seveda bolj splača. Aja pa pozabi na 24/7 delovanje, vsaj jaz nikoli ne bi imel takega setupa, je preveč rizkanten, oz bi moral poskrbeti za vsa varnostna stikala. Ni lepšega kot prižgan pelt na ugasnjenem kompu brez hlajenja, pride en tak lep meltdown, vsega okoli njega :)

pps. zgleda, da je podobno ponavljat vsakih par mesecev, ko nekdo na internetu najde skrivnostno zadevo imenovano peltier, ki je too good to be true :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

TribesMan ::

Peltier je zadeva preteklosti. Bili so uporabni dokler ni moč procesorja presegle 30W. Torej v današnjem času so uporabni kvečjemu za hlajenje chipseta ali kake nepožrešne grafične karte.
Ker 200W elektrike kurit zato da bo procesor v končni fazi 10°C hladnejši je nonsense.

Jest čakam da se na trgu pojavi nova generacija peltierjev, ki je veliko tanjša (1 do 2 mm) in je sposobna prečrpat več toplote kot pa porabi elektrike, torej podobno kot phase change hladilniki, za 100W elektrike naredijo vsaj 300W koristnega dela.

Sam vprašanje kdaj bo to kaj možno kupit, ker zadeva je ravno prišla iz laboratorijskega testiranja v začetno proizvodnjo. Glavni naročnik pa so zaenkrat medicinske in vesoljske firme... torej cena najbrž ni prijazna uporabniku.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

tiborrr ::

Kaj pa menite o tistih novih peltierjih, ki pozrejo stirikrat manj stroma, kot ga precrpajo na drugo stran? Tisto bi bila ze fina alternativa... :D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

DaneViz ::

'mam 124W tec na 9500, s hladno vodo (5°C) in vmod gre gpu kar na 490Mhz (za 3dmark2k1), toda če se voda samo malo segreje zadeva postane neankrat dosti slabša.
Če peltier je rabljena z zelo mrzlo vodo (0°C ali manj) deluje izredno dobro, drugače se boljše odnese dober wb s hlajeno vodo.

To rečem ker sem poskusil.
rabit 24h/7 ali hladit zračno peltier je popolna bedarija.
<<OC-ENTHUSIAST TEAM>>
2500+@2834MHz by prommy // abit nf7-s // adata 2x256 BH5 // sapphire 9500np128
amd32 + 9500np = 21772, record v kategoriji // superPI 1Mb: 35"

tigrr ::

carski odgovori. ce ne bi slotecha bral bi sigurno ze poskusu kako peltiejevsko glupost izprobat:) torej, hvala za kondenzirane izkusnje.

TribesMan ::

Ni problema, drugič ti pa svetujem da malo pobrskaš po arhivu foruma z zelo priročno funkcijo iskanja po forumu. Tako veliko hitreje izveš že predebatirane stvari, pa še ostalim uporabnikom in moderatorjem prihraniš kakšen siv las ali dva.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

peltier element

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
352315 (1931) Eru
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646435 (5172) LordWorm
»

Priklop peltierja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272242 (1933) TESKAn
»

Peltier!!!

Oddelek: Navijanje
151406 (1187) metro
»

Baker vs srebro

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
192040 (1690) tec

Več podobnih tem