» »

Pumpa kaput!

Pumpa kaput!

TribesMan ::

No včeraj mi je crknila Hydor L30 pumpa. Sploh ne vem kako je to mogoče, da crkne stvar, ki je tako trotel zihr narejena. In to ravno ko sem menjaval stari radiator za novega ladinega. Zadeva je bila že zmontirana, potem pa jo izklopim za nekaj minut da sem iz sistema spravil vse mehurčke, priklopim nazaj in nič, tišina. Zakolnem, še vedno nič, malo prislonim uho na pumpo in slišim nekakšno šumenje, ko jo izklopim iz elektrike to šumenje ugasne. tako da mi sploh ni jasno kaj jo muči.

No še večji hec pri vsem skupaj pa je da trenutno laufam sistem na 1660MHz (222MHz * 7.5 @ 1.4V), brez vsakih ventilatorjev, z ugasnjeno pumpo. Popolna tišina, temperatura procesorja pa je smešnih 40°C. Prow hudo. Zgleda da voda zaradi segrevanja sama kroži po sistemu. Ker je prav čutiti kako je "vhodni" priključek radiatorja topel, izhodni pa mrzel. Edina razlika ki sem jo opazil je ta da voda kroži v drugo smer od tiste ki jo vsiljuje pumpa.

Me pa zanima zakaj se v vodnem bloku ustvarjajo zračni mehurčki, ker ko sem zjutraj prišel v sobo je bilo v bloku polno mehurčkov, potem sem malo z roko stisnil cevi in so šli ven iz bloka, zdej pa spet počasi nastajajo.

Ampk kako je fina tale tišina, vse kar slišim je disk ki na vsake toliko malo premakne glave. Noro. Zdej vidim kako fina more bit zalmanova heatpipe kišta.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

morphling1 ::

Uf to si pa res nebi mislil, da bi pumpa lahko crknila. Sej imaš še garancijo right ?
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

GUFY ::

Kupi MJ 1000 pa se to ne bo zgodilo :D

ferdo ::

zračni mehurčki se ti delajo za to, ker nimaš pretoka ali je pa premejhen, voda se za to upari v bloku, ker je blok vroč. nič drugega ni razlog za te mehurčke.

TribesMan ::

Garancija bi mogla še bit, sej sem jo kupil avgusta, sam problem je, ker sem račun nekam založil in ga nikjer ne najdem... Bom še malo iskal.

Tisti mehurčki so res najbrž zaradi uparevanja. Morem probat če zadeva dela pri 2000MHz. To bi bil pa že kr dosežek.

Sicer še nisem nič razmontiral zadeve, je še vedno priključena v sistem, vendar čudno se mi zdi da še vedno ko jo vklopiš ali izklopiš v elektriko, naredi isto kot prej ko je delovala, v zvočnikih se sliši rahel pok, isto kot prej. Mislite da bi bilo možno da je kakšna smet not prišla, pa da se je kej zaštekalo?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

uf...pol more met voda ze ene 80-90°C ce se res zarad uparevanja delajo mehurcki :)

pomoje mas to ksn co2 :) si radensko nalil not?:D

kako kej napreduje voltmod za mojo grafo? :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Highlag ::

Če imaš priklopljen star radiator se ti je lahko pumpa zamašila z kakšno svinjarijo. Si jo razdrl in očistil??:8)

TribesMan ::

Jupi. Pumpa popravljena. Problem je bil samo v tem da se je magnet odlimal od plastičnega nosilca, potem pa se je najbrž pri startu pumpe premaknil iz referenčnega položaja. Pri tem je plastični nosilec skrivilo in zato se zadeva ni več hotela vrteti... Potrebne so bile 2 kapljice lepila in vse deluje tako kot mora. Uporaba Lade se takoj pozna, saj je v primerjavi z prejšnjim hladilnikom veliko manj zračno restriktiven, in sedaj lahko z ventilatorji na minimumu dosegam temperature identične ali nižje od prejšnjega radiatorja. Med modifikacijo sem še rahlo popravil pumpo tako da zdaj veliko manj vibrira, s tem je tudi precej tišja. Skratka uspeh na celi črti. Zdej samo še čakam na Bartona, ki baje pride jutri, če bo vse po sreči. Pol pa gasa. LP TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Ash_ ::

TribesMan: "Med modifikacijo sem še rahlo popravil pumpo tako da zdaj veliko manj vibrira, s tem je tudi precej tišja"

A te lahko prosim če mi poveš kaj si naredil? A si mogoče fiksiral impelier ?

Hvala Ash

TribesMan ::

tam kjer je pritrjen impeler je notri ena gumica (dihtunga) ki zaradi svoje debeline povzroči da impeler, ki ima na sebi en utor, stoji rahlo postrani in s tem tudi precej vibrira cela pumpa. No to gumico sem vzel ven in jo malo odškrbnil, tako da sedaj bolj lepo sede na un utor, ki drži impeler v pravi poziciji. S tem gumica ne razcentrira impelerja in s tem zmanjša vibracije.

Čist simple sam si je malo težko presdtavljat če še nisi imel razdrtega impelerja.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

VASkO ::

hmm, pravis da se ti je odlepil magnet od plasticnega nosilca? to je teoreticno nemogoce, ker sploh ni zalepljen na njega. Magnet ima na eni strani utore, kjer pridejo notri zatici tistega nosilca iz plastike, ki je speljan skozi magnet. Tako je magnet fiksiran na to plastiko. Jaz sem ze enkrat reklamiral impeler, ker se je na eni strani zlomila plastika nosilca, ki drzi magnet gor (plastika na drugem koncu magneta, kot so lopatice). In mi je magnet zacelo metat dol.

no, tu je slikica, kaj se je zlomilo, vidijo pa se tudi utori na magnetu, kam pridejo plasticni zatici (bunkice) na plasticnem nosilcu), da magnet fiksirajo.




Z onimi gumicami pa mi ni jasno, kaj si delal. Mislis one, ki drzijo kovinsko os? Ki jih nataknes na vsako stran osi?

edit:
Drugace pa je ta plasticni del najsibkejsa tocka cele pumpe, ker se hitro deformira. To ima vsaka pumpa plasticno, slisal pa sem, da imajo ene pumpe keramicne impelerje. Ne vem, kaj je keramicno, ce bi namesto vse plastike bila keramika, bi to bilo idealno!
Doma imam zaradi tega eno SACEM 900L/h, ki sem ji moral menjat impeler zaradi deformacije notranje plastike, skozi katero gre kovinksa os -> pumpa je brnela kot traktor, ceprav s samo pumpo ni nic narobe. Prvi impeler je zdrzal 2 leti, po 1. zamenjavi mi je impeler trajal samo 1 mesec in sem ponoro pa kupil L30.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VASkO ()

TribesMan ::

Vasko točno tole se je zgodilo meni... un zadnji del plastike je odpadel, zato se je magnet prosto vrtel na plastičnem nosilcu... sem pa že kake 2 tedna nazaj opazil da pumpa rahlo ropota, zgleda da je tisti mali platični delček, ki se je odlomil veselo skakal po osi in s tem zganjal hrup.

Jest sem zadevo preprosto zalimal z dvokomponentnim limom in si upam trdit da se bo prej zlomila os kot pa da bo zdaj popustil spoj...

Gumica ki sem jo omenjal pa je očem skrita, če hočeš pridit do nje moraš snet impeler (samo un mlinček), najlažje bo da si pomagaš z ploščatim izvijačem, ki ga nato rahlo nakreneš in tist mlinček se loči od plastičnega nosilca magneta. Na plastičnem nosilcu ostaneta že omenjena gumica in en kos sive plastike ki skrbi da se mlinček ne vrti v prazno na osi. Sej pol ti bo najbrž prec jasno o čem govorim, ko boš videl utora na tej sivi platiki in na mlinčku... pač gumico na enem mestu obreži na zunanji strani (približno 2mm na široko) tako da bo gumica lepo sedla v tiste utore...

Slikat na žalost ne morem, ker je zadeva zmontirana pa tud aparata nimam...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

VASkO ::

ne vem, ce bom probal, ker pol ce se mi impeler spet polomi, ne bom upravicen do zamenjave

mloncar ::

jst sm dons kupu pumpo L30.. ..pridem domou, vse sestavim, nafilam z vodo, pa zaženem pumpo! vse dela ok! ugasnem, pa čez slabe 5min spet pržgem, pa se pumpa noče zagnat, zdle bom pogledu če je vse vredu z impelerjem.. ..to je katastrofa, de crkne pumpa stara manj kot 1 dan ;((
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

mloncar ::

sm poštimu! sm impeler raztravu, pa nazaj not dau, pa dela! sam se sliš tisto plastično "podložko" na koncu osi!, mogoče jo bom zalimu na magnet! bomo vidl
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

VASkO ::

hmm, na osi ni nobene plasticne podlozke - vsa bela plastika impelerja je v enem delu. ce pa mas belo ploscico, ki se prosto giba, pa se ti je odlomila s plasticnega dela, ki gre skozi magnetno luknjo. na oni sliki, ki sem jo prilepil, se vidi, kaj mislim.

plastika je originalno v enem kosu, kot da je ulita skozi magnet.

mloncar ::

vse more bit v enem kosu?? pol se je pa zlaman tist na konc!

men tista podložka, ki pride na koncu magneta (na tvoji sliki je posebej raztavljena) prosto skače sem in tja, tko de se jo sliš, ko pumpa laufa! pa sej glaun
de dela!
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

VASkO ::

ja magnet ti bo dol odleto z nosilca, ce ga ne bos zalepil ali pa menjaj impeler. to ni podlozka. to je odlomljen del plastike, ki drzi magnet na svojem mestu.

kaj pumpa ti ne ruzi kot traktor zdaj? meni je, to ni za zdrzat...

BaRtMaN ::

Hm, v moji L30 pumpi je ta plastična podložka tudi ločena. To je tisti del na zgornji sliki, ki leži med impelerjem in magnetom. Odlomljena po mojem ni, saj se ne vidi nobenega nazobčanega roba.

TribesMan ::

Vsem ki se je odlomila plastična "podložka" svetujem naj jo zalimajo nazaj... ker ne prinese nič drugega samo pumpa bolj ropota. Pa preverite da se vam slučajno magnet ne vrti na tistem plastičnem nosilcu, ker so lahko posledice precej kritične. Pa če se vam da vzamite ploščat šravfenciger pa z njim odstranite sam impeler (samo postaviš izvijač med drugo plastičo podložko (tista ki je še na nosilcu in drži magnet) in impeler, rahlo nakrenete in to je to. Impeler pade dol kot za šalo... potem zmodificirajte tisto dihtungo, ki je notri tako da se bo prilegala tistemu utoru v impelerju, sestavite nazaj in uživajte v tišini!

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

BaRtMaN ::

Modifikacija uspela! >:D Preizkusit nimam priložnosti trenutno, ampak ti verjamem na besedo, TribesMan! Ugotovil sem, da tista plastična podložka pravzaprav JE odlomljena, kar pa nii čudno, glede na to, koliko se drži s plastično 'osjo'. Now where did I put that superglue? :)

mloncar ::

ja kr fest ruži! bom jutr popravu!
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

VASkO ::

zgleda, da je ta impeler pri Hydoru zelo kriticen, glede na to, kolkim se je ze odlomil zadnji del 8-O .
Je res, da je tak slampasto skup narejen (plastika tanka manj kot 0.5mm ga drzi skupaj), da nima kaj drugega, kot se polomit.

TribesMan, malo offtopic. Kaksne cevi imas ti? Meni se zdi, da ko sem dal namesto 13mm PVC 10mm silikonske cevi, pumpa bolj vibrira/ruzi.

TribesMan ::

Jest mam silikonske 1/2" (mislim da 12mm notranji premer) in zadeva dela dokaj lepo. Sam mam pa namen zamenjat originalna priključka na pumpi s nečim širšim, recimo 13mm notranjega premera in 16mm zunanjega, neakj takega kot je moj T člen. Druga stvar ki me še moti na tej pumpi je zasnova vhodnega priključka, saj je praktično takoj za priključkom pretok vode zelo onemogočen z tistim nosilcem osi impelerja... enkrat moram zadevo razdret in z dremlom malce pobrusiti zadevo navzven. tako da bo pretok manj oviran... bi se moglo kar poznat na pretoku, ker presek luknje ima površino manjšo od kolobarja z zunanjim premerom 12mm in notranjim 7mm... zelo restriktivno. A kdo ve a so uni navoji, ki so že vrezani v plastiko pumpe metrični, ali so colski? Me zanima, ker moram dat kolegu naredit nove smrekca priključke...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

SleepLess ::

približno kak pa ruži tale pumpa ko se pokvari?, ker meni že nekaj časa kar glasno deluje

VASkO ::

prav cujes, da nekaj tolce znotraj nje
brni kot traktor

SleepLess ::

ok tak hudo sicer ni, samo se taki trrrrrrrrrrrrrr zvok vun čuje :(, bom odprl pa bomo vidli kaj je :)

Lazy ::

To TribesMan.

Danes sem raztavil svojo hydor L20 pumpo, ker je malo ropotala. Zlomljenega ni bilo nic, samo nekaj me zanima glede tiste gumice. Na samem rotorju je tudi nek zob, ter tudi na impelerju. Ko gumico obrezes se potem impeler kar zavrti okoli notranjega dela dokler oba zoba ne trcita drug ob drugega. Mislim da je tisti zob na notranjem delu zato, da je kontra utez zobu na impelerju, torej je pri montazi nazaj treba biti pozoren da je zob na impelerju ravno nasproti zobu na notranji strani. Right? Ker meni zdaj veliko bolj ropota, ima pa sam rotor kar nekaj zracnosti glede na os, tako da mislim da je tu problem--->menjava rotorja. Kako tocno si ti to obrezal pa nazaj sestavil?

Lep pozdrav.

VASkO ::

evo pred dvema dnevoma sem menjal ze drugi impeler. napaka je bila ista kot pri prvem. odlomila se je zaticn plastika, ki je zato, da magnet ne odleti dol. ko sem pa skusal magnet zalepit na plasticno os pa je le-to posevno prijelo pa sem lahko le vse skupaj vstran vrgel. narocil sem novega, upam, da bo zdrzal vec kot tri mesece. ce ima pa kdo veze pri hydoru pa naj predlaga redesign teh impelerjev, ker so zelo sibka tocka...

tista plastika je tako tenka, da se pomoje obrabi in zato odlomi. saj je tanjsa od 0.5mm. skoda, da na programu nimajo keramicnih impelerjev (predvsem os impelerja)

BaRtMaN ::

Tudi na moji še neuporabljeni pumpi je ta plastika odlomljena. Bi bilo dobro uveljaviti garancijo ali previdno zalepit?

VASkO ::

te plastike ne bos mogel zalepit, ker j pritisk magneta prevelik. samo magnet zalepi na plasticno os, da ne zdrkne z nje. zato je tudi ta plastika na koncu. samo kaj ko je tak sibka.

BaRtMaN ::

Hvala!

TribesMan ::

BaRtMaN

Vzami dvokomponentno lepilo. Snami magnet dol z osi, namaši os in luknjo v magnetu. Stakni skupaj. Zalimaj še tisti plastični košček. In uživaj...

Aja uporabi dvokomponentno lepilo. Drži kot pribito!

Lazy

Jah tista dva zoba se morata usesti eden v drugega. Drugače ni ok. Pa gumo tako obrežeš, da je na mestu, kjer je zob na osi na gumici zareza.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Lazy ::

Hm....samo potem gre to kar na tesno skupaj, ker prevec na silo nisem probaval....itak pa je vseeno ker sem tisto gumico odstranil ter impeler enostavno zalimal z sekundnim lepilom in quala:) . Zadeva je spet neslisna, ter tudi manj vibrira.

Hvala in lep pozdrav.
p.s.: bom pri novem rotorju (ko bo res prisel cas za menjavo) bolj pozoren

Tugo ::

Mal pozno, ampak upam, da bo kdo pomagu...
še par ur nazaj sm gledu film, ugasnem PC in grem od doma. Ko pridem domov, se pumpa noče več prižgat. Kakšen mesec nazaj sem imel problem, ker se ni hotela prižgat, ampak je vsaj mal zabrnela, da se je slišalo. Sedaj se čisto nič ne sliši, ko jo prižgem. Vidi se samo iskra, ko potegnem kabel iz vtičnice. Torej naj bi bila pumpa še čist ok, edino neki v njej ne dela.


vprašanje komurkoli, ki se mu je odlomil del v notranjosti: Ko se je odlomilo notri, je bila pumpa tudi brez glasu, ko ste jo vklopili?
imam garancijo in je taka kot nova, nič modificirana ali karkoli zakar bi nehala delovati zaradi moje napake. se splača popravit ali je bolje uveljavljati garancijo? Muči me edino to, da sem iz Ljubljane in bil bil preveč časa brez pumpe. sploh ne vem kolk časa bom brez pumpe!
trenutno mi dela PC na 46C, ampak imam AMDja na 500Mhz :( :( :(
grem čimprej dol, da mi bo revež še sploh delu.

Prosm lepo čimprej za odgovore!

lp, T.

P.S.: pumpa je Hydor L30.

TribesMan ::

Tole lomljenje nosilca magneta je zgleda standardna napaka pri Hydorju... jest ti svetujem da uveljavljaš garancijo... sej dokler ne dobiš pumpe nazaj lahko sistem brez problema uporabljaš brez pumpe... Samo odvij ga na default hitrost in nafilaj sistem brez pumpe... voda bo začela sama krožiti tako kot je treba... temperature bodo pa v rangu slabšega zračnega haljenje... pri meni je Athlon XP 2000+ laufal celo na 2000MHz @ 1.6V brez vsakih težav in to več dnis skupaj non stop pod full load obremenitvijo...

Itaq pa boš pumpo hitro nazaj dobil... pomojem v roku 1 tedna...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Tugo ::

ok garancija torej...
glede temperature... na kolk C si pa mel pri 2000@1.6V? Ker jst ma na 500@1.4V 46C! Zdele!!! kaj šele podnevi!

lp, T.

TribesMan ::

Temp so ble okoli 65°C...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Tugo ::

TribesMan: Najlepša hvala za vse tvoje hitre odgovore. Bom sporočil, ko bom karkol zrihtal.... al pa ne :)
Še zmeri študiram, če se mi splača uveljavljat garancijo, ker bom dal za stroške pošiljanja jurja tuki, jurja tam in bo to že skor nova pumpa!

lp, T.

steev ::

Po zakonu o garancij (al karkol že) je napisano da morajo stroške prevoza plačati oni.
:|

Tugo ::

hvala obema za nasvet.
vse kar lahko rečem je, da je Fran v Cool-PCju zakon model in mi je zamenjal rotor z novim in sedaj dela. koliko časa bo povedal čas sam, ampak nakup pri Franu je pa z moje strani zelo priporočljiv. Vsaj glede na to kakšne težave imate nekateri v ostalih znanih trgovinah :)
Uživajte in še enkrat hvala.

lp, T.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vodna pumpa... (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
965619 (3940) LittleDevil
»

Problem z pumpo!

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171597 (1279) DominusSLO
»

Na kaj pazit, ko delaš vodno hlajenje!!! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
1017356 (5456) Jackass
»

Hydor Seltz L30-2 = glasna

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101809 (1629) Eddy
»

Iwaki MD15R praktično idealna črpalka za vodno hlajenje.

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
323087 (2387) burkiburke

Več podobnih tem