» »

Preglasen disketnik

Preglasen disketnik

MaKjaVelli ::

...težava je v disketniku, ki je, glede na to da ni star niti 1 leto, malo preglasen. Ko je bil nov, ni bilo težav, delal je normalno, tiho kot bi moral... potem pa sem pred kratkim, ko sem ga po več časa znova rabil ugotovil da malo preveč škripa.

Najprej sem mislil da je lahko težava v tem, da se prenašajo vibracije na ohišje, ampak je težava ostala, tudi če sem disketnik držal v roki med delovanjem...

Ko sem ga odprl in opazoval med škripanjem, sem posumil da bi lahko bila edina težava v koračnem motorčku, ki premika glavo gor in dol...

Zanima me, ali lahko stvar kakorkoli popravim, podmažem ali karkoli...

Hvala, LP

p.s. opisu prilagam še multimedijski prikaz težave (movie) na http://www.mobisux.com/tabla/files/1133... :) :)

Pudding ::

kul muvi!

para! ::

Nov stane ~2.000 SIT.

LP
Death before dishonor!

MaKjaVelli ::

Vem da je nov disketnik za đabe... problem ni v tem, sej disketnik dela, brez problemov (skoraj, ko dam disketo not, v Windosih mi je ne zazna vedno v prvo ampak šele v drugo).

Mene samo zanima če zna kdo rešit težavo oz če se da rešit na poceni (to pomeni brez stroškov)

Sej za tisto malo kar disketnik rabim, 1x na pol leta, ni panike... stvari bi se lotil bol za kratkočasje :)

No, torej... če se komu sanja v čem je težava koračnega motorčka, da vibrira... :D

Azrael ::

A je to Mitsumi disketnik ? Najprej spihaj prah, potem pa poskusi namazati z kakšno mehko kremo za roke ali vazelinom os koračnega motorja in vodila glave, ampak res na tanko ! Če bo pomagalo cool, drugače pa bo disketnik kmalu šel po gobe.
Aja še to: Ko boš namazan disketnik preizkusil bo pri prvem branju malo len, potem bo pa dobro, samo ne pretiravaj z mazilom.

Poročaj
Nekoč je bil Slo-tech.

MaKjaVelli ::

Disketnik je Sony (prej sem imel Teac, pa je crknil po nekaj manj kot 6 letih:D )

Prahu pa nimam kaj pihat, ker ga enostavno ni:O Kot sem napisal je disketnik skoraj nov in se ni utegnil zaprašit. Pa tudi vodilo je že na pogled videt dovolj mastno...

Pomojem je težava prav v motorčku... bom vseeno poskušal namazat:\

Zgodovina sprememb…

some1 ::

Koliko pa rabis disketnik( jaz ga nic)!!!
Ftp://nekdo.no-ip.org

http://freeweb.siol.net/jjuha/slofs

Azrael ::

Pri Mitsumiju mi je razpadel koračni motorček (dobesedno), ko je bil star 2 leti in še nekaj dni, zato me je zanimalo, če je ta firma. No, potem sem kupil rabljenega Teaca in BP dela že več kot 4 leta, edino namazal sem ga. Zdaj ko so CDji vsepovsod je res manj v uporabi, ampak brez njega ne gre, sicer imam pa itak sedaj oba disketnika 3.5" in 5.25" od Teaca.

Kdor ima zelo malo v uporabi disketnik naj v BIOSu vklopi seek floppy drive, da se vsaj ob vklopu ali resetu premakne glava, ker disketnik, ki ne dela nič, je po dolgotrajnem mirovanju zelo nezanesljiv.
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Rozljanje disketnika je lahko tudi softverskega izvora. Te stvari imajo neko maximalno frekvenco, s katero je dovoljeno premikat glavo, da ne zaostane.
Mislim, da so koraki 3/6/12ms na step. Pri tem je IIRC 6ms standard, ceprav skoraj vsi ze podpirajo 3 ms. Ce takemu disketniku postavis arhaicnih 12 ms, bo zaradi neugodnih resonanc lahko zacel rozljati. S tem ni nic narobe samo po sebi, le disketnik je glasen pa seek rate ma relativno dolg.

Pri tem je zanimivo, da se novih disketnikov ne da preforsirat. Ce bi recimo imel step rate nastavljen nerealno nizko (recimo na 1 ms), bi ta dobil naslednji impulz se preden bi njegova glava prisla na tekoci track, a nic ne de. Vdelana elektronika bi stela STEP impulze z racunalnika in opravila dodatne korake, ko glava opravi tekocega.

Jaz bi torej temeljito spucal disketar, spucal glavo z usesno palcko+ alkoholom (da disketar bolje slisi :D ), prechekiral pozorno mehaniko, nato pa s kakim utilityjem poskusil nastavit step-rate na bolj normalno vrednost...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony ukinja diskete (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
5214669 (12523) Lion29
»

Zadnja smrt disketne enote? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
527925 (6440) desperados
»

Kje dobit elektromotorcek, ki se pocasi vrti...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
375101 (4539) madboy
»

Stari časi

Oddelek: Loža
422747 (1984) Brane2
»

motorček iz cd roma

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51198 (1037) stromar

Več podobnih tem